TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aile Sağlığı Merkezi kan tahlili krizi yaşıyor

Koruyucu sağlık hizmetleri alarm veriyor! Aile Sağlığı Merkezlerinde kan tahlili yaptırmak isteyen vatandaş kapıdan geri çevriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2023 11:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Aile Sağlığı Merkezi kan tahlili krizi yaşıyor

Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) giderek kan tahlili yapmak isteyen vatandaşlar, kapıdan dönüyor! Sağlık personellerinden aldıkları cevap ise çok net: “Ekime kadar yok…” Aile Sağlığı Merkezlerinde bakılabilen tetkiklerin artık güç hale gelmesi hastaları mağdur ederken İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri, Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, ihale ve temin sürecinde yaşanan sıkıntıdan dolayı bazı biyokimyasal incelemelerin bir süreliğine durdurulduğunu kaydetti. Özellikle diyabet gibi sistemik hastalıkların veya gebelerde belirli enfeksiyonların takibinde kullanılan tetkiklerin yapılmasında zorluk çekildiğini belirten Ayhan, koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik faaliyetlerin aksadığını vurguladı.

yüce ayhan

Öte yandan, yaşanan sürecin kamu hizmeti açısından bir zafiyet oluşturduğunu, aile hekimleri ve hastalar açısından mağduriyetlerin meydana geldiğini kaydeden Dr. Ayhan, sorumlu mercilere sorularını yöneltti: “İzmir’de aynı testleri yapabilecek hali hazırda çalışan pek çok kamu hastanesi var. Hizmeti aksatmamak açısından diğer kamu hastanelerinden destek alınamaz mıydı? Testler bu hastanelere kaydırılamaz mıydı?”

KANN

BAZI BİYOKİMYASAL İNCELEMELER DURDURULDU

Konuya dair görüşlerine yer verdiğimiz Dr. Ayhan, şunları kaydetti: “Aile Sağlığı Merkezlerinde bazı tahlilleri bir süreliğine durdurdular. İhale ve temin süreci ile ilgili bir sıkıntı olduğu biliniyor. ASM hekimlerine iletilen bilgi bazı biyokimyasal incelemelerin durdurulduğu yönünde oldu. Bu testlerin arasında diyabet gibi sistemik hastalıkların veya gebelerde belirli enfeksiyonların takibinde kullanılan tetkikler var. Aile hekimlerinin koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik faaliyetlerini aksatacak bir durum söz konusu. Bu açıdan ciddi bir sorun olduğu söylenebilir. İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin açıklamaları bunun geçici bir durum olduğu ve ihale sürecindeki zorunlu prosedürlerle ilişkili olarak yüklenici kaynaklı tedarik sorunundan kaynaklandığı şeklinde.”

KAMU HİZMETİ AÇISINDAN BİR ZAFİYET!

Sorumlu mercilere, bu durumun kamu hizmeti açısından bir zafiyeti gösterdiği, aile hekimleri ve hastalar açısından mağduriyet yarattığı düşünülerek bazı sorular yönlendiren Dr. Yüce Ayhan, “Örneğin, ihale sürecindeki sorunlar mevzuatta tanımlı diğer satın alma usulleriyle (doğrudan temin, alım gibi) aşılamaz mıydı? Bu alternatif yöntemler denendi mi? İzmir’de aynı testleri yapabilecek hali hazırda çalışan pek çok kamu hastanesi var. Hizmeti aksatmamak açısından diğer kamu hastanelerinden destek alınamaz mıydı? Testler bu hastanelere kaydırılamaz mıydı?” eleştirisinde bulundu.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Hipertansiyon nedir?

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.