TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#aile sağlığı merkezi

aile sağlığı merkezi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, aile sağlığı merkezi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Konya'da Aile Sağlığı Merkezi açılış için gün sayıyor Haber

Konya'da Aile Sağlığı Merkezi açılış için gün sayıyor

Karatay Belediyesi tarafından Karakulak Mahallesi’ne kazandırılacak Karakulak Aile Sağlığı Merkezi açılışa gün sayıyor. Mehmet İlker Yiğit’in de katkılarıyla yapılan Karakulak Aile Sağlığı Merkezi’nin kısa süre içinde tamamlanarak vatandaşa hizmet vermeye başlayacağını belirten Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, belediye olarak hayata geçirdikleri daha birçok sağlık yatırımlarıyla ilçenin ve Konya’nın güçlü sağlık altyapısına katkı sunduklarını söyledi. Başkan Kılca; “Karatay Belediyesi olarak eğitim, altyapı, sosyal ve kültürel alanların yanı sıra sağlık yatırımlarını da ayrıca önemsiyoruz. Mahallelerimizin ihtiyaçlarını belirleyip buna göre eksikliklerin giderilmesi için çaba gösteriyoruz. Bu çabamızla sağlık hizmetlerine katkı sunacak önemli hizmetlere imza atıyoruz. Karakulak Aile Sağlığı Merkezi ile de Karakulak Mahallemiz ve çevre mahallelerde yaşayan vatandaşlarımız inşallah yakın bir zamanda çok daha konforlu ve modern sağlık hizmeti almaya başlayacak. Tamamlanmak üzere olan sağlık tesisimizin ilçemize ve hemşehrilerimize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Bin 100 metrekarelik inşaat alanına yapılan merkezde; 5 doktor odası, 5 hemşire odası, Gebe İzleme Odası, Aşı ve Bebek İzleme Odası, Tıbbi Müdahale Odası, Laboratuvar ve çok amaçlı bir de salon bulunuyor. BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Konya İzmir arası kaç km mesafe var? En kısa ulaşım yolu hangisi?

Aile Sağlığı Merkezi kan tahlili krizi yaşıyor Haber

Aile Sağlığı Merkezi kan tahlili krizi yaşıyor

Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) giderek kan tahlili yapmak isteyen vatandaşlar, kapıdan dönüyor! Sağlık personellerinden aldıkları cevap ise çok net: “Ekime kadar yok…” Aile Sağlığı Merkezlerinde bakılabilen tetkiklerin artık güç hale gelmesi hastaları mağdur ederken İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri, Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, ihale ve temin sürecinde yaşanan sıkıntıdan dolayı bazı biyokimyasal incelemelerin bir süreliğine durdurulduğunu kaydetti. Özellikle diyabet gibi sistemik hastalıkların veya gebelerde belirli enfeksiyonların takibinde kullanılan tetkiklerin yapılmasında zorluk çekildiğini belirten Ayhan, koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik faaliyetlerin aksadığını vurguladı. Öte yandan, yaşanan sürecin kamu hizmeti açısından bir zafiyet oluşturduğunu, aile hekimleri ve hastalar açısından mağduriyetlerin meydana geldiğini kaydeden Dr. Ayhan, sorumlu mercilere sorularını yöneltti: “İzmir’de aynı testleri yapabilecek hali hazırda çalışan pek çok kamu hastanesi var. Hizmeti aksatmamak açısından diğer kamu hastanelerinden destek alınamaz mıydı? Testler bu hastanelere kaydırılamaz mıydı?” BAZI BİYOKİMYASAL İNCELEMELER DURDURULDU Konuya dair görüşlerine yer verdiğimiz Dr. Ayhan, şunları kaydetti: “Aile Sağlığı Merkezlerinde bazı tahlilleri bir süreliğine durdurdular. İhale ve temin süreci ile ilgili bir sıkıntı olduğu biliniyor. ASM hekimlerine iletilen bilgi bazı biyokimyasal incelemelerin durdurulduğu yönünde oldu. Bu testlerin arasında diyabet gibi sistemik hastalıkların veya gebelerde belirli enfeksiyonların takibinde kullanılan tetkikler var. Aile hekimlerinin koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik faaliyetlerini aksatacak bir durum söz konusu. Bu açıdan ciddi bir sorun olduğu söylenebilir. İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin açıklamaları bunun geçici bir durum olduğu ve ihale sürecindeki zorunlu prosedürlerle ilişkili olarak yüklenici kaynaklı tedarik sorunundan kaynaklandığı şeklinde.” KAMU HİZMETİ AÇISINDAN BİR ZAFİYET! Sorumlu mercilere, bu durumun kamu hizmeti açısından bir zafiyeti gösterdiği, aile hekimleri ve hastalar açısından mağduriyet yarattığı düşünülerek bazı sorular yönlendiren Dr. Yüce Ayhan, “Örneğin, ihale sürecindeki sorunlar mevzuatta tanımlı diğer satın alma usulleriyle (doğrudan temin, alım gibi) aşılamaz mıydı? Bu alternatif yöntemler denendi mi? İzmir’de aynı testleri yapabilecek hali hazırda çalışan pek çok kamu hastanesi var. Hizmeti aksatmamak açısından diğer kamu hastanelerinden destek alınamaz mıydı? Testler bu hastanelere kaydırılamaz mıydı?” eleştirisinde bulundu. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Hipertansiyon nedir?

