TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Pamuk Günü Söke’de kutlandı

Pamuk üretimi ve ticaretinin önemini vurgulamak üzere dünya genelinde 7 Ekim’de kutlanan Dünya Pamuk Günü kapsamında Söke’de buluşan pamuğun paydaşları, pamuğun geleceğini konuştu

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2022 12:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dünya Pamuk Günü Söke’de kutlandı

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Pamuk ve pamuğa dayalı sektörleri geliştirmek amacıyla ortak birçok proje yürüten 8 kurum (İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Aydın Ticaret Borsası, Söke Ticaret Borsası, Söke Ziraat Odası, Ulusal Pamuk Konseyi, Ege Giyim Sanayicileri Derneği ve İyi Pamuk Uygulamaları Derneği), ülkemizde ilk kez fiziki olarak kutlanan 7 Ekim Dünya Pamuk Günü etkinliğinde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü (TAYEM)’de bir araya geldi.

TEDBİRLERİ HAYATA GEÇİRMELİYİZ

Programın açılışında konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, sektörün genel görünümüne bakıldığında çok bilinçli üretici ve tüm dünya ile rekabet edebilecek sanayici profiline sahip olunduğunu belirterek, “Potansiyelimize baktığımızda ise daha çok pamuk üretme imkanına sahip araziye ve daha çok mamul ürün üretme kapasitesine sahip olduğumuzu görüyorum. Bunu başarmak ancak tüm pamuk sektörü paydaşlarının daha çok üretme, daha çok ihraç etme hedefine yönelmesi ile mümkün. Her alanda olduğu gibi bir kısmı dönemsel, bir kısmı daha uzun vadeli zorluklar bizim sektörümüzde de var. Pamuk üretiminin iklim şartları ile fiyatların ve ticaretin ise küresel ekonomik gelişmeler ile doğrudan ilişkili olduğunu düşünürsek bu zorluklar hep olacak. Üretim maliyetlerinin yüksekliği önemli bir sorun. Pamuk üretiminin sürdürülebilirliği için üreticimizin yeter geliri elde edebileceği piyasa şartlarını sağlamalıyız. Yerli pamuk tüketimini dolayısıyla da üretimini teşvik edecek mekanizmaları hayata geçirmeliyiz. Sanayicilerimizin rakip ülkeler karşısında daha rekabetçi olabileceği üretim ve ticaret iklimini tesis etmeliyiz. Hem pamuk hem de mamul üründe kaliteli üretime ve markalaşmaya çok önem vermeliyiz. Bu kapsamda ‘GDO’suz Türk Pamuğu’ markamızın kullanımını ve tanınırlığını tüm paydaşlar olarak desteklemeliyiz. Küresel iklim krizi ile birlikte tüm dünyada çevreci ve sürdürülebilir üretim birinci gündem maddesi haline geldi. Bu konuda dünyayı takip eden değil, lider ülkelerinden birisi olacak tedbirleri hayata geçirmeliyiz” dedi.

SÖKE’YE LİSANSLI DEPOCULUK MÜJDESİ

Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nejat Sağel de törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Pamuk diyince akla söke gelir. Söke Ticaret Borsası olarak pamukla ilgili birçok çalışmamız var. Ancak dünya pamuk gününde pamuk lisanlı depomuzun müjdeli haberini vermek isterim. Söke pamuğuna değer katmak, çiftçilerimize tüccarlarımıza kazandırmak için büyük uğraşlar verdiğimiz Büyük Menderes Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş’nin inşaat temelleri çok kısa sürede atılacak. Söke Argavlı Mahallesi’nde 74 bin metrekare 15 bin ton kapasite olacak depomuzun Söke Ticaret Borsası önderliğinde, Aydın ve İzmir Ticaret Borsası ortaklığıyla kurulmuştu. Söke Ticaret borası olarak Güney Ege Kalkınma Ajansı desteği ve fizibilite raporu hazırlanmış, fizibiliteye bağlı olarak ajans tarafından güdümlü proje desteği verilmiştir. Projemizin ödenek ve bütçesinin tamamlanmasının ardından ruhsatını Söke Belediyesi’nden aldık. Önümüzdeki pamuk sezonuna yetiştirmek için emin adımlarla ilerliyoruz.”

Tören açılış konuşmalarının ardından Pamuk Sohbetleri ile devam etti. Pamuk Sohbetleri kapsamında ‘Geçmişten Bugüne Pamuk’ ve ‘Markalaşma ve Yeni Beklentiler’ konulu oturumlar ile devam etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.