TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anjiyo nedir?

Kalp ve damar hastalıkları için sıkça kullanılmakta olan yöntem anjiyo nedir? Kimlere uygulanır? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2023 06:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Anjiyo nedir?

Anjiyo, kalp ve damar hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan bir yöntem olup, kalp damarlarının içerisini incelemek, tıkanıklıkları tespit etmek ve eğer gerekiyorsa tedavi etmek amacı ile uygulanmaktadır. Çoğunlukla kalp damarlarında tıkanıklık olduğu ihtimaline karşı uygulanan bir yöntem olan anjiyo, kardiyoloji bölümünün gerçekleştirdiği bir işlemdir.

ANJİYO NEDİR?

Anjiyo operasyonu, vücutta bulunan tüm organlar için uygulansa da çoğunlukla kalp ve damar hastalıklarının teşhis ve tedavisinde uygulanır. Hastalık bulunan ilgili organa bağlı olan damarların iç filmini çekmek olarak açıklanabilen anjiyo, tanı koymaya yarayan bir işlem olup damarların iç yapısını görüntülemeye yarar.

ANJİYO NE ZAMAN UYGULANIR?

Kalp damarlarında meydana gelen daralma ve tıkanıklıkların tespiti, beklenmeyen kalp damar hastalıkları, kalp krizi, şiddetli göğüs ağrılarına sebep olan tıkanık damarların tespiti, ve tıkanmış damarları açma operasyonu için anjiyo yöntemi uygulanır.

ANJİYO KİMLERE UYGULANIR?

Ritim bozukluğu şikayeti olan kişilere,

Kalp kapağı ve kalp kası hastalığı olan kişilere,

Kalp krizi geçirmiş olan kişilere,

Ani kalp durmasının ardından hayata döndürülen kişilere,

Doğuştan kalp hastalığı bulunan kişilere,

Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çene ağrısı, sırt ağrısı veya kollarında ağrı şikayeti olan kişilere anjiyo işlemi uygulanabilir.

ANJİYO NE KADAR SÜRER?

Anjiyo operasyonu 10 ila 15 dakika süren bir işlem olmakla birlikte, operasyona hazırlık ve operasyon sonrası dinlenme süreci ile yaklaşık 6 saati bulmaktadır. Anjiyo operasyonu sonrası çoğu hasta gün içerisinde taburcu edilmekte ancak operasyon geçirecek olan hastanın istisnai durumlara hazırlıklı şekilde hastaneye gelmesinde fayda olduğu uzmanlar tarafından söyleniyor.

ANJİYO NASIL YAPILIR?

Anjiyo operasyonu çoğunlukla kalp ve damar hastalıkları için uygulandığından, kalbe giden damarın görüntülenebilmesi amaçlanır. Anjiyo işlemi, sağ ve sol el bileği, sağ kasık ya da dirsek ve koltukaltında bulunan atardamarlardan girilerek kalbe doğru ilerlenmesi şeklinde gerçekleştirilir. Görüntü alınması istenilen damarın içerisine anjiyo boyası isimli bir madde enjekte edilir ve meydana gelen görüntü bilgisayar ekranına yansıtılarak hastalığın tespiti yapılır.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Patoloji nedir? Patoloji testleri neden yapılır?

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.