TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Uzay Ajansı Deney Sözlüğü’nü paylaştı

Türkiye Uzay Ajansı Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın yeni Deney Sözlüğü’nü paylaştı

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2024 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2024 12:31
Kaynak: AA
Türkiye Uzay Ajansı Deney Sözlüğü’nü paylaştı

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği 13 deneyin öne çıkan terimlerini içeren "Deney Sözlüğü"nü paylaştı. TUA'nın sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, Gezeravcı'nın uzaydaki 10. deneyi olan "UYNA" hakkındaki terimlere odaklanıldı.

Japonya'nın Ulusal Uzay Geliştirme Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen ve ISS'ye bağlı bir laboratuvar modülü olan KIBO'nun (Umut) 2008 yılında uzaya taşındığı belirtilen paylaşımda, bu modülün çeşitli bilimsel araştırmalara ve deneylere ev sahipliği yaptığı ifade edildi.

Deneyde kullanılan terimler arasında "alaşım" kelimesi öne çıkarken, bu terim en az iki metal elementinin çeşitli kompozisyonlarda bir araya gelmesiyle oluşan yeni üstün özellikli metalik malzemeyi tanımlıyor. Örneğin, demir elementine belirli oranlarda krom, nikel ve karbon ilavesiyle paslanmaz çelik üretimi alaşıma örnek olarak verildi.

Ayrıca, "entropi" terimi, malzemeyi oluşturan yapılar içerisindeki düzensizlik ve karmaşıklığı ifade ederken; "levitasyon" ise bir nesnenin yerçekimi tarafından çekilmeksizin havada süzülme veya yükselme yeteneğini tanımlıyor.

Elektrostatik Levitasyon Fırını (ELF) ise malzemelerin temas etmeden test edilebildiği ve karakterize edilebildiği özel bir teknolojiyi içeren bir cihazı ifade ediyor. Bu fırın, malzemeyi elektrostatik kuvvetler kullanarak havada süzülen bir durumda tutma ve yüksek sıcaklıklarda test etme amacını taşıyor.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.