TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yunanistan kapı vizesi: Türk vatandaşlarına yeni kolaylık geliyor

Avrupa Birliği (AB) üyesi Yunanistan'ın yedi adası için Türk vatandaşlarına kapıda vize imkânı sunuyor. Peki kapıda vize nedir? Merak edilenler haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2023 13:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Yunanistan kapı vizesi: Türk vatandaşlarına yeni kolaylık geliyor

Avrupa Birliği (AB) üyesi Yunanistan, Türk vatandaşlarına yönelik yeni bir vize uygulaması başlatmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in başkanlığında gerçekleşecek.

Hürriyet'ten Yorgo Kırbaki'nin haberine göre, Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı öncesi, Yunanistan'ın Göç ve İltica Bakanı Dimitirs Keridis’in Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile yaptığı görüşmenin ardından anlaşma taslağının detayları medyaya sızdı.

Yunan medyasına yansıyan bilgilere göre, "mutabakat muhtırası" başlıklı anlaşmanın taslağında, Türk vatandaşlarına Ege Denizi'ndeki Rodos, Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy, İleryoz ve Meis adalarında 1 yıl süreli 'kapıda vize' uygulaması öngörülüyor. Bu uygulama, Covid-19 salgını öncesinde adalarda sadece 15 günle sınırlıydı.

Yunan medyası, aynı anlaşma taslağında, Türk Sahil Güvenliği’nden bir yetkilinin Midilli adasında, Yunan Sahil Güvenliği’nden bir yetkilinin de İzmir’de daimi görev yapacağı ve her iki ülkenin yasadışı göçle mücadelede aşırıcı söylemlerden kaçınacağına dair iki maddeye de yer verildiğini belirtiyor. Bu yeni vize kolaylığı, gelecekte tüm Avrupa için bir model oluşturarak Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

AB DE Mİ AYNI MODELİ UYGULAYACAK?

“Türk vatandaşlarına adalarda uygulanacak bu yeni vize kolaylığı, gelecekte tüm Avrupa’yı da kapsaması için model oluşturacak” diyen Kathimerini, Keridis’in geçen günlerde Avrupa Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson'la görüşmesinde, anlaşmanın detaylarını konuştuğunu kaydetti.

YUNANİSTAN KAPI VİZESİ KAÇ LİRA?

2023 Yunanistan vize ücreti, C tipi vize için 80 Euro, D tipi vize için ise 120 Euro olarak belirlenmiştir.

yunan adaları

SINIR KAPISINDA VİZE NEDİR?

Sınır kapısında vize, adından da anlaşılabileceği gibi yabancı ülkelerin sınır kapılarında alınabilecek vize türüne deniyor. Ülkeler arası yapılan anlaşmalar gereğince yurt dışına seyahat eden ülke vatandaşları, belirli güne kadar talep edecekleri turist vizeleri için kapıda vizeye başvurabiliyor. Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları için kapıda vize uygulamasının mümkün olabilmesi adına bazı prosedürler var. Öncelikle gerekli belgelere sahip olmalısınız.

SINIR KAPISINDA VİZE NASIL ALINIR?

Sınır kapılarında vize almak için öncelikle bu prosedürü uygulayan ülkelere gidiyor olmanız ve talep edilen ücreti ödeyebiliyor olmanız gerekir. Kimi ülkeler sınır kapılarında 30 gün kadar ülkeye giriş izni verebildiği gibi (örneğin Dominik Cumhuriyeti), Ermenistan gibi ülkeler maksimum 4 aya kadar ülkede kalış süresi verebilmektedir.

KAPIDA VİZE VEREN ÜLKELER

Türk vatandaşlarına kapıda vize hizmeti sağlayan ülkelere uçak biletleri alarak, yurt dışına çıkarken en çok vakit alan durumlarından birini, yani vize işlemlerini es geçebilirsiniz. Bu ülkeler, yıldan yıla göre yapılan anlaşmalar gereğince değişebilir. 2018 itibari ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kapıda vize veren ülkeler şu şekilde:

•             Kapı vizesi veren Afrika ülkeleri: Burundi, Cibuti, Komor Federe İslam Cumhuriyeti, Madagaskar, Mozambik, Senegal, Sudan, Tanzanya, Togo, Uganda ve Yeşil Burun Adaları.

•             Kapı vizesi veren Asya ülkeleri: Bahreyn, Doğu Timor, Kamboçya, Kuveyt, Maldivler, Nepal, Sri Lanka, Tacikistan, Tayvan, Umman, Azerbaycan ve Ermenistan.

•             Kapı vizesi veren Okyanusya ülkeleri: Palau, Samoa, Tonga ve Tuvalu.

Kapıda Vize İşlemi Ne Kadar Sürer?

İşlem süresi, gişe yoğunluğuna ve gişedeki memurun çalışma hızına göre değişebilmektedir. Sırada bekleme süresi göz ardı edildiğinde, 10 dakikalık bir süre içerisinde vize almanız mümkün.

Sınır Kapısında Vize İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Sınır kapısında vize almak isteyenlerin yanlarında bulundurmaları gereken temel belgeler şunlardır:

Pasaport (en az 1 yıl geçerliliği olan)

Pasaport fotokopisi

Doldurulmuş vize başvuru formu

Gidiş-dönüş uçak bileti

Otel rezervasyonu

Seyahat sağlık sigortası

Banka hesap dökümleri

Biyometrik vesikalık fotoğraflar (3 adet)

Her ülkenin talepleri farklı olabilir, bu yüzden ziyaret etmeyi planladığınız ülkenin konsolosluğundan veya resmi web sitesinden günel bilgileri kontrol etmeniz önemlidir.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ege’de bir karşı kıyı: Rodos

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.