TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afet bölgesinden kahreden notlar: Her yerde ceset kokusu var

Kırıkhan’da arama-kurtarma çalışmalarında görev yapan bir personelin anlattıkları facianın boyutunu gözler önüne serdi. Bölgede salgın hastalıkların başladığını belirten görevli, sokaklarda ağır bir ceset kokusu olduğunu ve ölü sayısının gerçeği yansıtmadığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2023 07:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Afet bölgesinden kahreden notlar: Her yerde ceset kokusu var

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Tarihin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşayan Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin neden olduğu yıkımla mücadeleye devam ediyor. Depremin en çok vurduğu yerlerden biri olan Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde görev yapan bir kurtarma ekibi personelinin anlattıkları ise yaşanan facianın boyutunu gözler önüne seriyor. Bölgede sağlık hizmeti ve arama-kurtarma çalışmalarına katılan görevli, “Beton toz duman olmuş” sözleriyle binalardaki ihmalleri ortaya koydu. Hijyen sıkıntısı sebebiyle salgın hastalıkların da başladığını belirten görevli, ishal sorunu yaşayan çok sayıda kişi olduğundan bahsetti. Sokaklarda ağır bir ceset kokusu olduğunu ve resmi olarak açıklanan ölü sayısının gerçeği yansıtmadığını dile getiren görevli, “Kurumsal olarak kimse sahadan sayı talep etmiyor. Sadece Kırıkhan’dan günde 500-600 ölü çıkıyor. 100-150 bin arası ölü sayısından bahsediyor herkes” diye konuştu.

“BETON TOZ DUMAN OLMUŞ”

Depremin ardından ilk gün bölgeye ulaşan görevli, birkaç gün sağlık hizmeti verdikten sonra arama kurtarma çalışmalarına katıldığını anlattı. “Beton toz duman olmuş” sözleriyle binalardaki ihmalleri gözler önüne seren görevli, büyük bir organizasyon ve koordinasyon eksikliği olduğunu da vurguladı. Görevli, “Deprem günü hemen bölgeye gelip hastaneyi devraldık. Kimse yoktu, yoğun bakımdaki hastaların çoğu ölmüştü. Hastanenin koridorları enkazlardan çıkarılan cesetlerle doluydu. Daha sonra ben kazıya geçtim. Şu an en büyük eksik çadır... İnsanlar dışarıda mağdur, enkazların başında hala ailelerini bekliyorlar. Her yer yıkılmış ya da hasardan dolayı boşaltılmış. İnsanlar sevdikleri enkaz altında oldukları için bir yere gidemiyorlar. Onlar için de ne yazık ki herhangi bir barınma koşulu yok. Temel gıda yardımı ulaştı. Evlerin çoğu eski, kullanılan malzeme o dönemin şatlarına göre uygun belki ama depreme dayanıklı değil maalesef. Enkazların hepsinde beton toz duman olmuş. Büyük bir düzensizlik var, koordinasyon yok. Herkes çok şikayetçi bu durumdan. Ne hastaneler, ne gelen yardımlar, ne de onların dağıtılması yönetilemiyor. Haliyle bir kaos ortamı var. Hava şartları çok kötü, özellikle geceleri. Elektrik olmadığı için jeneratör de şart. Ancak bunları da koordine eden kimse yok. Köylerde de temel ihtiyaç çadır, ısıtıcı ve jeneratör. Koordinasyon yok, düzen yok” dedi.

SALGIN HASTALIKLAR BAŞLADI

Bölgede yaşayan hijyen sorunu sebebiyle salgın hastalıkların da başladığını söyleyen görevli, “Sokaklar çöplerden geçilmiyor. Salgın hastalıklar da çıkmaya başladı. Şiddetli ishal yaşayanlar var. Muhtemelen bir salgın dalgası gelecek yakın zamanda” ifadelerini kullandı.

ÖLÜ SAYISI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Resmi kurumlardan açıklanan ölü sayısının gerçeği yansıtmadığını da iddia eden görevli, “Enkaz altından çok fazla ölü çıkıyor. Bu yüzden her yerde ceset kokusu var. Ölü sayısı gerçeği yansıtmıyor. Kurumsal olarak kimse sahadan sayı talep etmiyor. Sadece Kırıkhan’dan günde 500-600 ölü çıkıyor. Daha büyük felaketler yaşayan iller için bu sayı daha fazla. Gün geçtikçe ölü sayısı artıyor çünkü kazı yapan makine sayısı artıyor. 100-150 bin arası ölü sayısından bahsediyor herkes. Muhtemelen 1 ay sürecek kazı çalışmaları. AFAD’ın yokluğu bariz ama insanlar arasında büyük bir dayanışma var. Depremzedeler kendilerinden önce bize yardımcı olmaya çalışıyor. Çadır ve seyyar tuvalet gibi ihtiyaçlar çok elzem. Etraftan buldukları odunları yakarak ısınmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.