TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de ilk ray heyecanı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kent ulaşımına yeni bir soluk katacak Konak Karşıyaka tramvayının ray döşeme çalışmalarının başlaması nedeniyle tören düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2015 07:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de ilk ray heyecanı

ANIL YIKGEÇ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kent ulaşımında kolaylık sağlayacak Konak Karşıyaka tramvayının ray döşeme çalışmalarının başlaması nedeniyle tören düzenlendi.Cahar Dudayev Bulvarı’nda ilk ray döşeme işlemi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Törenin açılış konuşmasını yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Konak ve Karşıyaka tramvayının İzmirli hemşehrilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 3 yıl sonra yine burada tramvaya binip yolculuk yapmayı diliyorum. İnşallah hizmete açılışını Sayın Başbakanımızla birlikte yaparız. İzmir’e hizmet edeceksiniz. İzmirliyi anlayacaksınız. İzmirlinin yaşam biçimine saygı duyacaksınız. İzmirli ile kavga etmeyeceksiniz. İzmirliye bana oy verir isen, sana hizmet ederim demeyeceksiniz. İzmirliye hizmet edip, görevinizi yapacaksınız. İzmirli isterse oy verecek, isterse oy vermeyecek. Ama siz yine İzmirliye, Türkiye Cumhuriyeti’nin en aydınlık kentine hizmet etmek zorundasınız. Bu sizin asli görevinizdir. Biz büyükşehir belediyesi olarak tüm altyapı sorunlarını çözüp bu kenti ekonomik olarak büyütmek için yolumuza devam ediyoruz. Başardık ve önümüzdeki yıllarda da katlanarak İzmir ekonomisi büyüyecek. İzmirlilerin refah, gelir düzeyi büyüyecektir. Biz bunu için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

80 KİLOMETRELİK RAYLI SİSTEM

Başkan Kocaoğlu iktidar partisinin seçim bildirgesine tramvay projesini de koyduğuna dikkat çekerek, birbiri ardına yaptıkları milyon liralık projelerin devam edeceğini kaydetti; “AKP’nin seçim bildirgesine girip, önce dedik ki ‘parayı verirler bize, 3 yüz 90 milyar lirayı, jest yapalım’ derler dedik. Tam onu beklerken bildirgeden çıktı. Demek ki böyle bir şey yokmuş. Zaten ihalesi bitmişti. Arkadaşlar da uzun müddet çalışıyordu. Bu tespiti yapalım dedik. Geçtiğimiz ay 400 milyon liralık bir projeyi bitirdik. Fuar İzmir’i açtık. Şimdi 400 milyon liralık bir projenin temelini atıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi sadece raylı sistem yatırımı olarak 80 km’lik projeyi yürütüyor. 30 km’lik Torbalı hattı, önümüzdeki günlerde açacağız. Selçuk hattı, çalışmalar sürüyor. Karşıyaka ve Konak tramvayı, toplam 80 km. Aynı anda 3 yıl içerisinde 80 km’lik raylı sistem oluşturacağız”

“KÜLTÜR-SANAT ÖZGÜRCE YAPILMALI”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’e yapılacak statlar konusunun da iktidar partisince siyasi malzeme haline getirilmek istendiğini savunarak, “Maalesef Karşıyaka ve Göztepe stadı İzmir’in sadece moralini bozmaktan, gündemini boşa işgal etmekten ileriye geçmedi. Hesabı yapmıştık o zamanki bakanla. Yer belli, proje yapılacak. Birlikte yapacağız. Olay bu kadar basit. Bu kadar doğru. Hep birlikte karar verdik. 80 dönüm bir sor kompleksi. Yok şuraya olmaz, yok buraya olmaz. İzmirli hemşerilerimiz dayatma istemiyor, biz dayatma istemiyoruz. Biz katılımcı demokrasi, yönetim anlayışıyla konularımızı tartışarak, mutabık kalarak ve uzlaşarak, uzlaşı kültürüyle kentimizi yönetmek istiyoruz, yönetiyoruz. Stat konusu bir siyasi malzeme yapıldı. Spor, inanç, alt kimlik, hemşerilik ilişkileri, mezhepsel farklılıklar siyasete alet edilmemeli. Kültür-sanat özgürce yapılmalı, siyasete alet edilmemeli” dedi.

