TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Saygının Yoksa Ne Huzur Kalır Ne Sevgi

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2024 08:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 08:43

Dünyamızda milyarlarca insan var, kimileri iyiliği kendine prensip edinmiş ve kimileri de kötülüğü. Anladığınız üzere dünya, iyiler ve kötüler diye ayrılmakta. Bu iki oluşum içinde binlerce unsur var ve bu unsurlardan en önemli olanı ise saygı kavramıdır. Saygı güzeldir, insanın insana saygılı olması bütün kötülüklere duvar olur çünkü kötülüğü besleyen ve kötülüğe can damarı olan en önemli kavram saygısızlıktır.

Saygı varsa, huzur vardır ve saygı varsa, sevgi vardır çünkü saygı bütün kapıları açar. Evliliklerde, arkadaşlıklarda, kurumlarda her zaman saygı ön planda olmalıdır, eğer ön planda değilse orada muhakkak karmaşa, tartışma ve kavga vardır. Böyle olunca da düzensizlik ortaya çıkar, düzen kaybolur ve herkes kendi düzenini kurmaya çalışır. Eşler arasında olmayan saygı, sevgiyi ve huzuru bitirir mesela veya devlet-özel kurumlardaki olmayan saygı ise kurumların çökmesine ve hatta yıkılmasına mahal verir.

Saygı sadece insanlara veya kurumlara değildir, hayvanlara da saygılı olmakta güzeldir, onlar da bizimle yaşayan canlılar nihayetinde. Tabii ki insanlara zarar veriyorsa bazı hayvanlar, onları ıslah etmekte veya barınaklara yerleştirmekte fayda vardır, örneğin bu fikri çoğu insan belirtir ama şu fikri düşününce bile, bunu söyleyen insanların ne kadar saygılı olduğunu anlarız, tüm topluma böyle insanlar gereklidir.

Huzur için, sevgi için ve vefa için birbirine karşı duyarlı olmalı, haklarını gasp etmemeli ve gücü olanlar ise güçsüzlere saygısızlık etmemeli. İster kadın-erkek ilişkilerinde, devlet-toplum arasında ve toplumun diğer toplumlar arasında bir anlayış ve sükunet olması gereklidir çünkü bunların olmadığı yerlerde ise savaşlar, kavgalar ortaya çıkar ve her yerde ölümüne zararlı çekişmeler cereyan eder.

Yaşlılara, çocuklara, eşler arasındaki ve toplumun kendi ilişkilerinde saygı hukukuna önem vermek gereklidir. İnsanların saygısız, düşüncesiz, empati yapmadan ilişkilerini yürütmesi ise tam anlamıyla bütün insanlığın altına külliyen dinamit koymaktır. Kimsenin, kimseyi üzmedim ve haklarına iyi niyetle yaklaşması gerekiyor ki saygı kavramı öne çıksın. Gelecek nesiller için öncelikle ebeveynlerin saygılı olması gerekir çünkü çocuklar, büyüklerine benzemeye çalışırlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.