TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Işid’in kıyımı devam ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü IŞİD'in petrol kuyularından elde ettiği imkanlarla silah alarak insan kıyımını sürdürdüğüne dikkat çekerek, “Bölgede yaşanan trajediyi görmek için acilen tedbir almalıyız. Daha fazla geç kalırsak telafisi uzun yıllar sürece çetrefilli bir sorunla mücadele etmek zorunda kalabiliriz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2015 07:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Işid’in kıyımı devam ediyor

Dünyanın en önemli gündem maddelerinden birisinin enerji olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Enerji ekonomiden siyasete, güvenlikten dış politikaya kadar hayatın her alanında ağırlığını hissettiriyor. Artan nüfus ve büyüyen küresel ekonomi neticesinde enerjinin ciddi bir küresel mesele olarak önümüzde bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Küresel meseleler ancak küresel gayretler sayesinde çözüme kavuşabilir. Sorunların küreselleştiği bir dünyada dayanışma ve işbirliğini küreselleştiremezsek başarılı olamayız. Asya’nın en uzağındaki bir ülkede yaşanan sorunlar Avrupa’nın en batısını etkileyebilir. Ortadoğu sorunu, Kuzey Afrika’daki gelişmeler, dünyanın her köşesinde hissedilebiliyor. Tıpkı ekonomide olduğu gibi enerjide de dünya üzerindeki her ülke birbiri ile iletişim içinde. Günümüzün ihtiyaçlarını karşılamak sorumluluğunun yanında gelecek nesillere de yaşanabilir bir dünya emanet etmeliyiz. Öyleyse insan onuruna yaraşır bir yolla sorunları aşmak, işbirliği halinde ortak bir gelecek vizyonu belirlemeliyiz” diye konuştu.

 “BENİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN PETROL DEĞİL, İNSANDIR”

Geçtiğimiz yüzyılda enerji arz güvenliğinin diktatörler eliyle sağlandığını vurgulayan Erdoğan, “Ancak insan unsuru ihmal edildi. ‘Bir damla petrol bir damla kandan daha değerlidir’ diyorlardı. Bu anlayış ile hareket eden politikacılardan bize adalet yoksulu bir dünya kaldı. Tabii diyebilirsiniz. ‘Biz bu enerji politikalarını görüştüğümüz böyle bir günde Suriye ile Irak ile ne işimiz var. Kusura bakmayın benim işim var. Benim için birinci derecede önemli olan petrol değil, insandır. İnsan olmadan petrolün ne anlamı var. İnsan varsa petrolün, suyun değeri var. 21. Yüzyılda bu acımasız sistemin devam edemeyeceğini tüm dünyanın idrak etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İNSAN KIYIMI DEVAM EDİYOR

Irak’taki petrol kuyularının terör örgütü IŞİD’in elinde olduğunu belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “DEAŞ bu kuyuları acaba kim için kullanıyor. DEAŞ şu anda bu petrol kuyularından elde ettiği imkanlarla silahları elde edip sonra insan kıyımını sürdürüyor. Tek tek ülkeler halklar ve insanlar dikkate alınmada insana insan olduğu için değer verilmeden küresel ekonominin refaha ulaşamayacağı görülmelidir. Adaleti, paylaşımı, işbirliğini merkeze almadan ne küresel barış, ne de enerji kaynaklarının güvenliği tesis edilebilir. Suriye’deki kaos ortamından beslenen Esad rejiminin tüm bunlara göz yumması ile palazlanan DEAŞ terörü bunun en açık ispatıdır. DEAŞ terörünün önce Suriye sonra Irak’ta elde ettiği etkinlik bu iki ülke ile sınırlı kalmamış dünyanın 80’e yakın ülkesini etkilemiştir. DEAŞ tehdidinin dünyaya verdiği en büyük ders Ortadoğu’daki sorunların bölgesel değil küresel sorunlar olduğudur. Bu meselelerde sadece sınırlarımızın güvenliği ve enerji güvenliği değil, küresel huzur anlamında da insiyatif alınmalıdır. Bölgede yaşanan trajediyi görmek için acilen tedbir almalıyız. Daha fazla geç kalırsak telafisi uzun yıllar sürece çetrefilli bir sorunla mücadele etmek zorunda kalabiliriz.”

 “POLİTİKALARIMIZDAN TAVİZ VERMEYİZ”

Erdoğan konuşmasında Kıbrıs çevresindeki enerji kaynaklarına da değindi. Bu kaynakların Türkiye’nin enerji diplomasisinde önemli bir yer teşkil ettiğini söyleyen Erdoğan, “KKTC’nin ve adanın enerji kaynakları ile ilgili politikalarımızdan taviz vermemiz söz konusu değildir. Bölgede çıkarılacak herhangi bir kaynağın tüm ada halkının olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Oradan çıkacak kaynağın uluslararası piyasalara ulaştırılmasında kilit ülke Türkiye’dir. Kıbrıs’ta da aynı Irak’ta olduğu gibi iki taraf arasında anlaşma sağlanırsa bundan en fazla memnun olacak yine bizleriz. Şimdiye kadar nasıl adada çözüm irademizi muhafaza etmişsek, bundan sonra da aynı tavrımızı sürdüreceğiz” açıklamalarında bulundu. (İHA/İSTANBUL)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.