TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Evrim Karakoz, kestane üreticilerine kulak verdi

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Aydın’ın Köşk ilçesinde üretilen ve ülke ekonomisine katkı sağlayan, kestane üreticileriyle bir araya geldi

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2023 12:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
CHP’li Evrim Karakoz, kestane üreticilerine kulak verdi

Kestane ağaçlarına ve kestaneye zarar veren “Gal Arıları” ile ilgili yapılması gereken mücadeleyi ve zor durumda kalan üreticinin sorunlarını TBMM gündemine taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kalıcı Mücadele Şart

Ülkemizin en önemli kestane üretim merkezi Aydın’ın Köşk ilçesi Gökkiriş Köyü kestanelik mevkiinde üreticilerle bir araya gelen ve üreticilerin sorunlarını dinleyen, kestane ağaçlarında çiçeklenen ve meyveye dönmeye başlayan kestanelerin, Gal Arıları tarafından nasıl zarara uğratıldığı yerinde inceleyen CHP’li Karakoz, Bakan İbrahim Yumaklı’ya, “Ülkemizin kestane ambarı konumunda olan Aydın’da etkin ve kalıcı bir mücadele yapılmaz ise kestane üretiminin hem kısa vadede hem de uzun vadede tamamen tehlike altına gireceğine yönelik tarafınıza sunulmuş herhangi bir rapor var mıdır?” diye sordu.
 

Milletvekili Karakoz; “Anavatanı Çin olan, Japonya, ABD ve İtalya'da da görülen Gal Arılarının ülkemizde ilk defa 2013 yılında Yalova’da görüldüğünü, ürünlerde meyve ve çiçek oluşumunu engellediğini ve Aydın’daki kestane rekoltesine büyük zararlar verdiğini ve ülkemizin ihracat gelirlerinde kayıplar yaşamasına neden olduğunu” hatırlattı.
 
Katil Arılarla Mücadele Biyolojik Olmalıdır

Bu arılara karşı doğa ve ekolojik dengenin korunması adına kimyasal mücadelenin yapılmadığını, mutlaka biyolojik mücadelenin yapılması gerektiğini ifade eden CHP’li Evrim Karakoz, “Gal Arılarının bıraktığı yumurtaları, larvaları yok eden ve laboratuvar ortamında üretilmiş olan 'Torymus Sinensis' adlı böceğin daha çok üretilmesi ve riskli bölgelere salınımın yapılması gerekmektedir. Gal Arıları ile başarılı ve kalıcı bir mücadele yapılmak isteniyorsa, biyolojik yöntemler kullanılmalıdır” vurgusunu yaptı. HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.