TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Borsada devre kesmek nedir? Hisse neden devre keser?

Borsa üzerinden yatırım yapan yatırımcıların merakla araştırdığı konulardan bir tanesi borsada yer alan devre kesicilerdir. Borsada devre kesmek nedir? İşte cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2023 01:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Borsada devre kesmek nedir? Hisse neden devre keser?

Günümüzde borsa çok yaygın bir yatırım aracı olarak tercih ediliyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında, 15 Ağustos tarihi itibariyle aylık bazda 1 milyon 216 bin 954 kişinin borsaya katıldığı bildirildi. Borsaya katılım sağlayan yatırımcılar, borsaya dair pek çok konuda araştırma yapıyor. Bu konular arasından en sık merak edilenlerden biri ise borsada devre kesiciler… Hisse neden devre keser, borsada devre kesmek nedir gibi soruların yanıtları ise haberimizde…

BORSADA DEVRE KESİCİ NE İŞE YARAR?

Devre kesici, borsada alış-satış işlemlerini geçici olarak durdurmaya yarayan bir acil durum sistemidir. Borsada kullanılan devre kesiciler panik alımlar olduğunda devreye gireceği gibi, temelde panik satışlarını engellemeyi amaçlar. S&P 500 ve BIST 100 gibi geniş piyasa endekslerinde devre kesicilerin yaygın olarak kullanıldığı görülse de hisse senetleri ile ilgili yapılan işlemler sırasında da oldukça fazla kullanılır.

Bunun yanı sıra devre kesiciler, dünya çapında işlem gerçekleştiren borsalarda, önceden belirlenmiş olan fiyat seviyesine gelindiğinde alış ve satışı otomatik olarak durdurmaya yarar. Gün içerisinde işlem hacmi yüksek pek çok alış satış işlemi gerçekleşirken, yatırımcıların güvenli bir şekilde işlemlerini gerçekleştirebilmeleri ve oluşması muhtemel ani fiyat değişiklikleri ile dalgalanmaları önlemek adına yatırımcıyı korumaya yönelik uygulanan bir sistemdir.

2015 yılına kadar Borsa İstanbul’da “Otomatik Seans Durdurma” ismiyle uygulamada olan bu sistem, 2015 yılında yerini ‘devre kesici’ uygulamasına bıraktı. Her iki uygulamanın da ortak amacı yatırımcıyı ve piyasayı korumak olup, devre kesici uygulamasının bazı farklılıkları bulunuyor. Bu farkların en önemlisi devre kesicinin fiyat düzenleyici bir özelliğe sahip olmasıdır. Borsada yaşanan anormal hareketlilik düzelene kadar gerçekleştirilen işlemler emirleştirilmek üzere bir nevi askıya alınır.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yeni halka arz geldi! Adra GYO halka arz oluyor

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.