TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

59 milyonluk ‘kesin kabul’ detayı

Sayıştay Başkanlığı Ege Üniversitesi Denetim Raporu’nda 59 milyon liralık E. Ü. Derslikler ve Merkezi Birimler İnşaatı’nın “kesin kabulüne” ilişkin bulgular dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 13:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
59 milyonluk ‘kesin kabul’ detayı

Her yıl kamu ve bağlı idarelerde denetim yaparak raporlayan Sayıştay Başkanlığı Ege Üniversitesi 2022 yılı Denetim Raporu’nu yayımladı.

Raporda, muhasebeleştirme hatalarına dikkat çekilirken, yapılan hataların üniversitelerin hesaplarında açığa neden olduğunun altı çizildi.

Raporda en çok dikkat çekenler ise üniversitenin Öğrenci Köyü ve Çeşme’de bulunan tesisiyle ilgili oldu.

3,5 MİLYON EKSİK TUTAR BELİRLENDİ

Raporda dikkat çeken hususlardan biri üniversitenin takipli alacaklar haline gelmiş kira gelirlerini doğru kaydetmemesi oldu.

Raporda, “Takipli alacak haline gelmiş olan taşınmaz kira bedellerinin, 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabına kaydedilmediği görülmüştür” ifadeleri kullanılırken, “120 Gelirlerden Alacaklar Hesabından 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabına aktarılmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Yapılan denetim sonucunda alacakların yanlış kaydedilmesi nedeniyle 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabında tahsili gerçekleşmeyen ve icra konusu olan kira alacaklarından 3 milyon 573 bin 826 lira eksik tutar olduğu ifadelerine yer verildi.

Konuya ilişkin denetim raporunda, “Sonuç olarak; tahsili gerçekleşmeyen ve icra konusu olan kira alacaklarının 121 No'lu hesapta takip edilmemesi; 2022 yıl sonu mali tablolarında, 120 Gelirlerden Alacaklar Hesabının olması gerekenden 3.573.826,90 TL fazla, 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabının da bu tutar kadar eksik olmasına neden olmuştur” denildi.

KİRA VE FATURALARDAN 5 MİLYON ALACAK

Yapılan denetimin sonucunda ortaya çıkan buğulardan biri de üniversitenin kiraya verilen taşınmazlarının incelenmesinde, kira, elektrik ve su bedeli tahsil edilemeyen kiracıların olması oldu.

Denetimlerde, üniversitenin 2022 yılı sonu itibariyle 16 adet kiracıdan 4 milyon 375 bin lira kira alacağı, kira alacaklarının yanı sıra 17 adet kiracıdan ise, toplam 1 milyon 78 bin 876 lira elektrik ve su gideri alacağı bulunduğu tespit edildi.

Alacaklardan kaynaklı olarak 5 milyon 454 bin lira üniversitenin alacak açığının bulunduğu belirtilirken konuya ilişkin raporda, “Kamu idaresi cevabında, kira alacakları ile tahsil edilmeyen elektrik ve su faturalarının tahsil edilmesi için gerekli işlemlere başlanmış olduğu ve bunların bir kısmının tahsil edildiği, edilemeyen kira ile elektrik ve su faturalarının hukuk müşavirliğine sevk edildiği ifade edilmiştir. Sonuç olarak; Üniversitenin, gecikmiş kira, elektrik ve su alacaklarından oluşan toplam 5.454.545,09 TL’nin tahsilat sürecini hızlandırması, tahliye süreci işletilmiş olanlar açısından da Kanun ve sözleşme hükümlerine uygun işlemleri yerine getirmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

ÖĞRENCİ KÖYÜNDE HASILAT HATASI

Yapılan denetimde en çok dikkat çeken bulgu ise üniversitenin Öğrenci Köyü’ne ilişkin oldu. Raporda yer alan bilgilere göre; üniversite tarafından irtifak hakkı tesis edilen Ege Üniversitesi Öğrenci Köyüne İlave Yurt Yapılması ve 25 Yıllığına İşletilmesi işine ilişkin hasılat payının, üçüncü kişilere kiralanan yerlerden elde edilen hasılatlar dikkate alınmadan hesaplandığı belirtildi. 

