TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çözün şu çöpü, söndürün yangını

Geçtiğimiz günlerde Harmandalı’da çıkan yangınla İzmir’in en büyük sorunlarından bir tanesi daha gündeme geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, “Harmandalı’daki bugün geldiğimiz vahşi depolama gerçekten İzmir’imize yakışan bir şey değil. 15 yıl önce çözülmesi gereken bir konudur. Çöp sorunu İzmir’in en büyük sorunlarından bir tanesidir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2015 07:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çözün şu çöpü, söndürün yangını

ANIL YIKGEÇ- Çiğli İlçesi'ndeki Harmandalı çöp depolama alanında bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın, geçen gün hepimizi korkuttu. Kepçe ve dozerlerin çalışmalarıyla söndürülen yangın kısa süreli de olsa kirliliğe neden oldu. İzmir’in yıllardır en büyük sorunlarından olan Harmandalı çöp toplama alanının taşınması ya da oradaki çöplerin bertaraf edilmesinin gecikmesi çeşitli sorunlara neden oluyor. Bir yandan koku ve görüntü kirliliği yapan çöplük hijyen olmayan bir durum yaratırken zaman zaman çıkan yangınlar da vatandaşları korkutuyor. Vatandaşlar, 15 yıl önce ekonomik ömrünü dolduran çöp depolama alanı sorununun bir an önce çözülmesini istiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Harmandalı çöp depolama alanıyla ilgili çalışmaların çok önce yapılması gerektiğine vurgu yaparak bürokratik süreci anlattı. Bu konunun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğunu ifade eden Varan, “Bu tamamen belediyenin sorumluluğunda olan bir konu. Harmandalı çöplüğünün ekonomik ömrü dolalı tam 10 yıl olmuş. 10 yıl önce bunun çalışmalarının yapılması gerekiyordu. Bu çağda bu geldiğimiz noktada Harmandalı Çöplüğü tabi ki bize yakışmıyor. Artık çöpleri fabrikaya çeviriyorlar. Bunun örnekleri çok var. Fabrikalar kuruluyor ve bu atıklar tamamen enerjiye dönüşüyor ve bir sektör oluşturuyor.

SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin yeni bir yer hazırladığını biliyoruz. Buna göre ÇED raporu hazırladığını biliyoruz. Zannediyorum geçtiğimiz haftalarda bununla ilgili halkın duyuru toplantısını yaptık.  Süreç devam ediyor. Halkın katılım toplantısını yaptıktan sonra Ankara’ya gönderdik. Şu anda İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK)’nda. İDK’da bu konuyla ilgili olan bütün kamu ve kuruluşların ve halkın katılıp görüşlerinin ortaya çıkması sonucunda Ankara’da bir değerlendirme toplantısı yapılıyor. Bu görüşler alındıktan sonra bir format belirleniyor. Sonra da nihai sonuçlara gidiliyor. Buradan çıkan sonuçlara göre ilgili belediyenin iyi bir dosya hazırlaması gerekiyor. Bizim ÇED raporu böyle hazırlanıyor. Belediye ile paydaşız. Belediye çalışmalarını tamamladıktan sonra bize geliyor. Biz yapılması gerekenleri yapıyoruz. Nihai söz bakanlığımızda. Neticeye o bağlayacak. İDK değerlendirme kurulu bunu formatını değerlendirip neticeye varacaklar. Zannediyorum bu çalışma devam ediyor” dedi.

BUGÜNE KALMAMASI GEREKİYORDU

Harmandalı’daki durumun İzmir’e yakışmadığına vurgu yapan Varan, “Harmandalı’daki bugün geldiğimiz vahşi depolama gerçekten İzmir’imize yakışan bir şey değil. 15 yıl önce çözülmesi gereken bir konudur. Çöp sorunu İzmir’in en büyük sorunlarından bir tanesidir. Bu zaman kadar çözülmüş olması gereken bir konudur. Bugüne kalmaması gereken bir konuydu. Biz Mamak Çöplüğü’nü, Ümraniye Çöplüğü’nü biliyoruz. Bu iş öncelikli, İzmir’in en büyük sorunlarından bir tanesi olduğunu görüyoruz. Hem görüntü kirliliği hem de kokusu o bölgede yaşayan vatandaşımızı zorluyor. Gerçekten İzmir’imize yakışan bir görüntü değil” diye konuştu.

