TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karabağlar-Yunus Emre Mahallesi

 “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Yunus Emre Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ilk dönemini icra etmekte olan Süleyman Can. Mahallemizin tarihine baktığımızda 1940’lı yıllara dayandığını görüyoruz. Girit’ten gelen göçmenlerin yerleşmesiyle mahallemiz oluşuyor. Mahallemizde dar gelir düzeyine sahip vatandaşlar daha yoğunlukta yaşıyor. Muhtarlıkta sohbetimiz esnasında 3-4 kişi yardım isteğiyle muhtarlığa geliyor. Bu durum bile hem mahallenin hem de ülkenin halini gözler önüne seriyor. Mahallemizin yarısı gecekondu konumunda. Dar sokaklarında temizlik sorunu dikkat çekiyor. Mahalleye verilen 2 kat imar izni de bu bölgenin gelişmesinde engel teşkil etmiş durumda. M

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2015 07:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Karabağlar-Yunus Emre Mahallesi

TANER UYANIKER- Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın Yunus Emre Mahallesi. Mahallemiz Avaroğulları olarak geçen ve Girit’ten buraya göç eden ailelerin yerleşmesiyle oluşuyor. Bu yerleşim ise 1940 yılını gösteriyor. Mahallemizin muhtarı ilk dönemini yapan Süleyman Can. Mahallemizde yaşayan vatandaşların hemen hemen hepsinin ekonomik durumu kötü diyebilirim. Çoğunluk asgari ücret ya da günlük işlerde çalışıyor. Geçinemeyen vatandaşlar yardım istemek için muhtarlığın kapısını aşındırıyor. Mahallemizin yarısı gecekondu yapılarından oluşuyor çarpık kentleşme burada da görülüyor. Mahallede pazaryerinin olmaması ve kurulan pazarın yanından derenin geçiyor olması bazı sorunlara neden olmuş. Birincisi bu Pazaryeri akşamında iyi bir temizliğe tabi tutulmuyor. Orada kötü bir görüntü ve koku var. Yanında bulunan dereye çöpler atılıyor buna bir de kanalizasyon sisteminin eski ve yetersiz olması sonucunda oluşan olumsuzluklar da eklenince karşımıza lağım faresi çıkıyor. Mahalle sakinlerinin evlerine kadar giren bu fareler inşalarda korku yaratmış durumda. Muhtarlıkta bulunan fare zehirleri halka dağıtılıyor ama sorunlar temelinden çözülmedikçe bu sorunun da ortadan kalkacağı görünmüyor. Muhtar Can’ın ifadesiyle insanlar haklarını arayamadıkları için fazla önemsenmiyorlar ve hizmet almakta zorluk yaşıyorlar. Mahallemizin sorunları bununla da bitmiyor. Doğalgaz, imar, sokak hayvanları gibi problemleri de bulunuyor.

“YAĞMUR SUYU KANALI YOK”

Muhtar olma sürecinden bahseden Can, şunları söyledi: “Etrafımızdaki kişiler bize bu konuda destek verdi. Bu işi yapmam konusunda telkinleri oldu. Mahalleliye hizmet etmek için ben de adaylığımı koydum. Mahalle sakinlerinin oylarıyla bu göreve seçildim ve mahallem için elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorum.”

Mahallede alt yapıyla ilgili sorun yaşadıklarını söyleyen Can, “Yağmur suyu hatlarımız yok. Yeraltı kanallarımız 30-40 yıl önceki kanallar. Bu eskiyen kanallar nedeniyle tıkanmalar oluyor. Bu tıkanmalar sonucunda ve yağmur suyu kanalının olmamasından kaynaklanan sebeplerle evlere su basabiliyor. Arızanın olduğu yerlere müdahale ediliyor ama sorunun kesin çözümü için bunların değiştirilmesi gerekmektedir. Bununla ilgili başvurularımız oluyor ama şimdiye kadar yapılacağına dair bir bilgi almadık” dedi.

