TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ege tütününde tarihi dip!

Ege Bölgesi’nin tütün üretiminde tarihi dip seviyeyi gördüğünü belirten Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Servet Yaprak, ihracatçıların üreticilere dağıttığı avanslarla üretimin devam ettiğini vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2022 05:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ege tütününde tarihi dip!

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Ege’de tütün fidelerinin dikimine başlandı. Özellikle son yirmi yılda tütün üretiminin düşüşü her yıl azalarak devam ediyor. Girdi maliyetlerinin artması, iklim şartları ve yeterli teşvik olmamasından dolayı tütün üretimi adeta bitme noktasına geldi. Tütün Eksperleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Servet Yaprak’ın verdiği bilgilere göre Ege Bölgesi’nde 2013 yılında 826 bin dekar üretim alanı var iken, bu sayı 2021’de 500 bin dekara geriledi. Ege Bölgesi’nin tütün üretiminde tarihi dip seviyeyi gördüğünü belirten Servet Yaprak, sebebini ise şu şekilde açıkladı: “Bu rekolte kaybında iki temel etken bulunuyor. Yaşanan kuraklığın yanı sıra firmaların sözleşme miktarlarını düşürmeleri rekolte kaybında en önemli etkenler oldu” dedi.

ÜRETİCİ VE İHRACATÇI OLUMSUZ ETKİLENİYOR

“Üretim miktarındaki azalma üretici başına düşen gelirin azalması ile birlikte önümüzdeki yılın ihracat rakamlarına da yansıyacaktır” diyen Servet Yaprak, “Tarım ürünleri ihracatımız içerisinde önemli yere sahip olan yaprak tütün ihracatı 2021 yılında önceki yıla göre yaklaşık yüzde onluk düşüş ile 267 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ege Bölgesi’nde sözleşme tütün baş fiyatı 35 lira idi. Bu yıl sözleşme baş fiyatı yirmi liralık artışla 55 lira olarak açıklandı. Geçmiş iki yıl hariç olmak üzere ortalama olarak dört doların üstünde seyreden üreticiden alım fiyatları son alım döneminde üç buçuk dolar civarına gerilemiştir. Yurt dışına sattığımız tütünlerin önemli alıcısı durumunda olan ve ülkemizde de üretim yapan büyük sigara fabrikaları son yıllarda oriental tütün siparişlerini azaltma eğilimine girmişlerdir. Bu eğilim hem ihracatçımızı hem de tütün üreticilerini olumsuz etkilemektedir” diye konuştu.

EGE BÖLGESİ TARİHİ DİPİ GÖRDÜ!

Ege Bölgesi’nin tütün üretiminde tarihi dip seviyeyi gördüğünü belirten Servet Yaprak, yaşanan rekolte kaybının ise iki temel sebebini ise şu şekilde açıkladı: “2022 yılında alım satım işlemleri tamamlanan Ege tütününde önemli bir rekolte kaybı yaşandı. Ege Bölgesi yaklaşık 26 bin 700 üreticiden 33 milyon kilogram üretim miktarı ile tarihi bir dip seviyeyi gördü. Bu rekolte kaybında iki temel etken bulunuyor. Yaşanan kuraklığın yanı sıra firmaların sözleşme miktarlarını düşürmeleri rekolte kaybında en önemli etkenler oldu.”

AVANS NEFES ALDIRIYOR!

Artan girdi maliyetlerine de dikkat çeken Servet Yaprak, ihracatçıların sezon öncesi dağıttığı avanslarla üreticiye nefes aldırttığını ve tütün üretimin devam etmesini sağladıklarını söyledi. Servet Yaprak, “Tütün üreticisi şu günlerde tarlaya dikim ile uğraşmakta. Ancak mazot, gübre ve ilaç başta olmak üzere tarımsal girdilerde yaşanan artışlar diğer çiftçiler gibi tütün üreticisini de oldukça kötü etkilemekte. Tütün üreticileri girdi maliyetleri ile alım fiyatlarının arasına sıkışmış durumda. Tütün üretimi sözleşmeli üretim modeli yapılıyor. Özellikle ihracatçı firmalar tarafından sezon öncesi dağıtılan avanslar tütün üreticisine nefes alma olanağı sağlamakta ve üretime devam etmelerini sağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.