TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yemeksiz yemekhane, fareli çekmece… Bir yurt skandalı da Bayraklı’dan

Bayraklı Kız Öğrenci Yurdu’na ait olduğu iddia edilen fotoğraflar, öğrencilerin hangi şartlar altında eğitim gördüğünü gözler önüne serdi: “Daha ne kadar susabiliriz? Artık çok yorulduk!”

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2023 10:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Yemeksiz yemekhane, fareli çekmece… Bir yurt skandalı da Bayraklı’dan

Aydın’da bulunan Güzelhisar Kredi Yurtlar Kurumu’nda (KYK) bir öğrencinin yaşamını kaybetmesine neden olan asansör kazasının ardından yurt genelinde birçok öğrenci ses yükseltti. Sadece asansör sorununu değil, kaldıkları yurtlardaki ulaşım, gıda sıkıntısı ile taciz olaylarına da değinen öğrenciler, sosyal platformlardan da isyan etti. KYK’ya bağlı İzmir Bayraklı Kız Öğrenci Yurdu da gündeme gelen yerlerden biri…

Gazetemize ulaşan bir kız öğrenci, raflarda duran fare fotoğrafıyla durumun ehemmiyetini gözler önüne sererken, “Daha ne kadar sabredebiliriz? Daha ne kadar susabiliriz? Sınavlarımız başlayacak, ne doğru düzgün okula gidip gelebiliyoruz, ne ders çalışabiliyoruz. Nereye kadar böyle devam edecek? Lütfen sesimizi duyurmamıza yardımcı olun, artık çok yorulduk!” serzenişinde bulundu.

ÇOK FAZLA SORUNU OLAN BİR YURT

Öncelikle yurtta yaşadıkları taciz olaylarına değinen öğrenci, “Çok fazla sorunu olan bir yurt ama en önemlisi can güvenliğimiz ile ilgili olandan başlayayım. Yurdumuz dağın başında olmakla beraber etrafında ne market ne de anlık bir olayda içerisine girip sığınabileceğimiz, yardım isteyeceğimiz hiçbir yer yok. Devamlı olarak öğrenciler tacize uğradığı için ve buna ne bir çözüm, çözümü de geçtim acil müdahale bile edilmediği için insan doğal olarak dağ başında olmasını ve etrafında bir şeyler olmamasını eleştiriyor. Akşam 22.30’da yurda dönen öğrenci tacize uğradığı zaman yurt güvenliği ‘bu saatte gelirsen normal tacize uğraman’ diye tepki gösteriyor. Polis arandığı zaman 2 saat sonra anca gelip, yarım saat nöbet tutup, geri gidiyor. Koskoca yurtta yalnızca 4 güvenlik görevlisi bulunmakta, polis desteği de maalesef yeterli olmuyor. Geceleri arabayla yurt önünde müzik açıp, kızları gözetleyip tacizde bulunanlar, arabayı çekip izleyenler ve daha nicesi…” dedi.

öğrenciler otobüs beklerken

BU ŞARTLAR ALTINDA OKULA NASIL GİDİP GELECEĞİZ?

“Ulaşım yine bizim en büyük sorunlarımızdan biri” diyen öğrenci, şunları ekledi: “Yurttan okula gidebilmek için 2,5-3 saat yol çekiyoruz -tabi otobüse sığıp binebilirsek bu kadar sürüyor- birde binemeyip gelecek olan otobüsü beklediğimizde bu saat çok daha uzun sürüyor. ESHOT’lar fazla yükten yolda kalıyor hatta geçtiğimiz günlerde bir ESHOT yanmaya başladı, şoför yolcuları indirip yangın tüpüyle söndürdü. Minibüs şoförleri ‘şu an geliyoruz ama kışın daha zor, bazı şoförlerimiz gelmez, gelmek istemez, şu an bile istemeyenler var’ diyor. Bu şartlar altında okula nasıl gidip geleceğiz inanın hiçbir fikrimiz yok.”

AÇ KALIYORUZ!

