TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YAZŞADER TÜYAP’a damga vurdu

İstanbul’da düzenlenen kitap fuarına katılan Yazarlar ve Şairler Dayanışma Derneği, yoğun ilgi gördü. Dernek Başkanı Cemal Durmaz fuarda gördükleri ilgiden memnun olduklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2022 14:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
YAZŞADER TÜYAP’a  damga vurdu

ÖZGÜR ŞENGÜL

39. Uluslararası TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’na katılan Yazarlar ve Şairler Dayanışma Derneği yoğun ilgiyle karşılaştı. Dernek Başkanı Cemal Durmaz, gördükleri yoğun ilgi karşısında çok memnun olduklarını belirtti.

YAZŞADER’in açılımı nedir? Biraz bilgi verir misiniz?

YAZŞADER; Yazarlar ve Şairler Dayanışma Derneği’nin kısaltılmasıdır. 18 Ocak 2022 tarihinde Cemal Durmaz önderliğinde 13 kurucu üye ile İzmir ilinde kurulmuş bir dernektir.

Dernek ne amaçla kurulmuştur?

Derneğin kuruluş amacı, yazarların ve şairlerin kitap basımı esnasında ve sonrasında sorunlarının giderilmesi, ihtiyaç duyduklarında hukuki danışmanlık verilmesi ve eserleri ile birlikte kendilerinin tanıtılması gibi amaçlar içermektedir. Derneğin belirlenen amaçlarını şöyle sıralayabiliriz. Öncelikle Yazar ve şairlerin yüksek telif almasını sağlamak. Yazar ve şairlerin eserlerinin daha uygun fiyatlarda kitap olarak basılmasını sağlamak. (Bunun için dernek iktisadi işletmesi kurulmuş ve YAZŞADER Yayıncılık adı altında yayıncılık faaliyetine başlamıştır.) Yazar ve şairlerin eserlerinin ve kendilerinin tanıtımına katkıda bulunmak. Yazar ve şairlerin daha fazla imza etkinliğinde bulunmalarını sağlamak. Yazar ve şairlerin ulusal ve uluslararası kitap fuarlarına katılmasında katkıda bulunmak. Genç yazar ve şair adaylarına kurslar düzenlemek vb. gibi sıralayabiliriz.

4 FARKLI FESTİVALE KATILDIK

YAZŞADER bu güne kadar kaç fuara katılmıştır?

YAZŞADER olarak üç büyük fuar ve 4 farklı festivale katıldık. Üyelerimizin büyük çoğunluğu derneğimiz aracılığı ile ilk kez fuara katıldıklarını ifade etmişler ve bu derneğimizin amacını gerçekleştirdiği anlamını taşımakta ve büyük mutluluk duymaktayız. Dernek olarak Bornova Kitap fuarına, İzkitap İzmir Gaziemir Kitap fuarı ve en önemlisi elbette 39. Uluslararası TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’na katılmıştır.

YAZŞADER bu fuarlara kaç yazar ile katılım sağladı? Söyleşi yapan yazarınız oldu mu?

YAZŞADER olarak Bornova kitap fuarına katıldığımızda yaklaşık 70 üyemiz vardı ve 32 üye ile fuara katıldık bir söyleşi ile katkıda bulunduk. İzkitap İzmir Gaziemir Kitap fuarına 32 yazar ile katıldık. En önemlisi katıldığımız bu fuarda en fazla imza etkinliği yapan standın bizim stant olduğunu söyleyebilmemizdir. En son katıldığımız 39. Uluslararası İstanbul TÜYAP kitap fuarına ise 108 üyemizden 41 üyemiz ile katılım sağladık. Bu üyelerimizin 16’sı İstanbul ilinden diğer 25 üyemiz ise ülkemizin değişik illerinden katılım sağlamış olup, yine üç söyleşi ile fuara katılım sağladık. Bu fuarda da yine stant olarak en çok yazar ve şaire yer vermiş olduğumuzu ifade etmek isterim.

Fuar hakkında neler söylemek istersiniz?

Öncelikle 39. Uluslararası İstanbul TÜYAP kitap fuarına katılmanın çok önemli olduğunu söylemek isterim. Henüz kuruluş itibari ile bir yılı tamamlamamış bir dernek olarak bu fuarda olmak, bu kadar önemli bir fuara 41 yazar ve şair getirmek ve onlara imza etkinliğinde bulunma fırsatı vermek inanın çok önemli. Büyük bir işi başardığımızı söylemek isterim. Fuar genel olarak çok fazla okuru misafir etti. Bunu gözlemledik. Yeteri kadar kitap satışı yapılıp yapılmadığı konusunda TÜYAP yetkililerinin bir açıklaması muhtemelen olacaktır. Bilemiyorum. Ancak biz dernek olarak amacımıza ulaştık ve 41 üyemizi TÜYAP ta misafir ettik, imza etkinliği yapmalarına fırsat verdik. Zaten üyelerimiz de bu yaptığımız çalışmadan memnun olduklarının defalarca bizlere, yönetim kuruluna ilettiler.

