TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deodorantlar insan sağlığını tehdit ediyor

Havaların ısınmasıyla birlikte kullanımı sıklaşan deodorantların içerisinde bulunan kimyasal maddelerinin insan sağlığına verebileceği zararlı sizleri için haberimizde derledik…

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2023 12:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Deodorantlar insan sağlığını tehdit ediyor

KEMAL ÖZKURT

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlar ter kokusu gibi kötü kokuları önlemek için yoğun bir şekilde deodorant kullanımına baş vuruyor. Deodorantlar her ne kadar kötü kokuları engellese de içerisinde bulundurduğu kimyasallar sebebiyle insan sağlığına ciddi zararlar verebiliyor. Uzmanlar, vatandaşların deodorant almadan önce içerisinde bulunan maddeleri incelemelerini ve özellikle bu maddeleri içeren deodorantlardan uzak durmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

deodorant

SONUÇLAR MEME KANSERİNE KADAR ULAŞABİLİR

Deodorantlar içerisinde birden fazla zararlı madde bulunduruyor. Bunların başında ise alüminyum maddesi geliyor.  Ter kokusunu önlemesiyle bilinen alüminyumlar, özellikle gözenekleri tıkar ve cildinizin toksitleri dışa atmasını da engeller. Bunun sonucunda ise vücudunuz östrojeni düzgün bir şekilde işleyemez ve meme kanseri için yüksek risk teşkil eder.

EN ZARARLI MADDE PARABEN

Günümüzde birçok maddenin içinde bulunan fakat en zararlı maddesinden biri de parabendir. Parabenler vücudunuzda hormonal dengeleri bozup meme kanseri ve prostat kanseri ile bağlantılı olan östrojen gibi davranırlar. Deodorantın içeriğinde metil, etil, propil, benzil, butil gibi çeşitli parabenler olabilir. Bu parabenler deodorant, stick veya roll-on üretiminde saf su ile karıştırılarak raf ömrünün uzatılmasına yardımcı olur. Ancak özellikle bayanlarda östrojenik özellik gösterdiğinden vücutta artan östrojen miktarı ile göğüs kanseri riski de artabiliyor.

CİLDİNİZİN YAPISI DEĞİŞEBİLİR

Deodorantların içerdiği zararlı maddelere bakıldığı zaman diğerlerine göre daha az zararlı olanı ise Ceteareth'dir. Gözenekleri tıkayıcı özelliğe sahip olan bu madde, akneye sebep olur. Öte yandan, cildin yapısını değiştirerek kimyasalların deriye daha derin nüfuz etmesini sağlayan Ceteareth, kan dolaşımına ulaşan toksik miktarını artırır.

DEODORANTARDA BÖCEK İLACI BİLE BULUNABİLİYOR

Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığına bağlı bağlı bir kuruluş olan FDA, 'triklosanı' bir böcek ilacı olarak sınıflandırmıştır. Ancak yine de deodorantların çoğunda vardır.  Triklosan, bağışıklık sisteminin çökmesine yol açarken, vücudun mikroplara ve bakterilere karşı savunmasını öldürüyor. Ayrıca su ile birleştirildiğinde kloroform denilen kanserojen bir gaz da oluşturabilir.

CİLDİNİZİ TAHRİŞE KARŞI KORUYUN

Deodorantların içinde bulunan Propilen Glikol kimyasalı her g ün kullanılıyorsa, merkezi sinir sisteminize, kalbe ve karaciğere zarar verebilir. Özellikle hassas bir cildiniz varsa cildi tahriş eder. Günümüzde zararlı olup olmadığı uzmanlar tarafında halen tartışılan bu kimyasal maddesi az bir miktar kullanımının insan sağlığına zararı olmayacağı düşünülüyor.

BU ÜRÜNLER AVRUPA BİRLİĞİNDE YASAK

Son olarak deodorantların içinde bulunan zararlı olan kimyasal maddeleri ise, Trietanolamin (TEA) ve dietanolamin (DEA) kimyasallarıdır. Bu kimyasallar cildinize sızarak karaciğer ve böbreklerinizi etkileyebilir. Kanserojen olarak bilinen bu iki kimyasal, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanımı yasaklanmıştır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.