TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yusuf Çağırtekin, yerel seçim öncesi son notlarını yazdı...

Yazının Giriş Tarihi: 29.03.2024 12:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.03.2024 12:28

Bu pazar günü sandık başında olacağız.

Oldukça yoğun bir süreç oldu, adaylar da yoruldu biz gazeteciler de...

Yerel seçim sürecine dair analizlerimle; ilçelerdeki son gelişmeleri, adaylara dair bilgileri ve önceki seçimlere dair verileri sizlerle paylaşmıştım.

Analizlere yönelik övgü dolu sözler de işittim, hedef gösterici paylaşımlara da maruz kaldım. Fakat her eleştirinin benim için ayrı bir önemi var çünkü hepsinin bana artı değer kattığını düşünüyorum.

Bu dönemin siyasi kampanyaları derin yoksulluk ile boğuştuğumuz şu dönemlerde ekonomik yardımlar üzerinden gitmeliydi. Türkiye’nin birçok yerinde bu konuda çok önemli vaatler işittik.

Fakat İzmir’de bunu yeterli bulamadım ne yazık ki! Bu da adayların büyük bir çoğunluğunun ekonomik açıdan halkın üzerinde bir sınıftan gelmesinden kaynaklanıyor.

Şimdi sizlere küçük bir panorama tadında yerel seçim sürecine dair dipnotlarımı paylaşmak istiyorum.

Öncelikle: BÜTÜN ADAYLARIN SAHADAKİ EMEĞİ ÇOK DEĞERLİ. BU YAZDIKLARIM DİĞER ADAYLARIN SEÇİM ÇALIŞMALARINI YA DA EMEKLERİNİ KARALAMAK İÇİN DEĞİLDİR!

Bu süre belediye başkan adayları arasında en beğendiğim siyasi kampanyalar; Konak'ta AK Parti adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Ödemiş'te CHP Adayı Mustafa Turan, Torbalı’da CHP adayı Övünç Demir’in siyasi kampanyalarıydı.

Saha performansı ile sahip olduğu dezavantajı en çok avantaja çevirenler: Bu kategoride gördüğüm adaylar; CHP Buca Belediye Başkan Adayı Görkem Duman ve CHP Menderes Belediye Başkan Adayı İlkay Çiçek ve CHP Karabağlar adayı Helil Kınay.

 

Görkem Duman, Erhan Kılıç döneminden enkaz devraldı desek yanlış olmaz. Fakat çalışkan bir aday olarak ilçede CHP’ye olan bazı tepkileri iyi bertaraf etti. Kendisine tek eleştirim ise meclis üyesi listesi üzerinden olacak çünkü bende ve birçok seçmende hayal kırıklığı yarattı. Bazılarının nitelik bazılarının da çaba yönünde eksikliği var. Fotoğraf siyasetçisi olup, önümüzdeki dönem hiçbir şey üretemeyecek meclis üyeleri de göreceğiz.

Duman’ın kendisinden de seçim sürecini değerlendirmesini istemek için (özellikle kararsız seçmeni ikna etmek adına yaptığı çalışmaları sormayı çok istiyordum) yayına davet etmek istedim, mesajla da davetimi ilettim fakat programın yoğunluğundan sanırsam bir geri dönüş olmadı. Seçim sonrası döneme kaldı artık.

İlkay Çiçek, Menderes’te geride bıraktığımız dönemde yaşanan başkan değişikliği sonraki süreçte CHP içinde yaşanan tartışmalardan ve gerilimden, seçmenin CHP’ye olan bakış açısını iyi bir şekilde değiştirdi. Cadı kazanı olan ilçede kendi partisindeki birliği yakalamayı başararak bir anda seçimin en büyük favorilerinden bir tanesi oldu.

Helil Kınay ise; Karabağlar’da kararsız seçmen sorunu nedeniyle dezavantaj yaşıyordu. CHP’nin Karabağlar’da önceki dönemki yönetimleri, seçmeninde sandığa gitmeme eğilimine neden oldu. Fakat şu ana kadar Kınay, bu durumu iyi toparladı. Yeterli olacak mı? 31 Mart akşamı göreceğiz. Zira seçim sonucunu en çok merak ettiğim ilçelerden bir tanesi Karabağlar.

Vaatleriyle Dikkat Çeken Adaylar: Cumhur İttifakı Karabağlar Belediye Başkan Adayı Mehmet Sadık Tunç, İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale, CHP Bornova Belediye Başkan Adayı Ömer Eşki, CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ.

