TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeytinde Antikas hikayesi yazılıyor Zeytin ağaçlarına sütle bakıyor

Soma’da üretilen zeytinyağıyla uluslararası zeytinyağı yarışmalarında üst düzey başarılarla adından söz ettiren Ertuğrul Özcan, büyük dedesiyle başlayan hikâyeyi çocuklarıyla farklı bir boyuta taşımaya hazırlanıyor

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2022 11:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Zeytinde Antikas hikayesi yazılıyor Zeytin ağaçlarına sütle bakıyor

NURETTİN BAKİ

Türkiye’nin zeytin varlığıyla önde gelen illerinden biri olan Manisa’nın farklı ilçelerinde zeytin hasadı başladı. Bu ilçelerden bir tanesi de Soma. Daha çok kömür madenleriyle ön plana çıkan Soma’da zeytinde farklı bir hikaye yazılıyor. Basın mensuplarını Soma Kaymakamı Fatih Akkaya ile birlikte zeytin hasadının yapıldığı bahçesinde ağırlayanAntikas Zeytinyağı kurucusu Ertuğrul Özcan,büyük dedesiyle başlayan zeytinciliği 4 ve 5’inci kuşak olarak Antikas markasıyla 1622 yıllık zeytin ağacının gölgesinde nasıl devam ettirdiklerini anlattı.

5 KUŞAKTIR ZEYTİNCİLİK YAPIYORUZ

Büyük dedesiyle başlayan zeytinciliği bugün çocuklarıyla sürdüren Antikas Zeytinyağı kurucusu Ertuğrul Özcan, bugün uluslararası zeytinyağı yarışmalarına da deyim yerindeyse ambargo koymuş durumda. Antikas markasının nasıl oluştuğunu da anlatan Özcan, “Zeytincilik serüvenimiz büyük dedemle başladı, dedem sürdürdü, babam devam etti bayrağı ben devir aldım. Ben dördüncü,oğullarım da 5’inci kuşak. Yani 5 kuşaktır zeytincilik yapıyoruz. Şimdi de Antikas Zeytincilik ismiyle markalaşıyoruz. Markamızın ismini Antikas koymamızın sebebi dezeytinyağı antik çağdan bu yana insan sağlığına katkıda bulunuyor, As’ın da kelime anlamı 1. Bu iki kelimeyi birleştirip Antikas markamızı tescil ettik. Bunun yanında 10 bin adetzeytin ağacımız var. Yılın 2 buçuk-3 aylık bir süre zarfında zeytinlerimizi topluyoruz. Aynı zamanda yıllık 25 bin ton, bazı yıllar da 30 bin tona çıkabilen bir zeytinyağı üretimimiz var” ifadelerine yer verdi.

BAŞARI KAÇINILMAZ OLUYOR

Zeytincilik işinin bir keyif işi olduğunun altını çizen Özcan, 2021 yılından bu yana katıldıkları bütün yarışmalarda üst düzey başarı sağladıklarını belirtti. Özcan, “Biz bu işi hem severek yapıyoruz hem de kalitemizi günden güne artırmayı düşünüyoruz. Her işte olduğu gibi zeytincilik de bir keyif işi. Sevdiğiniz bir işte eğer en iyilerle çalışırsanız başarı kaçınılmaz oluyor. Uluslararası zeytinyağı yarışmalarda dünyanın en iyi jüri üyelerinden biri olarak kabul edilen Birsen Can Pehlivan ile birlikte çalışıyoruz. Kendisiyle çalışmaktan hem çok keyifliyiz hem de bize özellikle zeytinyağında kalite anlamında çok katkı sağlıyor. 2021 yılından itibaren uluslararası zeytinyağı yarışmalarına katılmaya başladık. Şimdiye kadar katıldığımız tüm yarışmalarda ödüller almayı başardık. Ödüllerimiz şu şekilde; 2022 AnatolianIOOC - Mezopotamya Jüri Özel Ödülü, 2022 Anatolian IOOC - Best In Class, 2022 Anatolian IOOC - Altın Madalya, 2022 Italy IOOC - Altın Madalya, 2022 London IOOC - Altın Madalya, 2021 Anatolian IOOC - Altın Madalya, 2021 London IOOC - Gümüş Madalya… Bu sene yani 2022’de de şu an uluslararası zeytinyağı yarışmalar için zeytinyağlarımızı çıkardık. Biz yine iyi ödüller bekliyoruz” diye konuştu.

AĞAÇLARA SÜTLÜ BAKIM

Uluslararası arenada zeytinyağlarının ön plana çıkmasının sebeplerini de anlatan Özcan, zeytinyağı aromasına linyitin iyi geldiğini söyledi. Ağaçların bakımının da son derece önemli olduğunu dile getiren Özcan, su ve sütü karıştırıp ağaçların kalsiyumihtiyacını karşıladıklarını vurguladı. Özcan, “1624 yaşında olan bir ağacımız var bunun yağı özel bir yağdır. İnsan sağlığı ve vücut direnci açısında çok önemli. Bu yağın kaliteli olmasının nedeni Soma’da bulunan linyit kömürünün kaliteli olması. Buradaki ağaçlar topraktan Hümik asit ve leonardit aldığı için daha kaliteli yağ elde ediyoruz. Buda Zeytinyağının baskın bir aromaya sahip olmasının en büyük özelliğidir. Toprak, hava ve bakım. Ağaçların bakımında sadece doğal yöntemler kullanıyoruz. Sinekler için ısırgan otunu kendimiz yapıp, ilaç olarak kullanıyoruz. Yine aynı şekilde insanlar gibi zeytin ağaçlarının da kalsiyuma ihtiyacı oluyor. Bunu sağlamak için de süt ve suyu karıştırıp ağaçlarımızın kalsiyum ihtiyacını karşılıyoruz. Diğer yöntemler kullanıldığında ne yapılırsa yapılsın kalıntı oluyor.Süt ve su yöntemini dedemden dinlemiştim. O zamanlar sebzelerin yetiştirilmesinde kullanılıyordu, ben de bu yöntemin zeytinde de kullanılabileceğini düşündüm ve uyguladım. 2 tonluk bir ilaç tankımız var, tankın içine suyumuzu koyuyoruz, suyun içine de bir miktar süt katıyoruz. Ve bu karışımı zamanında ağaçlara uygulamanız gerekiyor. Bu işlemi zamanında uygulamazsanız ağacınız fayda yerine zarar görebilir. O yüzden zamanlama çok önemli…” değerlendirmesinde bulundu.