Yasal mevzuatlarda, “Hak sahibi tarafından işletilen tesislerin yıllık hasılatı üzerinden yüzde 1”, “Üniversitenin izniyle tesislerin üçüncü kişilere kiraya verilecek kısımları için kiracıdan yıllık brüt kira bedelinin yüzde 1’i” ve “Kiralanan yerin işletilmesinden elde edilecek toplam yıllık hasılattan, ödenen kira bedelleri düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden yüzde 1” hasılat payı olduğu belirtilirken raporda, üniversitenin alınan hasılatları, hasılat payı hesabına dâhil etmediği belirtildi.

Konuya ilişkin raporda, şu ifadelere yer verildi; “Denetimlerde, hak sahibi tarafından bilfiil işletilen tesislerin hasılatları ile üçüncü kişilere kiralanan yerlerden elde edilen kira gelirlerinin yıllık tutarının %1’i üzerinden hasılat payı ödendiği ve kiralanan yerlerin hasılatlarının, hasılat payı hesabına dâhil edilmediği tespit edilmiştir.

… Sonuç olarak; bahse konu hasılat payının alınması ve uğranılması muhtemel olan gelir kaybının önlenmesi için gerekli işlemlerin tamamlanması gerekmektedir.”

HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ İNŞAATINDA DİKKAT ÇEKEN ‘ONAY’ DETAYI

Raporun yapım işleri bölümünde ise; 4 Aralık 2017 yılında geçici kabulü yapılan E. Ü. Derslikler ve Merkezi Birimler İnşaatı (Hemşirelik-BiyomühendislikElektrik-Elektronik) işinin, 2022 yılı sonu itibariyle kesin kabulünün yapılmadığı belirtildi.

Yapım İşleri Genel Şartnamesi’ndeki “Geçici kabul ile kesin kabul tarihi arasında geçecek sürenin teminat süresi olduğu, yapım işlerinde aksine bir düzenleme yoksa bu sürenin on iki aydan az olamayacağı” ifadeleri raporda hatırlatıldı.

Raporda, 59 milyon 340 milyon sözleşme bedelli E. Ü. Derslikler ve Merkezi Birimler İnşaatı işinin (Hemşirelik-Biyomühendislik-Elektrik-Elektronik), 2022 yılı sonu itibariyle kesin kabulünün yapılmadığı kesin kabulün 2022 yılında da yapılmadığı belirtildi.

EĞİTİM TESİSİ ATIL DURUMDA BIRAKILDI

Raporda en çok dikkat çeken hususlardan biri ise Ege Üniversitesi’nin, üniversitenin taşınmaz mal varlıklarından otel niteliğindeki Çeşme Dinlenme ve Eğitim Tesislerinin yaklaşık altı yıldır işletilmediği ve atıl durumda tutulması oldu.

Raporda, “Üniversitenin Turizm Fakültesinin bitişiğinde bulunan Çeşme Eğitim ve Dinlenme Tesislerinin; Otel kısmının bünyesinde; 48 oda (3 kat), açık bahçe, kafeterya, havuz kafe, snack bar, ana restoran, Türk hamamı, amfi tiyatro, kapalı restoran, pide fırını, 3 adet lobi, çamaşırhane, resepsiyon, idari birimler, 2 adet soğuk hava deposu, otopark, oyun salonu ve havuz bulunduğu,

-Otelin denize sıfır konumda olup, turistlik açıdan denize girilebilir bir kıyıya sahip olduğu,

- Otelin yaklaşık altı senedir hiç kullanılmaması ve çatı probleminin olması nedeniyle odalarının ve eşyalarının ciddi bir yıpranmaya maruz kaldığı, tespit edilmiştir” denildi.

Raporda, tesislerin atıl durumda bırakılmasını gelir getirmesine ve elde edilecek gelirlerle faaliyetlerini yürütmesine engel olduğu belirtilirken mevzuat hükümleri gereği rasyonel, verimli, ekonomik, etkili ve hukuka uygun olarak kullanılması gerektiği belirtildi.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ege Üniversitesi ne zaman açılıyor?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.