TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni plan gayrimenkul sektöründe sorun yaratabilir!

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Planı kapsamında gayrimenkul sektörüne gelecek yenilikleri değerlendiren İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, planın yeni sorunlar yaratabileceğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2023 08:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yeni plan gayrimenkul sektöründe sorun yaratabilir!

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

Ülkemizde yaşanılan son depremlerle birlikte, kayıt dışı kaçak bina ve deprem sonrasında fahiş fiyatlarla konut kiralanması gibi sebeplerle, konut sektöründe yapılacak düzenlemeler büyük bir önem taşıyor. İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Akgün, “Türkiye gayrimenkul hareketlerinde, kayıtsız ekonomi, kayıtlı ekonominin yüzde 40’ını oluşturuyor. Bu sebeple devlet büyük bir zarara giriyor. Bunun başlıca nedeni ise gayrimenkul hareketlerinde gerçek değerlerin tapuya yansıtılmaması, alım satımlarda gerçek değerlerin gösterilmeyip vergilerin ödenmemesi ve müteahhitlerin elde ettiği gelirin yüzde 70’ini vergilendirmemesi geliyor. Buna göre de devletin tapu araçlarında, gelir vergisinde, alım satımdaki kar marjında kaybı var” dedi.

GERÇEK DEĞERLERİ YANSITACAK 
Yeni düzenlemeyle gelecek yeniliklerin önemini vurgulayan Başkan Rıdvan Akgün, kayıt dışı ekonomik hareketlerin nasıl engelleneceği ve düzenlemelerin nelere yol açacağı hakkında şu bilgileri verdi: “Bu durumun engellenmesi şöyle olabilir, bir konut bakanlığı kurulur, bu konut bakanlığı bütün düzenlemeler konusunda yetkilendirilir. Bir de gayrimenkul olarak tapuda hareket halinde olacak satılacak tüm taşınmaza daha önceden gayrimenkul değerlendirme şirketlerince ilk önce ekspertiz yapılır yani gayrimenkul değerlendirmesi yapılır, bu değerlendirmelerin üzerinden tapu gerçek değerlerle ortaya çıkabilir. Bugün gelinen noktada bu sisteme zaten geçilmesi gerekli, yılbaşında olacaktı ancak henüz olmuş değil. Birinci etapta tapuda tüm gayrimenkullere gerçek değerleri yansıtacak. Ancak bu kararların hayata geçirilmesi durumunda, gerçek değerler tapuda gösterileceği için gayrimenkul fiyatlarına yüzde 25 olumsuz etki eder. Bu sonuç özellikle gayrimenkul satın alanları ve kiraya çıkanları olumsuz etkileyecek. Mülk sahibi yüksek bedeller ödediğinden dolayı kiracıya ve alıcıya da yüksek bedelle verecek.”

KAYITSIZ EKONOMİ BİTİYOR
Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Planı’nın neyi hedeflediğine ve önemine dikkat çeken Rıdvan Akgün, konu hakkında “Devletin belirlediği gayrimenkul değerleri, gayrimenkul şirketleri, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK ) uzamanı olanlar konutları değerlendirecek ve tapuya gönderecek. Devlet tapu da bunları esas alaraktan, tapu verecek. Buna göre müteahhidin üretmiş olduğu konutlarda bu rakamlar baz alınacak. Dolayısıyla da Katma Değer Vergisi (KDV) oluşumu söz konusu olacak, gelir vergisi söz konusu olacak. Fatura sistemi devreye girmiş olacak. En azından kayıtsız ekonomi, kayıtlı ekonomi altına girecek” şeklinde konuştu.

KEYFİ ARTIŞLAR YAPAMAYACAK
Kararla birlikte ev sahiplerinin keyfi kira artışı ve haksız tahliye yapamayacağını vurgulayan Akgün, yapılması gibi durumunda ev sahiplerini çeşitli cezaların beklediğini söyledi. Akgün “Mülk sahipleri keyfi artışlar yapamayacak. Tehdit edemeyecek. Oğlum geldi kızım geldi diye bir aldatma söz konusu olamayacak. Böyle bir olayın olması durumunda ise kiracılar ev sahiplerini mahkemeye verebilecek” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.