TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her beş kişiden üçü iklim değişikliğinden korkuyor

Yapılan yeni bir kamuoyu araştırmasına göre ülkemizde her beş kişiden üçü iklim değişikliğinden korkuyor ve bu konuda kişisel tedbirler alıyor

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2023 09:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Her beş kişiden üçü iklim değişikliğinden korkuyor

Bir kamuoyu araştırma şirketinin yürüttüğü ‘Türkiye'de Su Krizi’ başlıklı çalışma geleceğe dair endişeleri gözler önüne serdi. Yayınlanan araştırma sonucuna göre her beş kişiden üçü iklim krizinden korkuyor, ikisi ise su krizi konusunda çok kaygılı.

Türkiye genelinde, 18-55 yaş arası, A, B, C1, C2 ve D, E sosyo-ekonomik grupları üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, katılımcıların yüzde 36,6'sı ‘Su krizi nedir?’ sorusuna, ‘iklim değişikliği ve küresel ısınmanın neden olduğu su kıtlığıdır’ yanıtını verdi. Araştırma, su krizinden yüksek kaygı duyanların, çoğunlukla 45-55 yaş grubundan geldiklerini ortaya koydu.

BARAJ DOLULUK ORANLARI YAKINDAN İZLENİYOR

Katılımcıların pek çoğu iklim değişikliği ve su kaynaklarının azalmasının, su krizi algısında önemli bir rol oynadığı konusunda hemfikir ancak su krizi tanımı insanların sosyo-ekonomik konumlarına göre farklılaşabiliyor. Öte yandan her beş kişiden üçü iklim değişikliğinden korkuyor ve bu konuda kişisel tedbirler alıyor. Araştırma sonuçları, su krizi konusunda yüksek kaygı duyanların bu gündem konusunu da sürekli takip ettiğini, katılımcıların yüzde 67,1'inin Türkiye'deki baraj doluluk oranlarını yakından izlediğini gösteriyor.

iklimde2

ARAŞTIRMANIN BAŞLICA SONUÇLARI

Katılımcıların yüzde 34,8'i günlük olarak 1-2 litre su içtiğini belirtiyor. Ayrıca, günde 4 litreden fazla su içen kişiler arasında yaş gruplarına bağlı olarak belirgin farklılıklar ortaya çıkıyor. 45-55 yaş grubundaki katılımcılar, 18-24 yaş grubundakilere göre daha fazla su tüketiyor. Araştırma, hangi amaçla daha çok su tükettikleri açısından katılımcıların yüzde 62,2'sinin suyu içecek ihtiyacını gidermek için tükettiğini saptıyor. Diğer amaçların başında ise yüzde 27,6 ile temizlik geliyor. Ancak erkekler suyu daha çok içmek için tüketirken kadınlar daha çok temizlik amacıyla tüketiyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SU KITLIĞI MI?

Araştırmaya katılanların yüzde 36,6'sı su krizini ‘İklim değişikliği ve küresel ısınmanın neden olduğu su kıtlığı’ olarak tanımlıyor. Bu sonuç, iklim değişikliğinin ve su kaynaklarının azalmasının su krizi algısında önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 40,4'ü su krizi konusunda ‘Evet, çok endişeliyim ve sürekli bu konuyu takip ediyorum’ derken bu kaygının en yaygın olarak 45-55 yaş grubundaki katılımcılar tarafından paylaşıldığı görülüyor. Yine aynı araştırmaya katılanların yüzde 92,2'si günlük hayatlarında su tasarrufu yaptıklarını belirtiyor. Su tasarrufu yapan katılımcıların yüzde 82,9'u suyun boşa akıtılmamasına dikkat ediyor.

BU İÇERİK DE İLGNİZİ ÇEKEBİLİR- Kuraklık alarmı: Türkiye'nin su varlığını ve biyoçeşitliliğini tehdit ediyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.