STADLARIN YERİ KONUSUNDA İTİRAZIMIZ VAR

Başkan Kocaoğlu, statların yapımıyla ilgili Spor Bakanlığı’nın önünde hiçbir yasal engel olmadığını söyledi ve kendilerinin yer konusundaki itirazlarının da haklı olduğunu savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonra efendim Karşıyaka Belediye ve büyükşehir belediye başkanı izin vermiyor, yapamıyoruz dediler. Tekrar ilan ediyorum; biz statların yapımına doğru yer seçimi olmadığı için karşıyız. Gerekçelerimiz şehircilik anlamında doğrudur, ilkelidir. Yarın sorumluluk duymamak için savunuyoruz. Bu ayrı. Ama bugün Spor Bakanlığı mevzuat açısından bu statların temelini atıp yapması için hiçbir engel yoktur. Yasal hiçbir engel yoktur. Sözler tamamen ‘Bir kaşık suda fırtına koparmak’, ‘Oynayamıyorum yerim dar’ hikayesine döndü.”

Kent gündemine dair önemli değerlendirmelerde de bulunan Başkan Kocaoğlu, Konak-Karşıyaka-Buca tramvay hattı olarak başladıkları projenin Ulaştırma Bakanlığı’nın isteği üzerine projeden çıkarıldığını ancak pişman olduklarını belirterek, “Beni en çok üzen, Buca ilçemizdeki tramvay işidir. Biz proje ihalesine Karşıyaka-Konak-Buca. Sonra Ulaştırma Bakanlığı bize Buca tramvayını, biz yapacağız dedi. Biz proje ihalesinden Buca ayağını çıkardık. Keşke çıkarmasaydık. Bugün Buca’da da tramvayın temelini atma ve 3 yıl içerisinde bitirme olanağına kavuşacaktık. Hata yaptık. Bucalı hemşerilerimizden özür diliyorum. Bir an evvel oranın temelini de atmak istiyoruz” diye konuştu.

ÇEVRE YATIRIMLARINDA DÜNYAYA ÖRNEK

Tramvay başta olmak üzere çevre yatırımlarının hızla süreceğini, bu sayede karbon ayak izini küçülteceklerini ve sadece ülkeye değil dünyaya örnek olacaklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, süregelen yatırımlar hakkında şu bilgileri verdi: “Karbon ayak izi konusunda belediyemiz bir sözleşme imzaladı. 2020 sonuna kadar karbon ayak izini yüzde 20 küçültecek. Nasıl küçültecek? Raylı sistemi arttırarak. İşte yüzde 20, 5 yılda ciddi bir rakam. Torbalı, Selçuk, Karşıyaka-Konak devreye girdiğinde İzmir karbon ayak izi anlamında dünya ile ölçüşen yatırımlar yapma üzere yola çıkmıştır. Bu kenti kalkındıracaksak, mutlaka ve mutlaka hem karbon ayak izini küçültmek hem de çevre yatırımlarımızda dünyaya örnek olmak durumundayız. Dünyanın en çok çevre yatırımı yapan ülkeleriyle yarışmak durumundayız. Biz de bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz. Sadece çamur çürütme yatırımı 150 milyon liradır. Önümüzdeki zamanda Mavişehir’de Anadolu’nun ilk opera binasının temelini hep birlikte atacağız. Narlıdere metrosu, Bornova merkez metro ve daha birçok çalışmalarımız devam edecek. İBB tarihinde görmediği 400-500 milyon liralık yatırımları, birini bitirmeden birinin temelini atıyor. Biz 85 tane araç aldık metroya diyoruz. 85 araçta uluslararası tüm firmalar yarıştı, 71 milyon 600 bin avrodur, yani 210 milyon liralık ihale alımıdır. Aldık, imalatlar devam ediyor. Gelince metro ulaşımı daha da rahatlayacak. Biz İzmirliler kenetlenmek, Türkiye’ye örnek olmak durumundayız. Kentimizin gelişmesi için ülkemizin birlik beraberliği için birlik olmak durumundayız. Kol kola girip aydınlığa yürümek durumundayız.”