Öte yandan, neredeyse tüm KYK yurtlarında yaşanan yemek problemlerinin Bayraklı’da da yaşandığını kaydeden öğrenci, “Yurdumuzun yemekleri de maalesef diğer her şey gibi yine problemli. Yemeklerin içinden kıl, kurt, böcek çıkıyor. Yemeğin içinden çıkanları geçtim yurtta yenecek yemek bulamadığımız oluyor. Akşam saat 21:00’da yemek bitiyor? Tabi sözde ‘bitti’ deniyor, maalesef yurdumuzda yemek hırsızlığı oluyor. Yemekhanede çalışanlar yemekleri dolaplara saklıyor, kendileri kaplara koyup götürüyorlar, birde tutup ‘yemek bitti’ diye yalan söylüyorlar. Bunu bildirdikten sonra yemek bir anda yoktan var oluyor, tabi o da çok geçmeden bitiyor. Yani kısacası aç kalıyoruz. Aynı zamanda üst bloklarda kalanlar yemek için aşağı bloklara kadar yürümek zorunda, yukarı bloklara ait yemekhane de bulunmamakta” iddiasında bulundu.

HİJYENİK BİR ORTAM YOK

Bozulan asansörlere de değinen öğrenci, “Asansörler bozuk, ‘bakımı yapıldı’ deniyor ama arızalı. Odalarımızın kapıları kapanmıyor. Hala eksik dolaplar var, çalışma masaları, sandalyeler eksik, ders çalışabileceğimiz alan yok. Kendi odamızda rahatça ders çalışamıyoruz, eşyalarımızı koyacak yerimiz yok. Odalarımız temizlenmiyor, ‘temizleniyor’ deniyor ama temizlik olmuyor, müfettiş gelecek diye sadece 1 kere temizlendi. Hijyenik bir ortam yok, bir de temizlik olmayınca yurdun halini siz düşünün.

Yurtta böcek, sinek, fare sıkıntımız var. Daha bugün farklı odalardan 2 tane fare çıktı, birisi mutfak çekmecesinin içindeydi. Bir kaç öğrenci arkadaşımız böcek ısırıkları yüzünden acillik olmuş, bir arkadaşımıza ise doktor bu şekilde devam ederse enfeksiyon olabileceğini söylemiş. Telefonlar çekmiyor dolayısıyla internete bağlanamıyoruz, canlı derslere giremiyoruz. Sıcak suyumuz yok, gelse bile geri gidiyor, banyo yapamıyoruz. Gider boruları sorunlu, sürekli patlıyor” sözlerini öne sürdü.

DAHA NE KADAR SUSABİLİRİZ?

Yurt yetkilisi, ‘1 ay dişinizi sıkın’ diyor ama zaten okul açılalı 1 ay geçti. Daha ne kadar sabredebiliriz? Daha ne kadar susabiliriz? Sınavlarımız başlayacak, ne doğru düzgün okula gidip gelebiliyoruz, ne ders çalışabiliyoruz. Nereye kadar böyle devam edecek? ‘İzmir’de okuyan X kişisi yurduna giderken tacize uğradı, kaçırıldı, öldürüldü’ haberlerini görmek istemiyoruz, biz bunu yaşamak istemiyoruz. En kısa zamanda çözüme ulaşmamız için sesimiz olun, destekçimiz olun lütfen.

Elbette başımızı sokacak bir yer bulduk diye şükür ediyoruz ama burada sonuçta bedava kalmıyoruz. Para verip kalıyoruz. Ailelerimiz bizi ‘devletimize’ emanet etti, hakkımızı aramak zorundayız. Çünkü sağlıklı bir şekilde yaşanabilecek bir ortamda değiliz. Bir sürü sorunumuz var ama çözüm için çokta çaba gösterttiklerini söyleyemem. Lütfen sesimizi duyurmamıza yardımcı olun, artık çok yorulduk!”

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: KYK yurdunda kalan öğrenci: Kendimizi güvende hissetmiyoruz!

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.