TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bulunduğu ülke ile özdeşleşen 15 sembol yapı

Tarihin, kültürün ve sanatın bir arada yansıtıldığı ülkelerin sembol yapıları, her geçen yıl değerine değer katıyor. İşte dünyanın en ünlü 15 sembol yapısı…

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2023 01:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bulunduğu ülke ile özdeşleşen 15 sembol yapı

Bazı yapılar, içerisinde bulunduğu ülkelerin sembolü haline gelir. İnşa edildiği günden bugüne mimari özellikleri ve tarihi yeri dolayısıyla adından söz ettiren bu yapılar, içerisinde yer aldığı ülkeye her yıl çok sayıda turist gelmesini sağlar. Dünyaca ünlü 15 sembol yapıyı, haberimizin devamında sizin için listeledik.

15 ülke, 15 sembol yapı

Tarihe damgasını vurmuş önemli yapılar, süreç içerisinde bulundukları ülkeler ile özdeşleşiyor. Bir ülkeden bahsedildiğinde, direkt olarak akla gelen ve o ülkenin sembolü konumunda olan pek çok eser bulunuyor. 15 ülkenin 15 sembol yapısını sizler için listeledik.

galatakulesi_ilkses

15. Türkiye – Galata Kulesi

Dünyanın en eski kuleleri arasında yer alan Galata Kulesi, M.S. 507-508 yılları arasında Bizans İmparatoru Justinianos tarafından yaptırıldı. Ancak kule günümüzdeki haline, 1348-1349 yılları arasından Cenevizliler tarafından yeniden inşa ettirildiğinde kavuştu. 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Galata Kulesi hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin önemli simgeleri arasında yer alıyor.

ozgurlukheykeli_ilkses

14. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) – Özgürlük Heykeli

Resmi adı Dünyayı Aydınlatan Özgürlük olan Özgürlük Heykeli, New York’ta bulunan Liberty (Özgürlük) Adası üzerinde yer alır. Amerika’nın kuruluşunun 100. yılında Fransa tarafından ülkeye hediye edilen Özgürlük Heykeli, yapımının tamamlandığı 1886 yılından beri ABD’nin sembolü olarak anılmaktadır.

eyfelkulesi_ilkses

13. Fransa – Eyfel Kulesi

Adını Fransız Mimar Gustave Eiffel’den alan Eyfel Kulesi, tüm dünya tarafından Fransa’nın sembolü olarak kabul edilir. Fransız Devrimi’nin 100. yıl kutlamaları için organize edilen EXPO 1889 Paris Fuarı’nın giriş kapısı olması amacıyla inşa edilmiştir. Yapıldığı dönem yerli halk tarafından son derece çirkin bulunan ve büyük tepki çeken Eyfel Kulesi, günümüzde son derece beğenilen mimari yapılar arasında sıralanıyor.

londoneye_ilkses

12. İngiltere– London Eye

Avrupa Kıtası’nın en yüksek dönme dolabı olma özelliği gösteren London Eye, ülkenin en ikonik yapılarından biridir. Yapının toplam yüksekliği 135 metredir. Her yıl ortalama 3 milyon kişi tarafından ziyaret edilen London Ey; Dvid Marks, Julia Barfield, Malcolm Cook, Mark Sparrowhawk, Steven Chiltonve ve Nic Bailey imzası taşır.

pisakulesi_ilkses

11. İtalya – Pisa Kulesi

İtalya’nın Pisa isimli kentindeki Piazza dei Miracoli (Mucizeler Meydanı) içerisinde konumlanan Pisa Kulesi’nın tarihi oldukça eski yıllara dayanıyor. 1063 ve 1090 yılları arasında yapılan şehir katedrali çan kulesinin ana yapısından ayrı olarak, 1173 ve 1272 seneleri arasında inşa edildi. Pisa Kulesi, Pisa şehrinin gücünün bir göstergesi olarak, Cenova ve Venedik kentlerine rakip olması için yapıldı. Kesin olmamakla birlikte Mimar Bonnano Psano ve Diotisalvi tarafından inşa edildiği düşünülen Pisa Kulesi, 1987’den bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.

cinseddi_ilkses

10. Çin – Çin Seddi

Dünyanın en uzun savunma kanadı olma özelliği gösteren Çin Seddi’nin temeli, M.Ö. 403 ve M.Ö. 221 yılları arasında süren Çin Savaşan Beylikler Dönemi’nde atıldı. Dönemin 7 krallığı, birbirlerinden korunmak için Çin Seddi’nin ilk setlerini inşa etti. Çin Seddi’nin boydan boya uzayarak bilinen en büyük savunma kanadı olması yönündeki kararın alınmasında, günümüz tarihçileri tarafından farklı fikirler öne sürülüyor. Bu sebeplerden biri olası Moğol ve Türk boylarının saldırılarının önüne geçmek olarak karşımıza çıkıyor. Çin Seddi’nin yıkılmış bölgeleri ile birlikte toplam uzunlupu 8 bin 851,8 kilometredir.