Adaylık sürecinde verdiği mesajlar ve sergiledikleri davranışlarla beğeni toplayan adaylar: CHP Çeşme adayı Lal Denizli, CHP Aliağa adayı Çağatay Güç, AK Parti Gaziemir adayı Deniz Doğan. Türkiye İşçi Partisi Güzelbahçe adayı Fikret Sapmaz ve AK Parti Seferihisar adayı Ahmet Aydın.

Bu adayların saha performanslarını beğenildiğini söylemek isterim. Bu performansı sergilerken de verdikleri mesajlar, davranışları ve duruşları seçmende karşılık buldu. 31 Mart gecesi bu söylediklerimi oy oranlarında da gözlemleyeceğiz.

Sürecin en dikkat çekici olayı: Krizlerin ilçesi Buca’da yaşandı ne yazık ki! CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti’ye geçen Suat Nezir’e seçim ofisinin önünde düzenlediği mitingde tepki gösterdi. Özel’in bu davranışı seçmene, ‘Seçim zorda, Suat Nezir yüzünden seçimi kaybedebiliriz’ mesajı verdi. Doğru yönlendirilemediğini düşünüyorum.

Son Haftanın Dikkat Çekici Sözleri

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel’in aday belirleme sürecine ilişkin, “Karışmadım desem kimse inanmayacak, karıştım desem doğru olmayacak” cümlesi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, Özgür Özel’e adaylık sitemi için, “Bir siyasi irade kullanıldı ve sonuçlarını göreceğiz. Ama hem beni aday gösterme hem de iş bekle bu hakkaniyetli değil” sözleri

CHP Bornova Belediye Başkan Adayı Ömer Eşki’nin, partilisi Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’a yönelik “Bize önümüzdeki 5 yılı rahat yürütmek için lütfen böyle teslim edin, kimseyi işe almayın dedim. Yağmur gibi işe adam alıyorlar. Ne kadar sabıkalı arkadaş varsa arıyorlar. Aklı sıra Ömer bunlardan korkar, Ömer Allah'tan başka kimseden korkmaz. 70 milyona fidan alınıyor, kasadaki parayı bitirmek için" ifadeleri.

Ve

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un yanıt olarak, “İftira atarak bizi yok edemezsiniz bu iftiraları yargıya taşıyacağım. Ya herkesin önünde özür diler ya da yargıya taşıyacağım” sözleri.

Cumhur İttifakı Karabağlar Belediye Başkan Adayı Mehmet Sadık Tunç’un emeklilere yönelik, “Karabağlar Belediyesi'nde göreve geldiğimiz takdirde, sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda ve Anayasa'mızın 'sosyal devlet' ilkesinden hareketle, ilçemizde bulunan emeklilerimiz arasında ayrım gözetmeksizin tamamına, bayramda 10 bin TL bayram ikramiyesi vermeyi taahhüt ediyoruz” ifadeleri.

CHP Gaziemir Belediye Başkan Adayı Ünal Işık’ın Gaziemir’deki eski Tansaş binası için sarf ettiği: “Eğer bir alan için, eşit fayda sağlayacak farklı projeler söz konusuysa, seçimi Gaziemirlilere bırakıyoruz. Vatandaşlarımıza ‘Eski Tansaş olarak bilinen alanın, nasıl değerlendirilmesini istersiniz? Bu alanda bir sanat merkezi mi, yeşil alan mı?’ gibi sorular yönelteceğiz. Bu ankete tüm yurttaşlarımızın katılmasını arzuluyoruz. Eğer bir sanat merkezi kararı çıkarsa, o sanat merkezinin etrafını ağaçlarla, çiçeklerle ve özenli bir peyzaj çalışmasıyla süslemek, eğer bir yeşil alan kararı çıkarsa, o yeşil alanın içini sanat aktiviteleriyle doldurmak bizim işimiz. Gaziemir bizim, hep birlikte yöneteceğiz” sözleri.

Son hafta biraz yoğun geçti değerli okuyucular. Bu süreçte elimden geldiği kadar yorumlarımı sizlere aktarmaya gayret ettim. Bundan sonra seçilecek adayların verdiği vaatleri ve uygulama sözü verdiği projeleri uygulayıp uygulamayacağını takip edeceğiz. Tüm adaylara başarılar diliyorum. Kazanan İzmir olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.