TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekli Haftası’nda emekliler eylemi

Ülke genelinde yaşayan 11 milyon emeklinin geçim sıkıntısına dikkat çeken DİSK’e bağlı Emekli-Sen üyeleri, “Emekliler nutuk değil, sorunlarına çözüm bekliyor” mesajı vererek kurulacak yeni iktidardan geçmişte verilen sözlerin tutulmasını istedi

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2015 06:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Emekli Haftası’nda emekliler eylemi

NİLGÜN TAZE

Konak Meydanı’nda yapılan eylemde grup adına basın açıklaması yapan DİSK Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaya, seçim öncesinde emeklilere yönelik sunulan vaatleri hatırlatarak, “Ülkemizi yönetenler katıldıkları toplantılarda, yaptıkları konuşmalarda veya basınımızın emeklilerle ilgili sorunlarına verdikleri yanıtlarda emeklileri yere göğe sığdırmazlar. Emeklilere ne yapılsa azdır tarzı gerçekçi olmayan yapmacık açıklamalar yapmaktalar.  Ne yazık ki bunlar ülkeyi yönetenlerin gerçek düşüncelerini yansıtmayan, samimiyetten uzak açıklamalardır. Bugün Türkiye’de yaşayan 11 milyon emeklinin yaşadığı sorun ve sıkıntılar söylenenlerin samimiyetsizliğini ortaya koymaktadır. Samimi olsalardı, emekliler Türkiye’deki en mağdur kesim olmazdı. 7 Haziran seçimlerinde halk tarafından 13 yıllık iktidarından indirilen AKP dahil olmak üzere bugüne kadar tüm iktidarlar emeklileri sefalete sürükleyen kararlar alıp uygulamaya koydular. Sosyal devletin gerekleri olan eşit, nitelikli, ücretsiz, sağlık, eğitim, sosyal güvenlik gibi hizmetler özelleştirildi. Bir yandan kaynak yok bahanesiyle emekli aylıkları, sahte enflasyon oranları kadar artırılırken diğer yandan ise devlet hazinesi tarafından teşvik edilen özel bireysel emeklilik sistemi ile kamu emeklilik sistemi adım adım yok ediliyor. Bu da yetmedi şimdi hastanelerde alınan fahiş ücretleri karşılayamayan vatandaşlar ‘Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’ yapmaya teşvik edilerek sigorta şirketlerine yeni rant kapısı açılıyor” dedi.

“VAATLER YERİNE GETİRİLSİN”

Muhalefet partililerinin kendi aralarındaki anlaşmazlıklarının AK Parti’nin olası koalisyon ortaklarından biri olarak ülke yönetimin de söz sahibi olması ihtimalinin devam ettiğini ve seçimler sonrasında yaşanan koalisyon tartışmalarının ülkeyi belirsizliğe sürüklediğini söyleyen Özkaya, “13 yıldır bu ülkeyi tek başına yöneten ve elinde bulundurduğu parlemento çoğunluğuyla saatler içinde kanun çıkarma gücünü elinde bulunduran AK Parti 7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerinde tek başına iktidar olma şansını yakalayamasa da hala bu ülkenin en çok milletvekiline sahip birinci partisidir. Emekliler olarak 13 yıllık iktidar süresince emeklileri sefalete sürüklemiş olan AKP’den çok fazla bir beklentimiz yok.  Muhalefet partilerinin emeklilerine ilişkin projelerine kaynak yok diyen AKP, sermayeye peşkeş çektiği kaynakların gözden kaçırmanın telaşına kapılmıştır. Türkiye’de yaşayan her yurttaş özellikle son yıllarda sermayenin her dediğinin AK Parti tarafından kanun yapma tekniklerine aykırı bir şekilde, parlamento içinde ve sokakta muhalefete şiddet uygulanmak suretiyle, torbalar halinde kanunlaştırıldığını, bu kanunlarla getirilen vergi ve prim aflarıyla kaynakların sermayeye hibe edildiğini gayet iyi bilmektedir” şeklinde konuştu.

8 ANA TALEP

AK Parti iktidarının defalarca söz vermesine rağmen emeklilerin sorunlarına çözüm getirmediğini belirten Özkaya, yolsuzluk, kaynak israfı, emek sömürüsü ve hukuksuzluğa son verilmesini istediklerini açıkladı. Emeklilerin taleplerini başlıklar altında sıralayan Hüseyin Özkaya, “Defalarca söz vermesine rağmen AKP 13 yıldır elinde tuttuğu parlamento çoğunluğuna rağmen emeklinin yaşam düzeyini insancıl seviyeye çıkarılmasını sağlayacak gerçek bir intibak yasası çıkartamadı. Emeklileri kahve köşeleri ile evlerine hapsetti. Promosyon ücretleri, refah payı, ücretsiz eğitim, sağlık, sosyal güvence, enflasyon oranında zam, sendikalaşma ve toplu sözleşme, genel sağlık sigortası primleri (GSS) gibi konularda yeni düzenlemeler taleplerimiz arasında. AKP’yi iktidarda tutmanın faturası hem ülke için, hem de AKP’ye ortaklık yapacaklar için ağır olacaktır” açıklamasını yaptı.

Konak Meydanı’nda gerçekleşen eylem olaysız şekilde son bulurken, emekliler yaptıkları basın açıklamasına “Sermayeye değil, emekliye bütçe”, “Katiller hırsızlar halk hesap verecek”, “Adalet yoksa barış da yok”, “Promosyon hakkımız söke söke alırız” sloganları ile son verdi.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.