PATLAMALAR TEDİRGİN EDİYOR

Harmandalı ilçesindeki Atatürk Mahallesi Muhtarı Günel Doğan, çöp depolama alanının mahallenin dibinde olduğunu ve kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Çöpten sadece kendi mahallelerinin rahatsız olmadığını ifade eden Doğan, “Harmandalı çöplüğü bizim çok yakınımızda hatta neredeyse dibimizde. TOKİ ve Çiğli Toplu Konut Evleri ve benim evimin de yakın olduğu bir bölgede. Biz çöpten genel olarak her zaman rahatsızız. Çünkü kokusu bize geliyor. Hijyenik yönden bizi mağdur ediyor. Martılar çöplükte beslenip bizim balkonlarımıza, pencerelerimize konuyor. Haliyle kuşlar da aç kalmamaya çalışıyorlar. Haliyle bize de hijyenik olarak bir tahribat veriyor. Bunu önleyemeyiz tabii. Zaman içerisinde patlamalar söz konusu oluyor. Bizi en çok tedirgin eden o. Geçen sene üç kere yandı. İnsanlar tedirgin. Bir an önce sorunların çözülmesini istiyorlar. Zaten yetkililerin bu bölgeye geldiği zaman vatandaşların sorduğu tek bir şey var; ‘Çöp ne zaman kalkacak? Bu çöpün hali ne olacak?’ Bu çöplük Çiğli Bölgesi’nin değil tüm İzmir’in sorunudur. Ama en çok etkilenen biziz. Atatürk, İzkent, Harmandalı ve Çiğli bölgemizde bizim bahçemize bütün İzmir’in çöpü dökülüyor” dedi. En kötü etkilenen bölgeler olmasına rağmen en yüksek ‘çevre temizlik vergisini de kendilerinin ödediğini belirten Doğan, “Bütün İzmir’in çöpü bizim bahçemizde fakat en yüksek çevre temizlik vergisini  de biz ödüyoruz. En yüksek vergiyi de biz ödüyoruz. Bu ayrı bir sorun” ifadelerini kullandı.

ÇİĞLİ ARTIK İZMİR’İN ÇÖP BAHÇESİ OLMASIN

Bakanlık’tan en az yetkiliye kadar herkesten çöp sorununun çözülmesini isteyen Muhtar Günel Doğan, “Çöp sorunun çözülmesini istiyoruz. ÇED raporunun imzalandığına dair duyum aldık. Başka bölgelerden Yamanlar’dan Karşıyaka’dan ‘Biz çöplük istemiyoruz’ diye şeyler duyuyoruz. Biz de çöp istemiyoruz artık. Biz de burada yaşıyoruz. Biz üçüncü sınıf vatandaş değiliz. Çöpün içerisinde oturmak zorunda mıyız? Hayır. Bir an önce Bakanlık’tan tutun en ufak yetkiliye kadar herkesten bu işin gündeme alınıp ne gerekiyorsa yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Harmandalı’nın daha fazla çöp kaldıramayacağını da sözlerine ekleyen Doğan şöyle devam etti: “Mamak’da nasıl bir ayrıştırma tesisi kurulduysa, İzmir’in neresi uygunsa ona benzer bir tesis kurulabilir. Harmandalı’da özel mülkiyetle çevrelenmiş bir çöp alanımız var. Kapalı bir tesis yok. Bu açık depolama sistemi artık daha fazla çöp kaldırmıyor. Çöpler yukarı doğru yükseliyor. Vatandaşlara en yakın temasın olduğu bölgede yaşıyoruz. Çöpün dibinde oturan vatandaşlar var. O kadar korkunç bir manzara ki… Sağlık sorunları yaşanıyor. Çöpün Çiğli’den kalkmasını istiyorum. Burası mağduriyet bölgesi. Sağ tarafımızda çöp alanı, karşımızda arıtma tesisi, arkamızda köpek barınağı… Anlayın nasıl bir bölgede oturuyoruz. Şehrin bütün arıtma ve bertaraf etme tesisleri Çiğli’de. Çiğli artık İzmir’in çöp bahçesi olmasın!”

BU ÇÖPE BİR ÇARE BULUN

Evka-5 Mahallesi Muhtarı Hilal Karakuzu da çöp depolama alanının olumsuzluklarından etkilendiklerini belirterek, “Akşamüstü bütün çöpün kokusu komple hepimize geliyor. Ben seçileli bir buçuk yıl oldu. Bana gelen herkes ‘Muhtarım ne zaman kalkacak bu çöp? Çok etkileniyoruz’ diyor. Evka-5 çok esen bir yer ama çöp kokusundan kimse camını açamıyor, balkona çıkamıyor. Klima açıyorlar ama rahatsız olan var kliması olmayan var. Çöp bizi çok rahatsız ediyor. Geçen günkü yangının etkilerini biz de gördük. Çiğli Koop Evleri, TOKİ evleri Harmandalı’ya bakıyor. Bu tür yangınlarda bizim için tehlike oluşturuyor. İsteğimiz bir an önce bu çöpe çare bulunsun. Evka-5’in kaderi çöpün içerisinde olmasın. Bizim bütün çevremiz böyle. Biz yıllardır bu çöple yaşamaktan bıktık. Yeter artık. Bir an önce çöplük kalkarsa seviniriz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.