“BÖLGE HASTANESİNE KADAR UZATILMASINI İSTİYORUZ”

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na tramvay hattını Çiğli bölge hastanesine kadar uzatılmasını talep ederek, “Gün geçmiyor ki Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız her cumartesi bir açılış yapmasın. Hatta günler o kadar doldu ki hafta içinde de açılışlar yapıyoruz. Kent trafiğine büyük rahatlık sağlayacak olan tramvay başlayacak. Çiğli’den başlayacak olan bu çalışmaların bölge hastanesine kadar uzatılması en büyük arzumuz. Çiğli trafiğinde büyük rahatlama sağlayacaktır. İzmir’i Avrupa kenti yapıyoruz. Size teşekkür ediyoruz” dedi.

İZMİR’DE YAPILAN HER ŞEY TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek, Kocaoğlu’nun ve CHP’li belediyelerin ortaya koyduğu projelerin iktidar partisi tarafından taklit edildiğini söyledi. Başkan Akpınar, İzmir’i demir ağlarla ördüklerini belirterek, “Gurur ve zafer günümüz. Çanakkale Zaferimizin 100’üncü yılında temel atma töreninin gururunu yaşıyoruz. İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Büyükşehir belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz. 1950 yılından sonra demiryollarının ortadan kaldırılıp kara taşımacılığının özendirildiği bir süreci yaşadık. Bugün İzmir yaşanılacak bir kent. İzmir’de yapılan her şey Türkiye’ye örnek oluyor. Tramvay da bunlardan biri. Kentleşme ve vizyon adına daha konforlu ve huzurlu yaşama adına CHP’li belediye başkanları örnek alınıp taklit ediliyor. İktidar partisinin tramvayı yapacağız maddesini seçim bildirgelerine almaları da bunun bir örneği. Daha stadyumlarda sorun yokken ortaya koyduğumuz vizyon gibi. İki bölge stadyumu kazandırma projesi 2014 yılında iktidar partisinin 35 proje arasına girdi. Özellikle kentimizde olan göç trafik sorununu arttırırken, bugün tramvay, demiryolları ve metro ile çözüm buluyoruz. 10 bin kişilik butik stat yapacağınıza 35-40 bin kişilik vizyon stadı yapın. Yorulmadan çalışacağız” dedi.

KUTU KUTU 1

TRAMVAYIN MALİYETİ 390 MİLYON TL

Metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilen 12.7 kilometre uzunluğunda 19 duraklı Konak Tramvayı ve 9.87 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Karşıyaka tramvayı ile bu hatlarda çalışacak toplam 38 aracın maliyeti 390 milyon lirayı buluyor. Tramvay projelerinin 2017 yılı sonunda hizmete alınması planlanıyor.

4 MİLYAR 534 MİLYON TL’LİK YATIRIM

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla yapılan bu çalışmalarında bu güne kadar İZBAN için 827 Milyon TL harcadı. Araçlar için yapılan Büyükşehir yatırımları da eklendiğinde, Büyükşehir’in İZBAN'daki toplam yatırım miktarı 1 milyar 227 milyon TL’yi buldu. İzmir metrosunda 20 kilometrelik güzergahta yapılan inşaatlarla birlikte mevcut 87 vagona ilave olarak ihalesi gerçekleştirilen 85 adet vagon alımı da dahil edildiğinde, Büyükşehir'in toplam maliyet 2 milyar 527 milyon TL’yi buldu. Devam eden Selçuk hattı ve 85 adet araç için yapılan yer altı depolama alanı inşaatı ve Bornova güzergâhı projelerine harcanacak toplam 780 milyon TL tutarındaki yatırımlarla birlikte, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem projelerine kendi öz kaynakları ile yaptığı toplam yatırım miktarı 4 milyar 534 milyon TL tutarında gerçekleşti.

  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.