TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bağırsak Mikrobiyotasının sağlık ve bağışıklık üzerindeki etkileri nelerdir?

Bağırsak mikrobiyotası, bağırsağın iç duvarını kaplayan hücrelerin üremesini sağlayan karmaşık bir bakteri ekosistemi olarak önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda probiyotikler aracılığıyla vücutta zararlı mikroorganizmaların istilasını engelleyen bir koruyucu bariyer görevini üstlenir.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2023 17:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Bağırsak Mikrobiyotasının sağlık ve bağışıklık üzerindeki etkileri nelerdir?

Bağırsak mikrobiyotası genel anlamda bağırsağın iç duvarını kaplayan hücrelerin üremesini sağlayan karmaşık süreçlerin yürütülmesi adına hizmet eden bakterilerdir.

Aynı zamanda probiyotikler sayesinde vücutta zararlı mikroorganizmaların istilasını engelleyici bir koruyucu bariyer görevini de üstlenir. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin işlevlerini düzenler ve besinlerin sindirilmesi hususunda aktif rol alır. Bunu yaparken de çeşitli vitaminleri ve diğer yararlı maddeleri sentezlemeyi de ihmal etmez. Bu bakımdan da kompleks ekosistem içerisinde tüm vücudun sağlığına etki eder.

Bağırsak Mikrobiyotasının Temel Fonksiyon Alanları

Bağırsak mikrobiyotasının pek çok fonksiyonu vardır. Ancak bunlar arasında en etkili olduğu yerler, metabolik, sindirim, koruma ve bağışıklık fonksiyonlarıdır.

Mikrobiyota Dengesi

Gün içerisinde kullanılan antibakteriyel ilaçlar ya da yetersiz beslenme gibi etmenlerin yanı sıra ani sıcaklık değişimleri, seyahat, çevre kirliliğine maruz kalmak, hormon kullanım durumları ve stres gibi durumlarda hassas olan mikrobiyota dengesine zarar verebilir. Bu da daha dengesiz bir yapıya sahip olmasına sebep olur.

Mikrobiyota dengesi bozulunca vücudunuzdaki iyi bakteri sayısı düşer ve zararlı olan bakteriler artar. Bu nedenle Eczacıbaşı Bigaia gibi saşeler kullanmanız ve iyi bakteri sayısını arttırmanız gerekir.

Metabolik Fonksiyon

Bağırsak mikrobiyotası sağlıklı ve dengeli olduğu takdire kalsiyum, magnezyum, demir ve diğer yararlı maddelerin emilimini dengeleyen bir yapıdır. Aynı zamanda da folik asit, K vitamini, B vitamini kompleksi ve diğer vitaminler gibi pek çok maddenin de sentezlenmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra ise karbonhidratları parçalama noktasında etkin rol oynar.

Sindirim Fonksiyonu

İnsan bağırsak mikrobiyotasının bir diğer önemli etkisi de farklı bazı maddeleri üretilmesi hususunda oynadığı roldür. Çünkü, ön sindirimde aldığı görev sayesinde bağırsak hücrelerini besleyen bir enerji kaynağı üretmektedir.

Koruyucu Fonksiyon

Dış etkenlere karşı vücudumuzun ilk kalkanını oluşturan şey mikrobiyotadır. Bu nedenle de güçlendirilmesi oldukça önemlidir. Böylelikle vücut koruyuculuğu da artacaktır.

Bağışıklık Fonksiyonu

İnsan sağlığının en önemli koruyucusu olan şey bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sisteminin destekleyicisi ise probiyotikler ve mikrobiyotadır. Eğer bağırsak mikrobiyotasını iyi bir şekilde koruyabilirseniz bağışıklığınız daha güçlü olacaktır.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Beta Glukan Nedir? Faydaları Nelerdir? Beta Glukan Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.