“DEFALARCA BAŞVURDUK”

Mahallede pazaryerlerinin olmadığını ifade eden Can, 2 yıl önce bu kapsamda başlanan çalışmanın ise şu an durduğunu söyledi. Can, “Mahallemizde şu an kurulan Pazar çok ilkel şartlardadır. 2 yıl önce çalışmalara başlandı ama sadece temeli atılarak kaldı. Şu an o çalışma çürümeye yüz tutmuş durumda. Bir de mahalle için zarar oluşturmaktadır. Orada biriken sulardan sonra oluşan çamur ve pislik sinek olmasına neden oluyor. Bununla ilgili defalarca başvurumuz oldu. İhalesinin verildiğini ve yapılacağını söylüyorlar ama hala hiçbir şey olmuş değil. Mahalle sakinlerinin de bu konuda tepkileri olmaktadır” diye konuştu.

Mahallelerinde doğalgaz olmadığını söyleyen Can, “Doğalgaz sadece mahallenin başlangıcında bulunuyor. Diğer ara sokaklara geçmiyor. Bununla ilgili defalarca İzmir Gaz’a başvurumuz oldu. Belli üye sayısı istiyorlar. Mahallede imar durumu nedeniyle sokaklarda yaşayan kişiler çok değil bir de buna bazı kullanıcıların istememesi eklenince doğalgaz gelemiyor. Bir sokağı yapmadan diğer sokağa da geçilemiyor. Orada yaşayan vatandaşlar başkalarına bağımlı hale geliyor. Mahalleli olarak bir çıkmazın içine girdik. Mahalle sakinleri her gün bana şikayette bulunuyorlar ama benim de yapabileceğim bir şey yok maalesef” dedi.

MAHALLEDE LAĞIM FARESİ

Mahalle de bulunan fare sorunu hakkında muhtar Can, şunları söyledi: “Mahallede çok sayıda lağım faresi bulunuyor. Diğer mahallelere bırakılan fare zehrinin 2-3 katını bizim mahalle kullanıyor. Mahallede yaşanan temizlik sorunu, derenin kirli olması ve buna altyapının eski ve temizlenmiyor olması eklenince böyle bir problem ortaya çıkıyor. İnsanlar bu fareleri evlerinde görüyor. Haklı olarak hepsi korkuyor ve buna bir çözüm istiyor. Biz de yetkililerden istiyoruz ama şimdiye kadar bir çözüm bulunamadı.”

Muhtarların sorunlarından en önemli problemin maaşlar olduğunu belirten Can, “Aldığımız ücret 840 lira. Bunun yarısı BAĞKUR primine gidiyor. Bunun yanında elektrik, su, internet, kırtasiye ihtiyaçlarını kendi cebimizden karşılıyoruz. Nüfus müdürlükleri de çoğu evrakı verince bizim ek gelirlerimiz de engellenmiş oldu. Yani muhtarlar olarak geçinemiyoruz. Bunun yanında muhtarlık olarak bir yetkimiz bulunmamaktadır. Yetkisiz yetkili konumundayız” dedi.

Mahalle halkı için muhtarın önemine dikkat çeken Can, “Mahalle halkı aklınıza gelebilecek tüm sorunları için muhtarlığın kapısını aşındırır. Sadece mahalle sorunları değil kişisel problemleri için de gelir. Biz de burada elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya çalışırız. Yani muhtarlar mahalle için önemlidir. Bir köprü vazifesi görürüz. Bizler olmazsak kaymakamlık ve belediyede kuyruklar oluşur” diye konuştu.

Süleyman Can Kimdir?

1967 yılında İzmir’in Menderes İlçesi’nde dünyaya geldim. 28 yıldır ise bu mahallede ikamet etmekteyim. Muhtarlıkta bu ilk dönemimdir. Görevimden önce mahallemde esnaflık yaptım. Evliyim ve üç çocuğum var. Öğrenim durumum ilkokuldur.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahallemiz Karabağlar’ın ilk kurulan mahallelerinden birisi konumunda yer alıyor. Avaroğulları adında bir ailenin temsilcilerinin Girit’ten buraya yerleşmesiyle mahalle oluşmaya başlıyor. Mahallede tapu dairesi, 2 tane lise, 3 ilkokul, 2 ortaokul, 2 cami bulunuyor. Mahallede sağlık ocağı yok.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 25000

Mahallenin seçmen sayısı: 16000

Mahallenin posta kodu: 35190

Mahallenin cadde sayısı: 1

Mahallenin sokak sayısı: 187

Mahallenin muhtarı: Süleyman Can

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.