peru1280-720

9. Peru – Machu Picchu

İnkalı Hükümdar Pachacutec Yupanqui tarafından tahminen 1450’li yıllarda inşa ettirilen Machu Picchu, Peru’nun en önemli yapılarından biridir. And Dağları’nda yer alan bir dağ zirvesinde yer alan Urubamba Vadisi’nde kurulmuş olan Machu Picchu şehri, toplamda 2 bin 430 metre yükseklikte konumlanır. Kentte 200’den fazla sayıda merdiven sistemi bulunur. Bu sistem sayesinde taş yapılar birbirine bağlanmıştır. Günümüzde de son derece iyi durumda olan 3 bin basamak, turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Machu Picchu’nun neden yapıldığına dair kesin bir bilgi ise maalesef bulunmuyor.

parthenon_ilkses

8. Yunanistan – Parthenon

Antik Yunan Dönemi’nin günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış en ünlü ve en büyük yapılarından biri olan Parthenon, Yunanistan’ın en popüler alanlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Tamamı mermer kullanılarak inşa edilen Parthenon’un dış cephesinde yer alan heykeltıraşlık, Yunan sanatının en üst seviyesi olarak kabul ediliyor. Mimar Iktinos ve Mimar Kallikrates tarafından inşa edilen Parthenon Tapınağı, aynı zamanda dünyanın en büyük kültürel abidelerinden biri olma özelliği gösteriyor.

operabinasi_ilkses

7. Avusturalya – Sydney Opera Binası

Geçtiğimiz yüzyılın ve günümüzün en ünlü yapıları arasında yer alan Sydney Opera Binası, Danimarkalı Mimar Jørn Utzon tarafından yapıldı. Binanın tasarımı tüm dünyada heyecan uyandırdı. Hatta öyle ki Jørn Utzon bu tasarımı ile 2003 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü’nün sahibi oldu. Sydney Opera Binası, 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne eklendi.

lasagradafamilia_ilkses

6. Barselona – La Sagrada Familia

La Sagrada Familia; yapımı 1882 yılında başlayan ve bugün hale inşaatı devam eden, Barselona’nın en ünlü yapısıdır. Tamamlanması için her ne kadar 2030 yılı bekleniyor olsa da belirli detaylar dışında çoğunluğu bitmiştir. Gotik ve Art Nouveau stillerinin oldukça iyi bir örneği olarak kabul gören eser, bölgeye gelen turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir.

burjkhalifa_ilkses

5. Dubai – Burj Khalifa

4 Ocak 2010 yılında yapımı tamamlanan Burj Khalifa, dünya üzerinde yer alan en yüksek gökdelen olma özelliği gösterir. Yapının eski ismi, Burj Dubai’dir. Toplam yüksekliği 828 metre olan Burj Khalifa’nın 160 katı kullanılmaktadır.

tacmahal_ilkses

4. Hindistan – Tac Mahal

1631 v2 1654 yılları arasında Hindistan’ın Agra isimli kentinde inşa edilen Tac Mahal, bir anıt mezardır. Babür İmparatoru 5. Hükümdarı Şah Cihan tarafından erken yaşta hayatını kaybeden eşi Mümtah Mahal için yaptırıldı. Eser 1983 tarihinde UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne eklendi. Tac Mahal günümüzde İslam türbe mimarisinin en önemleri eserlerinden biri olarak görülür.

brandenburgkapisi_ilkses

3. Almanya – Brandenburg Kapısı

1788 ve 1791 yıllarında arasında inşa edilen Brandenburg Kapısı, Başkent Berlin’de bulunur. Prusya Kralı II. Friedrich Wilhelm’in emriyle, Mimar Carl Gotthard Langhans tarafından yapılmıştır. Yapıldığı dönemde kentte toplam 18 adet kapı bulunurken, günümüzde sadece Brandenburg Kapısı ayakta kalmıştır.

zytglogge_ilkses

2.İsviçre – Zytglogge Saat Kulesi

1218-1220 yılların arasında inşa edilen Zytlogge Saat Kulesi, Ortaçağ’dan bugüne gelmeyi başarmış son derece önemli bir tarihi eserdir. Yapıldığı dönemde; saat kulesi, nöbet kulesi, hapishane, sivil anıt ve kentsel yaşam merkezi olarak bölgeye hizmet veren kule, İsviçre’nin Bern isimli şehrinde konumlanmaktadır. Barok ve Gotik tarzın oldukça iyi bir örneği olan Zytglogge, Bern’in en eski anıtı olma özelliğine sahiptir.

kremlinsarayi_ilkses

1. Rusya – Büyük Kremlin Sarayı

14. yüzyılda dizayn edilen Büyük Kremlin Sarayı, Başkent Moskova’da konumlanıyor. Geçmiş dönemde Rus çarları tarafından konaklama amacıyla kullanıldığı biliniyor. Kremlin Armoryosu ve Kurtarıcı İsa Katedrali’nin mimarı tarafından tasarlanan Kremlin Sarayı; 125 metre uzunluğa, 47 metre yüksekliğe ve toplamda 25 bin metrekare alana sahiptir. İçerisinde 700’den fazla oda bulunan saray, üç kattan oluşur. Sovyetler Birliği zamanında Yüksek Sovyet toplantı ve konferanslarının yapıldığı Krem Sarayı, günümüzde Rusya’nın simgesi haline gelmiştir.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünyanın en yüksek 10 binası

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.