TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yabancı dilin hayatımızdaki yeri

Globalleşen dünyayla beraber İngilizce önemli bir yer kaplıyor. Hem özel sektör hem de kamu da kariyer yapmak için aranan kriterlerden birisi olarak göze çarpıyor

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2015 07:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yabancı dilin hayatımızdaki yeri

TANER UYANIKER

 İngilizce bu kadar önemli bir yer kaplarken Türkiye’de İngilizce konuşma oranları çok düşük. Bizde İngilizce eğitiminde ki yerimizi neler yapmamız gerektiğini ve İngilizcenin iş hayatındaki önemini  yıllarca dil eğitimde yer almış ve bu alanda kendini kanıtlamış özel bir kurumun eğitici kadrosu ve öğrencileriyle masaya yatırdık.

“YABANCI DİL İLE DÜNYAYA AÇILIYORSUNUZ”

 Kurumun  Şube Müdürü Emrah Yüksel’in konuya bakışı şöyle, “Eğitim sisteminde İngilizceye çok fazla önem verilmiyor. İnsanlara da İngilizcenin önemi anlatılmıyor. Sosyal ekonomik düzeyinin de bunda etkisi muhakkak oluyor. Diğer ülkelere oranla önemseme bizde daha az. Globalleşen dünyada dil önemli bir yerde yer alıyor. Şirketler tarafından Artık 2. Bir dil tercih sebebi oluyor. Bunun yanında İngilizce öğrenimi sırf sınava yönelik öğrenim olmamalı bir bütün olarak öğretilmelidir. İnsanlar zorunlu olmadıkça 2. Bir dil öğrenmeye çalışmıyor. Ama İngilizce ile dünyaya açılıyorsunuz. Çocuklara anasınıfından itibaren bu dil empoze edilmelidir. Anadolu Lisesi İngilizcede neden başarılı çünkü ağırlık orada. Bir İspanyolca bilseniz beş bin TL ye işe başlayabiliyorsunuz. Yurt dışında çoğu insanlar üç dört dil bilebiliyorlar. Örneğin bizim yabancı öğretmenlerimiz   üç dört dil biliyor. Eğer bir dil öğrenmek istiyorsanız kesinlikle ilk önce isteyeceksiniz.  Odaklanmamız gerekiyor. İnsanlarımız da ne yazık ki odaklanma sorunu yaşıyoruz.

İLK ŞEY İSTEMEK

İngilizce öğrenmek isteyen insanın yapacağı ilk şey istemesidir. İkincisi kendine neden öğrenmeliyim diye sormalıdır. Dilin ona getireceklerinin farkında olmalıdır. Şimdi dil her alanda geçerli ve rahatça iş bulmalarını sağlayabilecek bir konumdadır.  Devlet kurumlarında bile İngilizce bilenler için ayrıca kıdem tazminatı var. Birde dil biliyorsanız maaşınız artış gösteriyor. İngilizce biliyorsanız özel sektörde 10 kişinin önüne geçersiniz. Çoğu firma toplantılarını İngilizce yapıyor. Çok iyi pazarlamacı olabilirsiniz ama İngilizce bilmiyorsanız hiçbir şey anlayamazsınız. Kariyer yapmak isteyen kişilerin kesinlikle İngilizce bilmeleri gerekiyor. İngilizce bilmek kariyer demek iyi koşullarda yaşam standardı getirmek demektir. Ayrıca dil bildiğimiz zaman çocuklarımızda bizden İngilizceyi öğrenecekler. İngilizce derslerinin saatleri artırılıp ve konuşmaya yönelik bir eğitim verilirse kişiler daha sağlıklı İngilizce öğrenir.”

SINAVLAR GENELDE GRAMERE YÖNELİK

Kurumun öğretmenlerinden olan Melih korkmaz, “İngilizce öğrenmek isteyenlerin yüzde 70 den fazlası konuşma ağırlıklı geliyor. Tüm İngilizce öğrenmek isteyenlerin takıldı yer kur atlamak kur atlamaları İngilizce konuşacakları anlamına gelmiyor. C1 seviyesine gelmiş olabilir ama konuşamayabilir. Burada en önemli şey İngilizceyi konuşarak öğretmeye çalışıyoruz. Böylelikle İngilizce düşünmelerini sağlıyoruz. Türkçe anlatmamızı istiyor öğrenciler ama önemli olan İngilizce . İngilizce yurt dışında en iyi şekilde öğrenilir ama çıkamıyorsa konuşabileceği bir kursu seçmelidir. Sınavlar genelde gramere yönelik oluyor. O sınavdan başarılı olabiliyor ama konuşamayabiliyor öğrenci. Burada asıl görev  öğrencilere düşüyor kurs dışında İngilizceye ne kadar önem verirlerse ve İngilizce düşünmeye çabalarsa bu dili öğrenebilirler” dedi.

 Konuyla ilgili öğrencilerin görüşleri ise şöyle;  Yağmur Taşülkü “Devlet okullarında derslerin üstüne düşülmüyordu. Farklı eğitim yöntemleri yoktu. Burada çok farklı öğrenim yöntemleri görüyoruz. Göztepe Anadolu meslek lisesinden çıkmama rağmen İngilizceyi konuşamadım. Okulda sadece okuyup geçip boşluk dolduruyorduk. Sınavda çıkacak soruları belliydi bizde ezberleyip giriyorduk” diye konuştu.  

İNGİLİZCE EĞİTİMİ KİŞİDE BİTİYOR                                                                                                                                                   

Diğer öğrenci Emre Mert, “Benim için İngilizce eğitimi kişide bitiyor. Hangi okuldan mezun olursanız olun ilk önce kişide biten bir durum.  Biz İngilizce eğitimin öneminin farkına varamadık. İngilizceyi bir yaşam tarzı olarak almak lazım İngilizce biliyorsanız farklı bir insansınız” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.