TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeryüzü insanların ortak malıdır

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, 18 Aralık Uluslararası Göçmen Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Yeryüzü bütün insanların ortak malıdır” mesajı verdi

Haber Giriş Tarihi: 17.12.2022 09:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yeryüzü insanların ortak malıdır

ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, 18 Aralık Uluslararası Göçmen Dayanışma Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Göç hareketliliğinin 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yoğun dönemini yaşadığına dikkat çekilen açıklamada, son 30 yılda uluslararası göçmen sayısının 75 milyondan 200 milyona çıktığı belirtildi. Yeryüzünün bütün insanların ortak malı olduğunu dile getirilen açıklamada, “İzmir Mülteci Dayanışma Platformu olarak, 18 Aralık günü Uluslararası Göçmen Dayanışma Gününü kutluyor, göçmenlerin ayrımcılığa uğramadığı, ötekileştirilmediği, eşit ve adil bir dünyaya ulaşmayı diliyoruz” vurgusu yapıldı.

200 YILINDA KABUL EDİLDİ

18 Aralık’ın uluslararası kamuoyunun dünya çapında göçmen haklarını tanıdığı gün olarak da bilindiğine dikkat çekilen açıklamada, “İlk defa 1997 yılında Filipinli ve Asyalı göçmen organizasyonları arasında 18 Aralık günü Uluslararası Göçmen Dayanışma Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Daha sonra, 18Aralık günü, BM tarafından resmi olarak 2000 yılında ‘Uluslararası Göçmenler Günü’ olarak kabul edilmiştir. 18Aralık’ın seçilmesinin sebebi, BM Genel Kurulu’nda Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu’nun imzalanmasıdır” denildi. Göç hareketliliğinin 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yoğun dönemini yaşadığı vurgulanan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Son 30 yılda uluslararası göçmen sayısı 75 milyondan 200 milyona çıkmıştır. Birleşmiş Milletler verilerine göre; son 20 yıldaki hızıyla artmaya devam ederse, dünyadaki uluslararası göçmenlerin sayısının 2050 yılında 405 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Göçmenler ve mülteciler konusu ülkeler arasında işbirliği, külfet paylaşımı ve kolektif eylem birliğini gerekli kılmaktadır. Konunun sosyal, ekonomik, psikolojik, güvenlik, hukuki ve diğer tüm boyutları ele alınmalı ve dünya kamuoyunun dikkati bu göç olgusuna ve temellerine odaklanmalıdır. Yeryüzü bütün insanların ortak malıdır. Sonradan çizilmiş sınırları gerekçe göstererek, vatandaş olmayanların, temel insan haklarını tanımamak konusunda direnmenin, etik ve insani hiçbir dayanağı yoktur. İzmir Mülteci Dayanışma Platformu olarak, 18 Aralık günü Uluslararası Göçmen Dayanışma Gününü kutluyor, göçmenlerin ayrımcılığa uğramadığı, ötekileştirilmediği, eşit ve adil bir dünyaya ulaşmayı diliyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.