TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyanın sembolik yapıları

Bazı yapılar vardır ki hem bulunduğu o şehirle hem de ülkeyle bütünleşmiştir. O şehrin ya da ülkenin adı söylendiğinde herkesin aklına önce o yapı gelir. Sizler için dünyanın çeşitli şehirlerindeki sembolik hale gelmiş yapıları derledik. İşte onlardan bazıları…

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2023 10:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Dünyanın sembolik yapıları

Mimarisi ve estetik güzellikleri, şehrin ve ülkenin tarihi ile buluşunca ortaya akılalmaz yapılar çıkabiliyor. Öyle ki bazı yapılar bu sayede içerisinde bulunduğu şehrin ve hatta bununla kalmayıp o ülkenin sembolü haline gelebiliyor. Sizler için dünyanın çeşitli şehirlerinde yer alan ve sembol haline gelmiş yapılarından bir derleme oluşturduk. İşte dünyanın sembolik yapıları…

atina

1. PARTHENON- ATİNA

Dünyanın en eski kültürel yapıları arasında yer alan Parthenon, M.Ö 5. yüzyılda tamamlandı. Yunanistan’ın başkenti Atina’da bulunan bu tarihi yapı, Antik Yunan mimarisinin en büyük eseri olarak biliniyor. Adaletin sembolü olarak inşa edildiği söylenen bu devasa mimari eser, M.Ö 480 yılında Atina Tapınağı’nın yok edilmesinin ardından yaptırılıyor ve zaman içerisinde önce bulunduğu şehrin, ardından bulunduğu ülkenin sembolü haline geliyor.

eyfel kulesi

2. EYFEL KULESİ- PARİS

Romantizmin şehri Paris, yılın her döneminde hem yerli hem de yabancı olmak üzere milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu devasa mimari yapı, çoğunlukla Fransa’ya gelmek isteyen kişilerin ziyaret amacını oluşturuyor. 1889 yılında inşa edilen bu mimarinin yapımında 18 bin 34 demir parçası kullanılmış olup, yapımı 26 ay sürdü. 300 metre uzunluğunda olan Eyfel Kulesi, Fransız Devrimi’nin 100. yıl kutlamaları kapsamında düzenlenmiş olan Expo 1889 Paris Fuarı için inşa edildi ancak dönemin halkı tarafından hiç beğenilmedi. O dönemde beğenilmeyen ve yuhalanan bu mimari yapı, günümüzde milyonlarca turistin görmek için sıraya girdiği bir yapı haline geldi.

big ben

3. BİG BEN- LONDRA

Dünyanın en büyük ikinci dört taraflı saati olma rekorunu taşıyan Big Ben, Londra’nin gözdesi konumundadır. İsmi 2012 yılında Elizabeth Kulesi olarak değiştirilen bu kule, yapıldığı dönemde dünyanın en büyük saati olma rekorunu taşıyordu. İngiliz kültürünün bir simgesi haline gelen Big Ben’i İngiltere’yi anlatan herhangi bir unsurda görebilmeniz mümkün. 96.3 metre yüksekliğinde bulunan bu kulenin adı olan Big Ben, aslında kulenin çanının ismi olup, zaman içerisinde saat kulesi ile bütünleşmiş ve kulenin adını almıştır.

kolezyum

4.ROMA- KOLEZYUM

İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan ve 2000 yıllık bir geçmişe sahip olan Kolezyum, dönemin Roma İmparatorlarının eğlenmek adına gladyatörleri dövüştürdükleri bir arena olarak kullanılıyordu. Döneminde, gladyatör dövüşlerinin yanı sıra, hayvan avcılığı, infazlar ve eğlence gösterilerinin de yapıldığı bu oval biçimindeki amfitiyatro, günümüzde taşlarının bir kısmı çalınmış olmasına rağmen hala şehrin ve ülkenin sembolü olma özelliğini taşıyor ve her yıl milyonlarca turisti kendisine hayran bırakıyor.

özgürlük heykeli

5. NEWYORK- ÖZGÜRLÜK HEYKELİ

Amerika’nın sembolü olan Özgürlük Heykeli, Newyork’ta yer alan Özgürlük Adası’na inşa edilmiş olup, adaya feribot ile ulaşım sağlamanız mümkün. 1886 yılında inşa edilmiş olan bu heykel, Fransa’nın kuruluşunun 100. Yılı sebebiyle Amerika’ya hediye edildi. 5 metre yüksekliğe sahip olan bu yapının sağ elinde bir meşale, sol elinde ise içerisinde 1776 tarihli Bağımsızlık Bildirgesi’nin yer aldığı bir kitabe yer alıyor. Heykelin başında bulunan tacın 7 ucu ise 7 ayrı kıtayı yansıtıyor. 1984 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış olan heykele ulaşmak için 186 basamak çıkmayı göze almanız gerektiğini hatırlatalım.

aziz vasil katedrali

6.MOSKOVA- AZİZ VASİL KATEDRALİ

Moskova’nın sembolik yapısı Aziz Vasil Katedrali, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almakta olup, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Günümüzde müze olarak kullanılan bu yapı, Korkunç İvan’ın Tatarlar karşısında kazandığı zaferleri temsil etmesi amacıyla 1561 yılında yaptırıldı. 65 metre yüksekliğe sahip olan bu katedral, 8 farklı zaferi simgeleyen 8 kubbeye sahip. Oldukça renkli ve ilgi çekici bu yapı, görülmeye değer.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünyanın en yüksek 10 binası

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.