TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşitme kaybında erken teşhis ve tedavi önemli!

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır, işitme kaybı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2014 07:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İşitme kaybında erken teşhis ve tedavi önemli!

EMİNE ŞEKER

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde yaptığı açıklamada, “Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i (bir milyardan fazla kişi) çeşitli engellilik durumuna sahiptir. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır” dedi.

İŞİTME AZLIĞINA ÖZEL EĞİTİM

Hıdır, “Halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için bedensel, zihinsel,  sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb. gibi) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişebilirliğin artırılmasına yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bebeklerde işitme kaybı erken dönemde tanımlanıp tedavi edilmediğinde, konuşma ve dil gelişimi zarar görür. İşitme kaybı, bin canlı doğumda 1-3 sıklıkla en yaygın görülen doğumsal hastalıktır. İşitme kaybı saptanan çocuklardan işitme desteği alabileceklerin belirlenmesi ve altı aydan önce gerekli müdahalelerin yapılması ile bu çocukların üç yaşında uygulanan dil testlerinde normal sınırlarda sonuç aldığı gösterilmiştir. Bu nedenle işitme tarama testlerinin tüm yeni bebek sahibi aileler tarafından yaptırılması, ihmal edilmemesi ve işitme azlığı saptanan bebeklerimizin en erken zamanda özel eğitim alabilecekleri merkezlere başvurması önemlidir” diye konuştu.

SOSYAL GELİŞİM SAĞLANIYOR

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürlüğü tarafından, erken yaşta tanı alan çocukların dil ve sosyal gelişiminin gözlenmesi için, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında “Hasan Kaya İşitme Engelliler Erken Çocukluk Eğitim Birimi ve Özel Eğitim Anaokulu” ziyaret edildi. Erken yaşta tanı alarak işitme cihazı kullanmaya başlamış 0 – 6 yaş arası çocuklara hizmet veren okul hkkında bilgi veren Hıdır, “Özel eğitim yöntemleriyle ‘dil gelişimi eğitimi’ vermekte ve çocukları okul hayatına hazırlamakta. Okulda ‘tersine kaynaştırma’ yöntemiyle işitme engeli olan çocuklar, gelişimini normal sürdüren çocuklarla birlikte eğitim almakta, bu sayede tüm çocukların sosyal olarak daha da gelişmeleri sağlanmaktadır” dedi.

İŞİTME TESTİ YAPILIYOR

Okul ziyaretinde velilerle yapılan görüşmelerde birçoğunun tanısının “yenidoğan işitme testi” sırasında konduğu, bu sayede erken dönemde müdahale edilebildiği ve gerekli eğitime erken başlayabildikleri, çocuklarındaki dil gelişiminden çok memnun oldukları öğrenildi. Ziyaret sonrasında okul öğrencilerine Karşıyaka Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ağız-diş sağlığı eğitimi ve diş taraması yapıldı. Sağlıklı bir toplum için Birinci Basamak Koruyucu Sağlık hizmetlerinin önemini vurgulayan Hıdır, toplumsal taramalara devam edeceklerini söyleyerek konuşmasına son verdi. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.