TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DGS nedir? Yatay ve dikey geçiş sınavı farkları nedir? İşte 2 yıllıktan 4 yıllığa geçiş!

4 yıllık lisans bölümlerine geçmeye hak kazananları belirlemek için yapılan DGS, ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır. Peki DGS nedir, yatay ve dikey geçiş sınavı farkları nelerdir? 2 yıllıktan 4 yıllığa geçiş nasıl oluyor? Sizler için araştırdık.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2023 00:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
DGS nedir? Yatay ve dikey geçiş sınavı farkları nedir? İşte 2 yıllıktan 4 yıllığa geçiş!

Ön lisans programından lisans programına geçmek için girilen dikey geçiş sınavı (DGS) arama motorlarında kendine yer edinmeye başladı bile. Biz de merak edenler ve ilgilenenler için DGS nedir, yatay geçiş sınavı ve dikey geçiş sınavı farkları nelerdir? 2 yıllıktan 4 yıllığa geçiş nasıl oluyor, kimler DGS’ye girebilir? Gibi merak ettiğiniz soruları ve birçok şeyi araştırdık. Detayları haberimizden okuyabilirsiniz.

DGS (DİKEY GEÇİŞ SINAVI) NEDİR?

DGS, meslek yüksekokulları ve açık öğretin ön lisans mezun ve mezun olacak durumdaki öğrencilerin 4 yıllık lisans bölümüne geçebilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır. DGS her yıl temmuz ya da ağustos aylarında yapılan bir sınavdır. Lisans öğrencilerinin sayısal ve sözel yeteneklerine uygun bir seçme işlemi yapılması için DGS’nin de içeriği ona göre ayarlanmıştır. Sınavda, 50 Türkçe, 50 Matematik olmak üzere toplam 100 soru vardır. Bu sınavı çözmek için 135 dakika süreniz vardır. Başvuru yapılacak kurumlar yaklaşık %10’luk bir kontenjan açmaktadır. Adaylara DGS puanları ile en fazla 30 tane tercih yapabilirler.

DGS’YE KİMLER GİREBİLİR?

DGS Üniversitelerin ya da açık öğretim fakültelerinin ön lisans bölümünden mezun olmuş ya da mezuniyeti kesin olan (staj dışında) ve mezun olacak öğrencilerin girebileceği bir sınavdır. Yükseköğretim lisans programlarına kayıt yaptıracak kişiler bu kapsamda girebilir ancak açık öğretim de dahil olmak üzere öğrenim süresi 4 yıl ve daha fazla sürmüş ön lisans diploması alan ya da alacak öğrenciler bu sınava giremez.

DİKEY GEÇİŞ VE YATAY GEÇİŞ SINAVLARI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Lisans ya da ön lisans programlarında farklı üniversitede aynı programa geçiş yapmak isteniyorsa bu yatay geçiştir. Ön lisans programından lisans programına geçiş yapmak isteyen adaylar ise dikey geçiştir. Yatay geçiş, Üniversitelerin lisans ya da ön lisans programlarında okuyan öğrenciler, farklı bir üniversitede bulunan aynı programa geçebilmesine denir. Dikey geçiş ise ön lisans okuyan öğrencilerin eğitimlerini 4 yıllık programa tamamlayabilmelerine olanak sağlayan bir sınavdır.

2 YILLIKTAN 4 YILLIĞA GEÇİŞ NASIL OLUYOR?

2 yıllık bir ön lisans programından 4 yıllık bir lisans programına geçmek isteyen öğrenci DGS yani dikey geçiş sınavına girmelidir. Dikey Geçiş Sınavı başvuruları elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabileceklerdir.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Melissa Vargas ile aynı kaderi yaşıyor: Wilfredo Leo kimdir? Vargas ile benzerlikleri neler?

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.