TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antropoloji nedir? Ne anlama gelir? İnceleme alanı ve kapsamı

Beşeri bilimlerin bir dalı olarak karşımıza çıkan antropoloji nedir? Neyi amaçlar? İşte konuya ilişkin detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 03:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Antropoloji nedir? Ne anlama gelir? İnceleme alanı ve kapsamı

Pek çok insan antropoloji kelimesini daha önce duymuş olmasına rağmen, ne anlama geldiğini bilmiyor. Bu durum da antropoloji nedir sorusunu gündeme taşıyor. Antropoloji biliminin ne olduğu, neyi incelediği ve sağladığı yararları haberimizin devamında sizin için derledik.

Antropoloji nedir?

İnsana dair olan her şeyi kendine araştırma alanı olarak seçen antropoloji, insan bilimi olarak da tanımlanır. İnsanın geçmişten günümüze yaptıkları, davranışları ve toplum olma sürecini inceler. İnsan temelli bir bili olan antropoloji; insanı birey olarak değil de toplumun bir parçası olarak ele alır. Son derece geniş bir kapsamdan insanı gözlemleyen antropoloji, diğer sosyal bilimlerle kıyaslandığında oldukça büyük bir inceleme alanına sahiptir. Yaptığı araştırmalar hem sosyolojik hem de tarihi açıdan oldukça önemlidir.

İnsanlık tarihini son derece detaylı bir şekilde inceler ve bu sayede kişi ve toplumların birbirleriyle olan iletişim ve etkileşimlerine ayna tutar. Bu sayede geçmiş hakkında günümüz toplumlarının bilgi sahibi olmasını sağlar. Antropolojinin kelime olarak kökeninin Eski Yunanca diline dayandığı biliniyor. Bu dile göre insan anlamına gelen anthropos ve bilim anlamını taşıyan logos kelimelerinin birleşimi ile ortaya çıkmış bir kavramdır.

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) yapmış olduğu tanıma göre antropoloji:

“İnsanın kökenini, evrimini, biyolojik özelliklerini, toplumsal ve kültürel yönlerini inceleyen bilim; insan bilimi.” olarak tanımlanır.

Antropoloji bilimi nasıl ortaya çıktı?

17. ve 20. yüzyıllar arasındaki dönemde, Avrupa kolonileşmesi yaşandı. Bu kolonileşme ile doğal tarih ortaya çıktı ve bu gelişmeler antropolojinin ortaya çıkmasını sağladı. Ortaya çıkışının ardında çok hızlı bir şekilde kendisini doğal tarihten ayırmayı başardı. Antropolojinin günümüzdeki anlamına kavuşması 19. yüzyılın başlarına denk geliyor. Bu dönemde kendine özgü bir bilim ve disiplin olarak çalışmalarını sürdürmeye başladı. Kendi içerisinde çok sayıda alt dalı bulunan antropoloji, araştırma kapsamını sürekli güncel tutmayı başarıyor. Arkeoloji, biyolojik antropoloji ve sosyokültürel antropoloji, söz konusu disiplinin en fazla bilinen ve çalışma yürütülen alanları arasında konumlanır.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Şehir Hastanesi’nin kapıları duvar oldu: Hastalara kapalı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.