GEÇEN GÜN BÜYÜYEN DERNEK

YAZŞADER başka fuarlara katılım planlıyor mu?

YAŞZADER her geçen gün büyüyen bir dernektir. Hali hazırda 110 üyenin üzerine çıkmış bir dernekten söz ediyoruz. Bir yıl dolmadan büyük üç fuar görmüş bir dernekten söz ediyoruz ki dernek bu günden itibaren diğer planlı fuarlara katılmak için hazırlıklarını yapmıştır. Önce Adana ilinde ve sonra Bursa ilinde TÜYAP tarafından düzenlenecek olan kitap fuarları için başvurularımızı yaptık. Sonra da Mart ayında İzmir de TÜYAP tarafından düzenlenecek olan fuara katılım başvurumuzu yapacağız. TÜYAP, YAZŞADER’e fuarlarda her zaman yer verecektir. Öyle umuyoruz. Çünkü biz katıldığımız fuarlara çok fazla yazar ve şair ile katılım sağlıyoruz. Bunun dikkate alınacağını umuyoruz.

YAZŞADER yayıncılık bu güne kadar kaç kitap basımı sağladı?

Yazşader yayıncılık olarak 7 kitap basımı sağladık. Bu yedi eserin sahibi de derneğimizin üyeleridir. Hepsi de bu yaptığımız çalışmadan gayet memnun kaldıklarını ifade etmişlerdir. Hali hazırda 3 yeni kitap çalışmamız vardır. Yılsonu hedefimiz 10 kitap basımı olarak belirlenmişti. Bu hedefimizi de tutturduğumuzu şimdiden söylemek istiyorum.

9 ÜYEDEN OLUŞUYOR

Derneğiniz yönetim kurulu kaç kişiden oluşuyor?

Dernek yönetimi 9 üyeden oluşmaktadır. Başkan, başkan vekili, genel sekreter, sayman ve beş başkan yardımcısından ibarettir. Her bir yardımcının görev tanımı yapılmış, yönetim olarak yapılacak olan çalışmalar belirlenmiş ve yönetim kurulu üyeleri ile görev dağılımı yapılmıştır. Tüm yönetim kurulu üyeleri derneğin amaçları doğrultusunda ilerlemesi için elinden gelen gayreti göstermektedir.

Dernek üye sayısı olarak kendinize bir hedef koydunuz mu?

Evet bir yıl sonunda 100 üyeye ulaşmayı hedeflemiştik. Daha bir yıl dolmasına bir buçuk ay varken 110 üye sayısına ulaşarak büyük bir başarı sağladığımızı düşünüyorum. Ayrıca koyduğumuz hedeflerinde ulaşılabilir olduğunu görmüş olduk. Yani planlarımızı doğru ve hesaplı yaptığımız ortada. 2023 yılı sonunda ise bu sayımızı ikiye katlamayı düşünüyoruz. Yani 2023 yılı sonunda 200 üye sayısını aşmayı düşünüyoruz, bu konuda şimdiden çalışmalarımızı hızlandırdık.

Sayın Cemal Durmaz, Dernek başkanı olarak son olarak ne söylemek istersiniz?

Öncelikle böyle bir röportaj fırsatı verdiğiniz için İLKSES Gazetesi ailesine teşekkür ederim. Dernek üyelerimize seslenecek olursam; bana ve yönetim kurulumuza olan güveniniz boşa olmadığın faaliyetlerimizden görmekte olduklarını söylemek isterim. Yönetim olarak derneği bir adım öteye taşımak, üyelerimize daha faydalı olmak için çalıştığımızı, vaktimizin büyük çoğunluğunu derneğimize ayırdığımızı bilmelerini ve bize olan güvenlerini sürdürmelerini ifade etmek isterim. Tüm yazar ve şair arkadaşlara seslenecek olursam, arkadaşlar lütfen derneğimiz çatısı altında buluşalım, birlikte çok daha büyük işlere imza atabiliriz. Hep birlikte derneğin amaçları doğrultusunda yazarlar ve şairlere çok daha faydalı dernek olma yolunda yürüyebilir ve tüzükte belirlediğimiz amaçlarımızı birlikte gerçekleştirebiliriz. Daha çok yazar ve şairin çalışmalardan faydalanmasına katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca 39. Uluslararası İstanbul TÜYAP kitap fuarına katılan tüm yazar ve şair arkadaşlarımı kutluyorum. Derneğimiz çatısı altında katılan arkadaşları da ayrıca tebrik ediyorum. Yeni fuarlarda görüşmek dileğiyle, kitapla kalın. Üretmeye devam edin. Son olarak söylemek isterim ki YAZŞADER İstanbul TÜYAP’a çok fazla yazar katılımı ile damga vurmuştur.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.