TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tüp bebek Defne’nin kardeşleri olacak

8 yıl önce tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen Defne, kız kardeş istemesiyle anne Sibel Varlık, yeniden tüm bebek yöntemi ile hamile kaldı

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2014 07:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tüp bebek Defne’nin kardeşleri olacak

İzmir’de ilk bebeğini 8 yıl önce tüp bebek yöntemiyle dünyaya getiren 34 yaşındaki Sibel Varlık, kızı Defne kardeş isteyince yine aynı yönteme başvurdu. Anne Varlık, 5'inci denemenin sonunda bu kez ikizlere gebe kalmanın mutluluğunu yaşadı. Opr.Dr. Dilek Aslan, “Çiftlerin yüzde 30'u tek deneme sonrası tedaviyi terk ediyor, oysa tekrar denemeleri gerekebileceğini bilerek bu yola çıkmalılar" dedi.

SAĞLIKLI EMBİRYO

Tüp bebek tedavisinin fiziksel, duygusal ve maddi yükleri olan bir yöntem olduğunu vurgulayan İzmir Kent Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu, Kadın Hastalıkları ve Doğum, İnfertilite Uzmanı Opr.Dr. Dilek Aslan her 10 çiftten 4'ünün tek bir denemede başarı şansını yakaladığını söyledi. Oysa 40 yaşın altında, yeterli yumurtlama kapasitesine sahip, hareketli spermi ve sağlıklı bir rahim duvarı olan çiftlerde iyi seçilmiş bir tüp bebek merkezinde 3 deneme sonunda başarı şansının yüzde 80'e ulaştığına dikkat çeken Opr.Dr. Aslan, şöyle konuştu: “Bu nedenle tüp bebek tedavi programına girecek çiftler tek bir deneme başarısız olursa asla vazgeçmemeli ve tekrar denemeleri gerekebileceğini bilerek bu yola çıkmalılar. İdeal gebelik oranları için 3 deneme gerekebileceği bilinmelidir. Sağlıklı embriyo seçimi için genetik uygulamalar çığır açmıştır. Tüm kromozomların incelenebildiği CGH yöntemi ile genetik olarak sağlıklı embriyoların seçimi ve rahim duvarının transfere en uygun zamanının belirlendiği ERA testi ile transfer edilen embriyo başına gebelik oranı en yüksek seviyeye çıkarılabilmektedir. Bu şekilde tek denemede başarı şansı yüzde 60'ın üzerinde, 3 deneme ise yüzde 90'a yakındır. Her 10 çiftten 3'ü yani yüzde 30'u tek deneme sonrası tedaviyi bırakıyor. Oysa ilk denemede elde edilen tedavi verileri ışığında ikinci denemede daha tedbirli ve geliştirilmiş ve o çifte uygun dizayn edilmiş ikinci denemede tedaviyi terk eden çiftlerin yarısı gebeliğe ulaşabilecektir. Tüp bebek tedavisinin ücretsiz uygulandığı ülkelerdeki veriler yol göstericidir. Yüksek deneme sayısında bile örneğin 15'inci veya 30'uncu denemede de gebeliğe ulaşan çiftler başarı öykülerini paylaşmaktadır. 22 başarısız deneme sonrası doğru ön tedavi ile bebeğine kavuşan 42 yaşındaki Avustralyalı bir kadının dediği gibi, 'Denemezseniz, başarıp başaramayacağınızı asla bilemezsiniz.' Bugün için ortak görüş 3 deneme sayısının ideal gebelik oranları için şart olduğudur. İlk veya ikinci denemede elde edilen tedavi verileri ışığında yapılacak üçüncü deneme başarısı yüz güldürücü olabilmektedir."

5’İNCİ DENEMEDE BAŞARDILAR

Hastası Sibel Varlık'ın denemekten vazgeçmeyerek, 5'inci uygulamada ikinci kez tüp bebek yöntemiyle gebe kaldığını ve ikiz bebek beklediğini belirten Opr.Dr. Aslan, “Hastamın kızı Defne de tüp bebek yöntemiyle dünyaya geldi. Anne de Defne'nin kardeş istemesi üzerine tekrar bu yönteme başvurdu. Defne bu süreçte hep annesinin yanında, 5'inci denemede ikiz gebelik elde ettik, sağlıklı iki embriyoyu da bir daha anne olmak istediğinde uygulayabilmek üzere dondurduk" dedi.

“DENEMEKTEN VAZGEÇMEDİK”

İzmir'de makine mühendisi 34 yaşındaki Aydın Varlık ile 12 yıldan bu yana mutlu bir evlilik sürdüren ev kadını Sibel Varlık, ilk çocukları Defne'ye 8 yıl önce aynı hastanede tüp bebek tedavisiyle kavuştuklarını söyledi. Kızları dünyaya geldikten sonra ikinci çocuğu düşündüklerini, ancak Defne'nin ısrarla kardeş istemesiyle 3'ü bu yıl olmak üzere 5 kez tüp bebek yöntemini denediklerini belirten Sibel Varlık, “Defne'ye ilk denemenin sonunda hamile kalmıştım. Yeniden çocuk sahibi olmam için yine tüp bebek yöntemine başvurmamız gerekiyordu. 5'inci denemede hamilelik gelişti. Şimdi ikiz bebek bekliyorum. 9'uncu haftaya girdim, bir ay sonra cinsiyetleri belli olacak. Defne'nin kardeş istemesi, doktorum Dilek Hanım'ın pozitif enerjisi denemekten caymamamın en önemli nedenleri" diye konuştu. (DHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.