Manisalı iş insanı kente hizmet etmeye devam ediyor Haber

Manisalı iş insanı kente hizmet etmeye devam ediyor

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap depremde yıkılan Nuriye Sağlık Ocağının yerine babası Kamil Özkasap adına Aile Sağlığı Merkezi yaptırıyor. 2022 yılının kasım ayında başlanan inşaat tamamlanma noktasına gelirken, binanın temmuz ayı sonunda hizmete gireceği öğrenildi. ''BİR DUA YETER'' Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Nuriye Mahallesinde 1991 yılında pamuk çırçır fabrikası alarak geldiklerini anlatan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, “32 yıldan beri sadece Nuriye değil, Halitpaşa, Kemiklidere, Lütfiye gibi etrafımızdaki yakın köylerle her zaman beraberiz. Babam rahmetli olduktan sonra buradaki sağlık ocağı depremde hasar görmüştü ve eski belediye binasına taşınmak zorunda kaldı. İlkel şartlardı. Sayın valimizle ihtiyaç sahibi çocuklara ayakkabı dağıtımı törenimiz vardı. O törende Sayın Valimize Babam Kamil Özkasap adına bir aile sağlık merkezi yaptırmak istediğimi söyledim. Sayın valimiz de çok mutlu oldu. Kendisine de teşekkür ediyorum her zaman iş dünyasıyla birlikte, sivil toplumla birlikte biz de kendisiyle birlikte olmaktan son derece mutluyuz. Nuriye Mahallesinde 3 bin kişinin yaşamış olduğu bir merkeze yapılıyor aile sağlık merkezi. Aile sağlık merkezinde yeni sistemle 2 doktor olacak. Burası 3 bin metrekare bir yer ve 175 metrekare kapalı alanı olacak. İnsanların bir dua etmeleri, onlara daha yakışır modern bir aile sağlığı merkezi yapıp burada şifa bulmaları. Onların da bize bir dua rahmetli babama ve ailemize, bizi mutlu edecektir. Saruhanlı Belediye Başkanı da bu alanın çevre düzenlemesini yapacak. ''TEMMUZ AYI SONUNDA AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'' Aile sağlık merkezinin temmuz ayı sonunda açmayı planladıklarını kaydeden Özkasap, “Temmuz sonu gibi açılışını yapmayı düşünüyoruz. 19 Temmuz babamın vefat günü o tarihe getirmek istiyorduk ama bu proje bakanlığın bir projesi ve bazı prosedürler var. Projeye uyduğumuz için bazı aksamalar olabiliyor. Biz kendi ekibimizi ayarladık ve biraz daha hızlandırdık. İnşallah temmuz ayı sonunda buranın açılışını gerçekleştireceğiz” diye konuştu. Saruhanlı’nın Nuriye Mahallesinde 2022 yılının kasım ayında başlayan inşaatta son aşamaya gelinirken, Kamil Özkasap Aile Sağlığı Merkezi tamamlandığında Nuriye ile birlikte, Kumkuyucak, Kemiklidere ve Lütfiye Mahallelerinde yaşayan 3 bin kişiye hizmet verecek. Bina tamamlandığında Manisa İl Sağlık Müdürlüğüne devri gerçekleştirilecek. İHA

