TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni kriz kapıda: “Hububatımızı kurtarabilmeliyiz”

Bahar yağışlarının biran önce gelmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yıldırım, “En azından hububatımızı kurtarabilmeliyiz çünkü Türkiye'nin yıllık yaklaşık 20 milyon tona yakın hububat üretimi var” dedi 

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2023 09:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yeni kriz kapıda: “Hububatımızı kurtarabilmeliyiz”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, her geçen gün kuraklık gerçeğiyle yüzleştiğimiz bu dönemde tarımda yaşanacak olan sorunlara dikkat çekti. Hububat tarımının yoğun olduğu kentlerde kuraklığın yaşandığını belirten Yıldırım, “Tek temennim, bahar yağışlarının gelmesi. En azından hububatımızı kurtarabilmeliyiz çünkü Türkiye'nin yıllık yaklaşık 20 milyon tona yakın hububat üretimi var” dedi.  

YAĞMURLAMA VE DAMLA SULAMA ÖNERİSİ 
Tarımda su tasarrufu için kanal şebekesi bulunan yerlerde yağmurlama ve damla sulama uygulamalarının hızlandırılması gerektiğini söyleyen Yıldırım, tasarruf önlemlerini de ele aldı. Yıldırım, tarımda su tasarrufuna ilişkin şu önerilerde bulundu: “Toprak suyunun korunması ana hedef. Su hasadı tekniklerini konuşuyoruz ama pratiğe az aktardığımızı düşünüyorum. İkincisi, dünyada toprak işlemeyi azaltma yönünde bir trend var. Doğrudan ekim ve sıfır toprak işleme bunlardan bazıları.” 

ELEKTRİK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ… 
“Bir diğer husus, mevcut kuyulardan en az su çekimini sağlayacak bilinçlendirme çalışmalarına destek olmamız” ifadelerini kullanan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Biz şu an için bir yaptırım koşuluna sahip değiliz. En büyük yaptırım; elektrik fiyatlarındaki artış. Bu artış sulama sürelerini kısaltmıştır. Çoğu bölgede az enerji bedeli ödeyenler az su kullanmıştır. Ürüne ihtiyaç duyduğundan fazla su verip bitkinin kökü suya boğulduğunda, sanılanın aksine verimde düşüş yaşanacaktır. Dolayısıyla bitkiye, ihtiyaç duyduğu zaman, ihtiyaç duyduğu miktarda su vererek hem su tasarrufu yapılabilir hem de bitkinin rahat büyümesi sağlanabilir.” 

HUBUBATIMIZI KURTARABİLMELİYİZ
Prof. Dr. Yıldırım, hububatın da bu dönemde gerekli yağışı alamadığını söyleyerek açıklamasını şöyle sonlandırdı: “İç Anadolu'da Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kırıkkale'de de yağışlarda yüksek oranlarda düşüş var. Hububat tarımının yoğun olduğu Kırıkkale, ülkemizin bu sonbahardaki en kurak ili oldu. Tek temennim, bahar yağışlarının gelmesi. En azından hububatımızı kurtarabilmeliyiz çünkü Türkiye'nin yıllık yaklaşık 20 milyon tona yakın hububat üretimi var.” 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.