TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeytin hasadında… Dünya durdu, Akhisar’ı izliyor!

Dünyada zeytin rekoltesinin düştüğü bir sezonda Akhisar hasatta rekor kırıyor. Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alhat “Tüm dünyada zeytin rekoltesi düşerken, biz rekolte rekoru kırıyoruz. Bu durumu fırsata çevirmeliyiz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2022 09:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Zeytin hasadında…  Dünya durdu, Akhisar’ı izliyor!

NURETTİN BAKİ

Akhisar, zeytin ve zeytinyağı hasadında hız kesmiyor. Hasat dönemi Akhisar’ın verimli arazilerinde hala devam ediyor. Bu sezondünyada rekoltenin azaldığı halde Türkiye'de bu sezon zeytin rekoltesinin tarihi seviyelere çıktığını vurgulayan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, “Bu rekora ek bir de zeytin ve zeytinyağında en kaliteli hasat sevinci yaşadık. Sabahın erken saatlerinde zeytin bahçelerine giden üreticilerimiz, zeytinleri toplayıp işlenmek üzere tesislere gönderiyorlar. Her yıl katlanarak artan kalitenin iki nedeni var. Üreticilerin çalışkanlığı ve iyi tarım uygulamaları. Hem Dünya pazarında hem de Türkiye’de rekoltede ve kalitede tarihi bir rekor kırabildiysek, işte bu sayede” diye konuştu.

REKOR BİR REKOLTEMİZ VAR

Alhat, dünyadaki eksikliği iyi değerlendirmek gerektiğinin altını çizerek “Bu krizi nasıl fırsata çevirebiliriz? Bunun yollarını aramalıyız. Rekor bir rekolteyle karşılaştık, bunu akıllıca değerlendirmek gerekiyor” dedi. Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı üretiminin fazla ama tüketimin az olduğuna dikkat çeken Alhat “Biz üreticiler olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, ürünümüzü depoluyoruz” dedi.

ZEYTİNYAĞI PRİMİ GÜNCELLENMELİ

4 yıldan beri hiç artmayan zeytin ve zeytinyağı prim desteğinin çiftçi için büyük bir hayal kırıklığı olduğuna değinen Alhat “Bugün verilmeyen prim, yarın verim alınamayan ürün olarak karşımıza çıkacak, bunu unutmamak lazım” dedi. Alhat “Prim hem enflasyon hem de güncel girdi fiyatları göz önüne alınarak güncellenmeli. Biz destek isterken tam tersine ambalajlı yağ ihracatına verilen destek de bu hafta bitiyor. Avrupa ‘a destekler çok daha fazla. Onların verdiği fiyatları veremiyoruz, bu da müşterileri kaçırmamıza neden oluyor. Yani aslında devlet prim vermeyerek kazanmıyor, kaybediyor” ifadelerine yer verdi.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM VURGUSU

Üretimdeki artışın, dünyadaki eksik üretim ve döviz kurunun yükselişi ile birlikte Türkiye için daha fazla ihracat şansı anlamına geldiğini vurgulayan Alhat şöyle devam etti:“Fakat hedefimiz sadece belli başlı ülkelere değil, Dünya’nın her bir ülkesine zeytinyağı satabilmek. Bunun için de katma değer yaratan ihracat modellerini güçlendirmemiz şart. Destek tekrar anlamlı bir seviye çıkartılabilirse ambalajlı ihracat şahlanır. Ancak bu şekilde Dünya’nın bütün raflarında görülen zeytinyağlarına sahip olan üç ülkeden biri olabiliriz” 

TEKNOLOJİYE YÖNELMELİYİZ

Üreticinin ürüne ilk kendisinin dokunmak istediğine dikkat çeken Alhat “Bu anlamda teknoloji, robotlar işimizi kolaylaştırıyor. Türkiye'de işgücü kadar ve işi hızlandıracak teknoloji de lazım” diye konuştu. Alhat, robotlar sayesinde hiçbir personelin bir, iki kilonun üzerinde ağırlık kaldırmadığını söyleyerek “Bu sayede ağır şartlarda çalışmak zorunda kalmıyor, bunun önüne geçmiş oluyoruz. İhracat rekorları kırmak istiyorsak iş gücümüz kadar ekipmanımızın da güçlü olması lazım.  Bunun bilinciyle yatırımlarımıza devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.