Hekimlerin yeni sınavı: Yedek hasta! Haber

Hekimlerin yeni sınavı: Yedek hasta!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER Hekimlere getirilen ‘5 dakikada muayene’ dayatması gün geçtikçe birçok sorunu beraberinde getirirken, görüşlerine yer verdiğimiz İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, ‘yedek hasta’ krizine dikkat çekti! Yedek hastaların dahil olmasıyla birlikte kaliteli bir sağlık hizmetinin mümkün olamadığını kaydeden Başkan Kaynak, “Şaka gibi” diyerek sitem etti. Yaşanan durumu ‘insana saygısızlık’ olarak değerlendiren Kaynak, aynı zamanda hekimlerin tükenmesine yol açan çok önemli bir unsur olduğunu da vurguladı. “Sağlıkta kalite zaten kalmadı” ifadelerini kullanan Kaynak, birinci basamak sağlık hizmeti olarak adlandırılan Aile Sağlığı Merkezlerini (ASM) de gündemine aldı. ASM’lerin, apartmanların birinci katına ya da dükkan işlevi gören dairelere gelişi güzel yerleştirildiğini söyleyen Başkan Kaynak, kira ücretlerinin ise hekimler tarafından karşılandığını öne sürdü. ASM’lerin bugün ki kamu yönetiminin öncelikli olarak ihmal ettiği bir basamak olduğunu savunan Kaynak, “Birinci basamak sağlık hizmetleri devlete aittir. Ve depreme dayanıklılığı kesin raporlaştırılmış binalarda yapılmalıdır” dedi. 20 DAKİKANIN ALTINDA HASTA BAKAMAZSIN Başkan Süleyman Kaynak, sözlerine şöyle başladı: “Hekimlerin genelde özlülük haklarını kapsayan 25 başlıklı çalışma alanı var. Bunlardan bir tanesi de hastalarımızın insani koşullar içerisinde bakımının tamamlanması. 5 ya da 3 dakika içerisinde hiçbir şekilde hasta bakılamaz, böyle bir şey mümkün değildir. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın bu konudaki öngörüsü en az 20 dakikadır. Ve gelişmiş olan ülkelerde 20 dakikanın altında hekimle yüz yüze kalmış olan bazı hastalar iyi bakılmadığına ilişkin şikayetçi olurlar. Yani 20 dakikanın altında hasta bakamazsınız. Dünya standardı budur. Türkiye’de 5 dakika deniliyor, randevular bu şekilde veriliyor ama aslında ‘yedek hasta’ diye bir kavram ortaya çıkartıldı. Yedek hasta, gelmeme ihtimali olan hastaların yerine çağrılan hastadır. Diyelim ki ben poliklinikteyim ve 60 dakikalık bir sürem var, bu 60 dakikalık süre içerisinde 12 hasta MHRS’den randevu almış, bunlardan 2’si gelmez diye 2 hasta daha ilave edilmiş.” İNSANA SAYGISIZLIK Açıklamasına devam eden Kaynak, “Bakınız, toplam 14 hasta oldu. Hepsi geldiği takdirde o 2 yedek hastaya dönüp, ‘Kusura bakmayın, siz olası gelmeyen hastaların yerine çağrılmıştınız. Yedek randevu verilmişti. Size bakamayacağız’ mı diyeceğiz? Böyle bir şey olamayacağı için o kısıtlı süreye onları da dahil ediyoruz. Bu kez yedek hastalarla baş etmeye çalışıyoruz. Ayrıca bizim mevzuatımızda öncelikli hasta dediğimiz hasta grubu vardır. 7 yaşın altı, 60 yaşın üstü, engelliler, hamileler, raporlular, mahkumlar vs… Bu insanlar sırasız bakılır. Bunların içerisinde bazı yüksek devlet memurları da vardır. Geldikleri zaman mevzuat gereği sırasız bakılan hastalardır. Bunları da eklediğiniz zaman 3 dakika bir hastaya ayrılabilirse ne mutlu. Böyle bir şey mümkün değil. Ve şaka gibi. Bu en azından insana saygısızlıktır. Hekimlerin tükenmesine yol açan çok önemli unsurlardan bir tanesidir. Sağlıkta kalite zaten kalmadı. Biz bu konuda ısrarla hastaların yeteri kadar zaman içerisinde bakılmasını öngören girişimlerde ve taleplerde bulunuyoruz” dedi. ÖNCELİKLİ OLARAK İHMAL EDİLEN ASM’LER…  “Bugün itibariyle kamu yönetiminden şunu istiyoruz” diyerek taleplerini aktaran Başkan Kaynak, “Yazılı olarak da müracaat ettik. İzmir’de büyük kamu hastanesi olarak 30 hastane var. Tabi ki bunların yanı sıra birinci basamak sağlık kuruluşları olarak adlandırdığımız Aile Sağlığı Merkezleri de var. Birinci basamak, sağlık hizmetinin en önemli basamağıdır. Ama ne yazık ki bugün ki kamu yönetiminin öncelikli olarak ihmal ettiği bir basamaktır. İhmalin en önemli yanı da şudur. Birinci basamak sağlık hizmetleri apartman dairelerinde, binaların altındaki bir takım dükkan yerlerinde, orayı çalıştırmakta olan hekimlerin kirasını ödemek suretiyle gerçekleşen hizmetlerdir. Yani devlete ait mekanların sayısı azdır. Fakat birinci basamak sağlık hizmetleri devlete aittir. Ve depreme dayanıklılığı kesin raporlaştırılmış binalarda yapılmalıdır. Yoksa hekime gidip, ‘Kendine yer bul, orada hizmet ver’ denemez. Bu devletin sorumluluğundadır” bilgisini paylaştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.