TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anne sütü ile ilgili bilinmeyenler

Anne sütüne ulaşamayan bebekler adına farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen Dünya Emzirme Haftası ne zaman? Dünya Emzirme Haftası’nın amacı ne?

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2023 03:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Anne sütü ile ilgili bilinmeyenler

Anne sütü, yeni doğanların, hayata en iyi başlangıcı yapmalarını sağlayacak olan temel besindir. Anne sütünün, yeni doğanlar için ne kadar önemi olduğu tartışmaya kapalı bir konu olup, anne sütüne ulaşamayan bebeklerin sesi olabilmek için her yıl Dünya Emzirme Haftası kapsamında farkındalık yaratılıyor. 

emzirme haftası-ilkses

DÜNYA EMZİRME HAFTASI NE ZAMAN? 

Dünya Emzirme Haftası, Ağustos ayının ilk haftası olan 1-7 Ağustos tarihleri arasında düzenleniyor.

DÜNYA EMZİRME HAFTASI'NIN AMACI NE?

Dünya Emzirme Haftası, içerisinde Türkiye’nin de yer aldığı 120’den fazla ülkede her yıl ağustos ayının ilk haftasında kutlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından ilan edilmiş olan bu haftada, tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak amaçlanıyor. Anne sütü ile beslenme, çocuğun sağlığı ve gelişimi için olmazsa olmazdır. Çocuk sağlığı ile ilgili kuruluşlar ve ülkelerin sağlık bakanlıkları, bebeklerin doğumdan sonra ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmelerini, 6.aydan sonra uygun destekleyici takviye besinlere başlanarak emzirmenin en az 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesini öneriyor.
Yeni doğanların, yalnızca yarısından daha azı hayatlarının ilk bir saatinde anne sütüyle beslenebilme imkanına sahip olabiliyor. Ve bu eksiklik onları hastalıklara ve ölüme karşı savunmasız bırakıyor. Yaşamlarının ilk altı ayında sadece anne sütüyle beslenebilen bebeklerin oranı yalnızca yüzde 44. Bu oran, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 2025 yılına kadar koyduğu yüzde 50 hedefinin altında kalıyor.
Doğal ve sürdürülebilir ilk gıda sistemi olan emzirmenin devam ettirilmesi, teşvik edilmesi ve desteklenmesi yalnızca gezegenimizi korumak için değil, bununla birlikte milyonlarca bebeğin yaşama tutunması, büyümesi ve gelişmesi için her zamankinden daha fazla öneme sahip.

yeni doğan-ilkses

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Bebeklerin fiziksel ve ruhsal sağlığına en faydalı besin anne sütü olup, her annenin sütü, kendi bebeği için en uygun bileşimleri içerir.
Emzirmeye doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık sık emzirmek ile süt yapımını kolay hale getirir.
Annenin doğumdan hemen sonra bebeği emzirmesi, doğum sonu kanamalarının çabuk kesilmesini sağlar, memelerde şişme ve iltihaplanmanın önüne geçer, lohusalığın kolaylaşmasını sağlar.
Bebeğe ilk 6 ay ek gıda ya da sıvı verilmesi, annenin süt yapmasını ve anne sütünden yararlanmayı azaltır.
Doğumdan sonra ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenen ve en az iki yaşında kadar emzirilen bebekler ishal gibi mikroplu hastalıklara daha az yakalanıp, bebeklik döneminden sonra da daha az hasta olurlar. HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.