TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Özgürlük İçin Basın”

 Özgürlük İçin Basın AB Projesi 2015 Nisan ayı “İfade ve Basın Özgürlüğü İhlalleri” Raporu İzmir’de değerlendirildi

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2015 07:38
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Özgürlük İçin Basın”

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı Çerçevesinde Gazeteciler Cemiyeti (Ankara)tarafından yürütülen “Özgürlük İçin Basın” Projesi ifade ve Basın Özgürlüğü İhlalleri 2015 Nisan ayı raporu İzmir’de değerlendirildi. Giderek yaygınlaşan akreditasyon uygulamasının ticari kuruluşların sunumlarıyla ilgili toplantılarına kadar uzanmasının, basının bir kısmının ötekileştirilmesi, ayrımcılık uygulamasının her şeyden öte insanlık suçu olduğunu vurgulandı. Haber almayı, habere ulaşmayı engelleyen her girişimin sansür olduğu ifade edildi. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, ifade ve basın özgürlüğünün, tüm özgürlüklerin özünü teşkil ettiğini belirterek, medyanın habere ulaşmasını engelleyen her girişimin genel anlamda “sansür” olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bilgin, “Bu anlamda akreditasyon uygulamaları da sansürün yeni bir türüdür” dedi. İfade ve Basın Özgürlüğü ihlalleri dışında basının çeşitli sorunlarıyla ilgili olarak yerel basın temsilcilerinin sorularını cevaplandıran, çözüm önerilerini taşıyan Nazmi Bilgi, gazeteci derneklerinin de zor koşullarda görevlerini yerine getirme sıkıntısı içinde olduğunu söyledi.

“PAYLAR KÜÇÜLÜYOR”

Aynı zamanda Basın İlan Kurumu’nun da Genel Kurul Üyesi olan Nazmi Bilgin’e özellikle gazete sahiplerinin resmi ilan paylarında küçülme konusundaki sorularına, “Bu çok doğal, Pasta büyümedikçe, yeni yayınlarda aynı pastayı paylaşıyor. Dolayısıyla paylar küçülüyor” cevabını verdi. Basınla ilgili yasal düzenleme çalışmaları hakkında da bilgi veren Bilgin, “Sosyal medya ya da aynı pastadan pay verilirse işte o zaman yerel medyanın iflası olur. Onun için, yeni kaynaklar yaratılarak internet medyası devreye girmeli” dedi.

23 GAZETECİ TUTUKLANDI

Proje Koordinatörü Yusuf Kanlı, Türkiye’nin 7 bölgesinde ifade ve Basın Özgürlüğü ihlallerinin izlendiğini, yılın ilk çeyreğinde 23 gazeteci ve 9 dağıtımcının tutuklandığını belirtti. Kanlı, ayrıca bir gazete yazarının öldürüldüğünü ve 10 gazetecinin saldırıya uğradığını ifade etti. Projenin İzmir ve Ege Bölgesi Komitesinin Başkanı, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Oğuzhan Kavaklı ise, basın özgürlüğünün kısıtlanamayacağını; basının da bu özgürlüğü hak edecek sorumluluk duygusunu taşıması gerektiğini belirterek, “Türk Basını zaten bu olgunluğa sahip. Görevini yapıyor, özgürlüğü sonuna kadar hak ediyor” dedi.

TİRAJLAR DÜŞÜYOR GELİRLER AZALIYOR

Gazetelerin imtiyaz sahipleri, gazete tirajlarının sürekli düşüşü nedeniyle özel reklamların da azalma gösterdiği, resmi ilan için de, aranan koşulları yerine getirme konusunda zorlandıklarını ifade etti (Ege Ajans)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.