TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Netflix, Spotify dahil tüm aboneliklere yeniden zam mı geliyor?

Avrupa Birliği'nin DMA (Dijital Pazarlar Kanunu) düzenlemesine uyum sağlamaya çalışan Google, geliştiricilere yeni ücretler getiriyor. İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2024 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2024 14:03
Kaynak: HABER MERKEZİ
Netflix, Spotify dahil tüm aboneliklere yeniden zam mı geliyor?

Avrupa Birliği'nin DMA (Dijital Pazarlar Kanunu) düzenlemesi kapsamında, teknoloji devlerinin üçüncü parti ödeme yöntemlerine izin vermesi zorunlu hale geldi, bu da "kapı bekçisi" olarak adlandırılan firmaların politikalarını değiştirmelerini gerektirdi. Google, DMA'ya uyum sağlamak amacıyla yeni ücretler uygulama kararı aldığını duyurdu. Google'ın açıklamasına göre, Play Store geliştiricileri, Avrupa Ekonomik Bölgesi'ndeki kullanıcıları üçüncü parti ödeme sistemlerine yönlendirebilecek ve bu ödeme yöntemlerini reklamını yapabilecek. Ancak, bu yeni düzenleme geliştiriciler için ek maliyetler getirecek.

netflix

GELİŞTİRİCİLERE YENİ ÜCRETLER Mi GELİYOR?

Apple, App Store üzerindeki tüm uygulama geliştiricilerden alınan komisyon nedeniyle, iPhone uygulamaları üzerinden abone olmaya çalıştığınızda fiyatların farklı olduğu görülüyor. Örneğin, YouTube Premium, iPhone uygulamasında 75,99 TL iken web sitesinde 57,99 TL olarak karşınıza çıkıyor; bu fiyat farkı, Apple'ın komisyonu tarafından belirleniyor. Geliştiriciler, abonelik ücretlerine zam yapmak yerine mobil uygulamadan abonelik özelliğini kaldırma seçeneğine sahiptir. Örneğin, Spotify ve Netflix gibi servislerin iPhone uygulamalarında abone olma özelliği bulunmamakta, abonelik için web sitelerine yönlendirme yapılmaktadır. Bu uygulama, yakın gelecekte Android telefonlarda da benzer bildirimlere neden olabilir.

google

GOOGLE’DAN AÇIKLAMA

Google, Apple ile benzer bir yaklaşımı tercih ettiğini duyurdu. Şirketin yaptığı açıklamada, "Google Play'in servis ücreti sadece basit bir işlem ücreti değildir. Kullanıcıların ve geliştiricilerin güvenini korumaya devam ediyor ve Android ile Play tarafından sağlanan değerin, devam eden yatırımların ve geliştirmelerin değerini yansıtıyor" ifadesine yer verildi.

Bundan sonra Google, iki farklı ödeme yöntemi üzerinden gelir elde edecek. İlk önce uygulama içi satın alımlarda yüzde 10, aboneliklerde ilk iki yıl için yüzde 5 oranında bir ilk alım bedeli alacak. Devam eden hizmet ücreti ise uygulama içi satın alımlarda yüzde 17, aboneliklerde yüzde 7 olarak uygulanacak. Yeni ödeme yönteminde giriş opsiyonu bulunacak ancak çıkış opsiyonu sunulmayacak. Ücretlendirme, oyunlarla sınırlı olmayacak ve hizmetleri de etkileyecek. Ayrıca, her uygulama için aynı ödeme yöntemini seçme zorunluluğu olmayacak; geliştiriciler bu programa işletme olarak kayıt olacak ve bu durum, farklı platformlarda fiyat farklılıklarına neden olabilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.