TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yusuf Çağırtekin ile İzmir'de Seçim Analizi- Narlıdere

Yazının Giriş Tarihi: 08.03.2024 09:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2024 09:57

Narlıdere, İzmir’in batı aksında yer alan, ismini ilçeden geçen Ali Onbaşı Deresi’nin etrafında bulunan nar ağaçlarından dolayı aldığı rivayet edilen şirin ve güzel bir ilçedir. Son edindiğim verilere göre nüfusu yaklaşık olarak 63 bin dolaylarında olan ilçede CHP ağırlıklı seçmen kitlesi bulunmaktadır. Yerel siyaset anlamında ise çok hareketli geçmeyen bir ilçe. Kentin belediye başkanlığı görevini 5 yıldır CHP’li Ali Engin yürütmekteydi fakat gerek yaşadığı sağlık problemleri gerekse CHP’nin değişim hareketinde adının olmaması nedeniyle partisi tarafından bu dönem aday gösterilmedi.

Engin’in yerine ise; CHP Narlıdere Gençlik Kolları’nda yıllarca bulunmuş, benim de mezun olduğum Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olan genç bir adayı, Erman Uzun’u aday gösterdi. İlçenin oy verme eğilimini gözlemlemek için son yerel seçim sonuçlarına bakalım dilerseniz.

2019 Yerel Seçim Sonuçları

İlçede gerçekleştirilen son yerel seçimde CHP’nin adayı Ali Engin ittifakların da desteğiyle oyların yüzde 79,44’ünü (31 bin 987 oy) alarak belediye başkanı seçilmişti. MHP’nin adayı Süleyman Kocabıyık ise oyların yüzde 16’sını (6 bin 442 oy) alarak ikinci olmuştu.

Belediye meclis seçimlerindeki görünüm ise şu şekildeydi: CHP yüzde 74,22 (29 bin 763 oy), MHP yüzde 15,65 (6 bin 274 oy), HDP yüzde 4,92 (bin 974 oy), TKP yüzde 1,32 (528 oy), Saadet Partisi yüzde 1,02 (410 oy).

Narlıdere’de 14 Mayıs 2023 Genel Seçim Sonuçları

Ülkemizde gerçekleştirilen son seçim olma özelliği taşıyan geçen sene ki seçimlerde 2019’dan bu yana seçmen davranış eğilimlerinde herhangi bir değişiklik yaşanıp yaşanmadığına bakacağız şimdi de. İlk olarak ittifaklara baktığımızda: Millet İttifakı yüzde 73,45, Cumhur İttifakı yüzde 13,95, Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 8,93 ve Ata İttifakı yüzde 1,51.

İlçede ön plana çıkan partiler ve oy oranlarına baktığımız zaman ise; CHP yüzde 61,03, İYİ Parti yüzde 12,42, AK Parti yüzde 11,27, Yeşil Sol yüzde 8,93, MHP yüzde 2,19.

31 Mart’ta İlçede Kurulacak Sandık Sayısı ve Oy Kullanacak Seçmen Sayısı

İlçede kurulacak 139 sandıkta 50 binin üzerinde seçmenin oy kullanması bekleniyor.

Yarış Hangi Başkan Adayları Arasında Geçer?

Ağırlıklı olarak CHP’nin adayı Erman Uzun, Cumhur İttifakı’nın adayı Murat Sarman ve İYİ Parti’nin adayı Feza Genişoğlu’nun arasında geçmesini beklediğim bir seçim yarışı olacak.

Seçim Değerlendirmesi

CHP bu dönem Narlıdere’de genç bir adaya şans vermek istedi: Erman Uzun. Uzun zaten favori olduğu ilçede seçim gezilerini sürdürüyor, STK’larla bir araya geliyor ve yapacakları çalışmaları anlatıyor.

Cumhur İttifakı bloku, Erman Uzun’un karşısına Murat Sarman’ı aday olarak gösterdi. İş dünyasından gelen Sarman, 20 yıldır ilçede ikamet ediyor.

Bu dönem ilk kez Millet İttifakı’ndan bağımsız Narlıdere’de seçim yarışına dahil olan İYİ Parti ise; adaylık için İnşaat Mühendisi Feza Genişoğlu’nda karar kıldı.

Gerek son yapılan yerel seçimde gerek geçen sene ki seçmen davranış eğilimlerinde CHP’nin ilçede yoğunlukta olduğunu ve oy oranlarının diğer siyasi partilerin yanaşamayacağı bir mesafede olduğunu, Erman Uzun aleyhine büyük bir şikayetin kulağımıza gelmediği gibi faktörleri hesaba kattığımızda; Erman Uzun’un burada doğal favori olduğunu ve seçimi rahat kazanacağını söyleyebiliriz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.