TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Önce maden şimdi RES: Spil Dağı’na bir darbe daha!

Maden projesi tehdidiyle karşı karşıya kalan Spil Dağı, şimdi de RES tehlikesiyle karşı karşıya. MBD İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. İzmir ve Manisa illerinde ve bir kısmı da Spildağı Milli Parkı sınırları içerisinde yer alacak RES projesi için ÇED sürecini başlattı

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2023 13:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Önce maden şimdi RES: Spil Dağı’na bir darbe daha!

Geçtiğimiz dönemde patlatmalı taş ocağı projesi tehlikesiyle karşı karşıya kalan Manisa ve İzmir ili sınırlarında kalan Spil Dağı şimdi de Rüzgar Enerji Santrali (RES) tehlikesiyle karşı karşıya.

MBD İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından İzmir ili Kemalpaşa İlçesi, Manisa ili Şehzadeler İlçesi, Beşpınar, Sütçüler, Akalan, Ayvacık Mahalleleri mevkiinde 8 adet türbinden ve 1 adet elektrik depolama tesisinden oluşan “MBD RES Projesi” için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) sürecini başlattı.

Toplamda bin 212 hektar alanı kapsayacak proje alanında; İzmir il sınırı içerisinde 3 adet türbin, Manisa il sınırı içerisinde 2 adet türbin, 1 adet şalt merkezi, 1 adet elektrik depolama tesisi kurulacak. Her iki il sınırında ise 3 adet türbin kurulması planlanıyor.

Proje raporunda; RES projesiyle yıllık 192 milyon kWh elektrik üretimi yapılması planlandığı ve projenin lisans/işletme süresinin ise 30 yıl olacağı ifadelerine yer verildi.

resalan_ilkses

SPİL MİLLİ PARKI SINIRLARI İÇİNDE KALIYOR

Proje raporunda en çok dikkat çeken husus ise; türbin alanlarının İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre “Orman Alanı” ve “Tarım Arazisi” sınırları içerisinde yer alması oldu.

Raporda yer alan bilgilere göre; santral alanının bir kısmı T7 ve T8 No.lu türbinler Spil Dağı Milli Parkı (MP) sınırları içerisinde yer alacak.

Projenin maliyetinin ise 1 milyar 860 milyon 768 bin lira olması öngörülüyor.

resspil_ilkses

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Turistik ilçede ‘jeotermale’ bakanlıktan vize

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.