KURAKLIK SOFRALIK ZEYTİNİ VURDU

Yaşanan kuraklık sebebiyle bu sene sofralık zeytinlerin az olduğunu belirten Özcan, “Bu sene yağlık zeytin daha fazla, yani sofralık zeytin çok fazla yok. Bizim bahçemizde olduğu gibi birçok bahçede de durum aynı. Bunun en büyük sebebi ise kuraklık. Mutlaka sulamanız gerekiyor ama tabi bunların hepsi bir maliyet” dedi.

KÖMÜR, AĞAÇLARIMIZ İÇİN AVANTAJ

Kömür madenlerinin zeytin ağaçları için dezavantaj olmadığını da sözlerine ekleyen Özcan, “Soma Türkiye ekonomisine katkı sağlayan bir ilçemiz. Linyit kömürü dünyanın en iyi en kaliteli kömürlerden birisi. Buradaki zeytin ağaçları için bu kömür dezavantaj değil de avantaj olduğunu düşünüyorum. Dediğim gibi topraktan doğal olarak hümik asit ve leonardit aldığı için bu ağaçları ben şanslı olarak görüyorum.Dokuz Eylül Üniversitesi bundan 35-40 yıl önce tüm Türkiye’de bir araştırma yapıyor. Bu bölgeyi aslında dünyanın en verimli, en kaliteli zeytin bölgesi olduğunu söylemişler. Bu araştırma makalesini bulduğumda kamuoyu ile de paylaşacağım” yorumunda bulundu.

AYVALIK GİBİ OLABİLİRİZ

Soma zeytin ve zeytinyağının öne çıkması ve Türkiye’ye tanıtılması için Mersin, Hatay ve Akhisar’ı örnek gösteren Özcan, “Bugün Akhisar’ın zeytinyağı nasıl öne çıkıyor? Elbette ticaret borsası, belediyesi ile birlikte el elle… Aynı şekilde Hatay ve Mersin de öyle. Soma kaymakamımız, belediye başkanımız da en ufak talebimizde yanımızda oluyor. Zeytin ağaçlarına biraz daha özen göstermeye başladılar. İnşallah Soma zeytinyağının tüm Türkiye’de tanıtılması için hep birlikte hareket edeceğiz. Soma sadece kömür madenleriyle değil zeytiniyle de ön plana çıkacaktır” şeklinde konuştu.

BUTİK TESİS KURMAK İSTİYORUM

Gelecek hedeflerinden de bahseden Özcan, butik zeytinyağı tesisi kurmak istediğini ifade ederek, “Zeytinyağı dünyanın vazgeçilmezi. Vazgeçilmez tek meyve suyu olduğunu düşünüyorum. Hedefimiz bir butik zeytinyağı tesisi kurarak bu işi daha ileriye taşımak. Hem sürdürülebilir kalite anlamında hem de uluslararası pazarlara açılmamız açısından bunu yapmamız gerekiyor. Benim kafamdaki projem şu; butik tesisimizin ön tarafı camdan yapılmış olacak, insanlar tesisin içerisine giremeyecek ama içerdeki çalışmaları net bir şekilde görebilecek. Böylece tesis içerisinin daha hijyen ve daha kaliteli olabilmesi için bunu dikkate almak gerekiyor. İnternet sitemiz hazırlık aşamasında. 2023 yılının başında müşterilerimiz Antikas markasıyla ürünlerimizi internet sitemizde bulabilecek. Pazarlama zincirimiz şimdilik bu şekilde olacak” dedi.

ZEYTİNLE DE ANILMAK İSTİYORUZ

Soma Kaymakamı Fatih Akkaya ise kömürle birlikte zeytinle de anılmak istediklerini belirterek, “Türkiye’de üretilen toplam kömürün yüzde 70’i Soma’mızda üretiliyor. Ama biz bugün kömürle alakalı değil, bu kömürün diyarında kömürün getirdiği leonardit dediğimiz hammadde ile beraber büyüyen, yetişen onu koklayan, onu içine özümseyen zeytin ağaçlarını ve bunlardan üretilen zeytinyağını konuşmak için toplandık. 1626 yıllık zeytin ağacının gölgesindeyiz. Türkiye’nin ve dünyanın en değerli zeytinyağı ile 2021 yılında Ertuğrul Özcan Bey’in Antikas markasıyla dünya şampiyonu olduk. Ülke olarak biliyoruz ki zeytin denince Edremit, Ayvalık, Akhisar akla gelir. Soma çünkü kömürle anılıyor biz belki bundan çok mutlu değiliz. Çünkü biz zeytin de üretiyoruz, çok değerli çiftçilerimiz var. Çok değerli de topraklarımız var. Bu iki bir araya gelince de işte dünyanın en değerli zeytinyağını üretebilir durumundayız. Biz Soma olarak değerli ve güzel bir ilçeyiz, ürettiğimiz kömürle birlikte; ürettiğimiz zeytinyağıyla da anılmak, bilinmek ve tanınmak istiyoruz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.