TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nehir kardeşe Masal ile hayata tutundu

Bir yaşındayken kemik iliği yetersizliği fark edilen ve kendisine uyumlu kordon kanı bulunması için 5 yıl boyunca tüp bebek tedavisinin ardından Masal isimli ‘sipariş' kardeşi dünyaya gelen 7 yaşındaki Nehir Yıldız, hayata tutunacak

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2015 07:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Nehir kardeşe Masal ile hayata tutundu

Müslim ve Serpil Yıldız çifti, ilk çocuklarının hayata tutunması için 5 yıl boyunca tüp bebek yöntemiyle evlat sahibi olmak için her yolu denedi. İlk olarak Nehir'den kan örnekleri alındı ve doku tipi belirlendi. Sonra, tüp bebek yönteminde alınan hücre örneklerinin yardımıyla, doğacak bebeğin doku tipiyle ablasının tam olarak uyumlu olması sağlandı. Uzun bekleyişin ardından minik Nehir'e hayat verecek olan Masal bebek, bir hafta önce dünyaya geldi. Masal bebekten alınan kan, Kordon Bankası'na götürülürken, kısa sürede kanın minik Nehir'e verileceği öğrenildi. Anne Serpil Yıldız, “Son dönemde, masal gibi bir süreç yaşadık. O nedenle, çocuğumuzun ismini Masal koyduk" dedi.

TÜP BEBEK İÇİN BEŞ YIL UĞRAŞTILAR

İzmir'in Çiğli ilçesinde yaşayan kuaför Müslim Yıldız (29) ile ev hanımı Serpil Yıldız (28) çifti, 7 yıl önce Nehir adında bir kız çocuğu dünyaya getirdi. İlk kez çocuklarını kucaklarına almanın sevincini yaşayan Yıldız ailesi, aradan geçen bir yılın ardından aşırı iştahsızlık ve zayıflık şikayetiyle minik Nehir'i hastaneye götürdü. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan tetkiklerin ardından henüz 1 yaşına yeni giren Nehir'e, bir çeşit kemik iliği rahatsızlığı olan “fankoni anemi" teşhisi konuldu. Müslim ve Serpil Yıldız çifti, biricik kızlarının hastalığıyla büyük şok yaşarken, doktorlar minik Nehir'in sağlığına kavuşması için, mutlaka bir kardeş yapılması ve uygun kordon kanının kendisine verilmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Yıldız çifti, tüp bebek yöntemiyle ikinci çocuklarını yapıp, biricik kızlarını hayatta tutmak için harekete geçti. İstanbul'a giderek tüp bebek yöntemlerini araştırmaya başlayan Yıldız ailesi, test sonuçlarını ABD'deki merkezlere bile gönderdi.

KORDON KANI VERİLECEK

Doktorların yönlendirmeleri ve uzun süren bekleyişin ardından anne Serpil Yıldız, minik Nehir'i hayatta tutmak için ikinci kez hamile kaldı. Bu süreçte Nehir'den kan örnekleri alındı ve anne karnındaki bebeğin dokularının minik Nehir'e tam olarak uyması sağlandı. Yıldız ailesi, yaklaşık 5 yıl süren bekleyiş ve 30 bin liralık harcamanın ardından Özel Tınaztepe Hastanesi'nde, Masal ismini verdikleri ikinci çocuklarını dünyaya getirdi. Masal bebeğin doğumunun ardından kordon kanı alınarak, Kordon Bankası'na götürüldü. Masal bebekten alınan kordon kanının, kısa bir süre içinde 7 yaşındaki Nehir'e verileceği öğrenildi. Eğer kordon kanı da hastalığın çözümü için yeterli olmazsa, Masal bebekten alınan iliğin abla Nehir'e nakledileceği belirtildi.

“GENETİK TEST YAPTIRIN”

Baba Müslim Yıldız, ikinci çocuklarını kucaklarına aldıkları için çok mutlu olduklarını söyledi. Evlenmeden önce mutlaka genetik testi yapılması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, “İnşallah kızım Nehir sağlığına kavuşur. 5-6 yıldır, tüp bebekle ikinci çocuğumuzun olması için çaba harcadık. Eşim ve ben de anemi taşıyıcısı olduğumuz için böyle bir durum ortaya çıkmış. Tüm çiftlerimiz, bu sıkıntıların yaşanmaması için evlenmeden önce genetik test yaptırmalıdır" dedi.

“MASAL GİBİ BİR DÖNEM YAŞADIK”

Anne Serpil Yıldız da, kızının hastalığını öğrendikten sonra zor günler yaşadıklarını anlatarak, “Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olarak, kızımın iyileşmesi için her şeyi yaptık. Bu süreçte çok zorlandık ve masal gibi bir dönem yaşadık. Bu doğrultuda kızımın adının da Masal olmasına karar verdik. Çok şükür şimdi iyiyiz. Yaşadığımız zorluklara rağmen, ikinci çocuğumu kucağıma aldım. İnşallah tüm sıkıntıları çözeceğiz ve kızım sağlığına kavuşacak” dedi.

“BERABER SAKLAMBAÇ OYNAYACAĞIZ”

Minik Nehir de, kardeşi Masal'ın yanından bir an olsun ayrılmadığını ve onu çok sevdiğini söyleyerek, “Kardeşimi çok sevdim. Onun çabuk büyümesini istiyorum. Beraber saklambaç oynayacağız. Ona çok iyi ablalık yapacağım. Çok tatlı" diye konuştu.

BAŞARILI GEÇTİ

Özel Tınaztepe Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Akif Serhat Gür de, anne Serpil Yıldız'ın hastanelerinde yaptığı doğumun başarılı geçtiğini belirterek şunları söyledi: “Ailemizin, uzun süren tüp bebek çalışmaları olumlu sonuç verdi. Bebeğimiz sezaryenle dünyaya geldi. Nehir'in sağlığına kavuşması için, kardeşinden kordon kanı kullanılması gerekiyor. Şu an için örnek kan, Kordon Bankası'na gönderildi. Hiçbir sorunumuz yok. Hastane olarak ailemizin rahat etmesi ne gerekiyorsa yapıyoruz"

DOKULAR UYUŞACAK

Özel Tınaztepe Hastanesi Genetik Tanı Biriminden Uzm.Dr. Özlem Tandoğdu da, Masal bebeğin doku tipinin, ablasına uyması için yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Bu yöntemde, annenin yumurtası ve babanın spermi vücut dışında birleştiriliyor. Bu noktada anne rahmine transfer yapılmadan önce, birer örnek hücre alınıyor. Alınan örnek sayesinde, Nehir'in doku tipine uygun olanı belirleniyor ve doku uyumu tam olarak sağlanıyor." (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.