NEŞE'DEN HABER VAR

Yazının Giriş Tarihi: 26.10.2016 08:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.10.2016 08:39

Mülteci Destek Haritası kuruldu

Ülkelerindeki iç savaştan, yoksulluktan kaçan ya da sadece daha iyi bir yaşam kurma hayalleriyle yola çıkan mültecilere destek olma amacıyla, Refugee Support Map (Mülteci Destek Haritası) kuruldu. Online olarak hayata geçirilen bu proje sayesinde, mültecilerin destek bulabileceği alanları öğrenmesi de kolaylaşmış olacak.

Genellikle Avrupa’da yer alan ülkelerin bulunduğu bu haritada, mültecilere gıda, sığınma, yiyecek, içecek, barınma gibi desteklerin verildiği alanlar işaretlendi. Mültecilere yardım etme amacı ile kurulan dernekler, kurum ve kuruluşların da yer aldığı proje sayesinde, mülteciler bulundukları ülkede ihtiyaçlarına daha kolay bir şekilde ulaşabilme imkanı elde ediyor.

BİRKAÇ DİLDE HİZMET VERİYOR

Gönüllülerin oluşturduğu bu proje, çeşitli ülkelerde yerleşik biçimde yaşayan mültecilere destek olma amacıyla interaktif bir ortamda kuruldu. Almanca, İngilizce, Fransızca, Arapça ve Farsça gibi birkaç dilde hizmet veren proje, mültecilerin bulunduğu lokasyonlara yakın yerlerde bulunan yardım amaçlı kurum, kuruluş ve dernekleri gösteriyor.

Mülteciler bu haritada, acil durumlar için cevap alabilecekleri dernek ve kurumları, hukuksal destek, sağlık hizmeti, barınma, yolculuk, yiyecek, eşya, dil ve diğer tüm ihtiyaçları sağlayan gönüllüleri bulabiliyor. 

Refugee Support Map (Mülteci Destek Haritası), sürekli olarak projeyi hayata geçiren gönüllüler tarafından takip ediliyor ve yenilenen bilgiler ile güncelleniyor. Bunun yanı sıra gönüllüler, harita için de gerekli olan çevirileri gerçekleştiriyor.

Gönüllüler ayrıca, haritada bulunmayan alanları da sizlerden gelen bilgiler doğrultusunda güncelliyor. Bunun için ise yapmanız gereken tek şey refugeesmap@gmail.com adresine mültecilere destek veren kurum ve kuruluşların adını, adresini ve iletişim bilgilerini yollamak. Refugee Support Map, şu an Türkiye, Yunanistan, İsveç, İtalya, Sırbistan ve Slovenya’dan daha çok bilgiye ihtiyaç duyuyor.

Bu interaktif harita, belirli ülke ve şehirlerdeki önemli alanları işaretliyor. Bu işaretlerin üzerlerine tıklandığı zaman ise isim, adres ve iletişim bilgilerine ulaşılabiliyor.

HARİTADA HANGİ ÜLKELER VAR?

Mülteci Destek Haritası’nda şu an aktif olan ülkeler ise şu şekilde: Cezayir, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Macaristan, Ürdün, Lübnan, Makedonya, Fas, Hollanda, Norveç, İskoçya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye, İngiltere.

Refugee Support Map (Mülteci Destek Haritası): http://refugeesmap.info/

Gönüllülere herhangi bir konuda ulaşmak istiyorsanız refugeesmap@gmail.com adresine mail atmanız yeterli olacaktır.

Günün Vegan Tarifi

Ispanak Kavurması

250 gr haşlanmış ıspanak (suyu süzülmüş)

1 baş büyük kuru soğan

3/4 çay bardağı zeytinyağı

Yarım tatlı kaşığı biber salçası

2 çay kaşığı sumak

Tuz ve karabiber

Zeytinyağının yarısını tavaya alın, yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Hafif pembeleşen soğana kesme tahtasında kıydığınız ıspanağı ekleyin. Soğan ve ıspanağın karışmasını sağlayın, çıkan suyu harareti yükselterek yok edin. Kalan zeytinyağı, tuz karabiber ve sumakla lezzetlendirin. Kuru soğan veya yeşil soğanla sıcak servis yapın afiyet olsun.

Not: Sumak ekşimsi bir baharat, ıspanağın otsu tadını yok ediyor. Ispanak yapraklarını 1-2 dakika haşlamak, daha doğrusu kaynar suya atıp kısa sürede çıkarmak hem yeşil halini muhafaza ediyor, hem de lezzette kayıp olmuyor. (Nefis Yemek Tarifleri)

Günün Haberi

Mars yolculuğu beynimize zarar verebilir 

Birçok şirket Mars’a insanlı yolculuk için tarih veriyor. Bu tarihlerden anladığımız insanoğlunun Mars’a gitmesi önümüzdeki 20 yıl içerisinde mümkün olacak. İnsan sağlığı Mars’a adapte olabilecek mi?

Nature's Scientific Reports'ta yayınlanan bir araştırmaya göre, Mars'ta maruz kalınacak radyasyon beynimize zarar verebilir. Yapılan araştırmalarda, 12 ile 24 hafta arası yüksek radyasyona maruz kalan insanlarda endişe yaratan sonuçlara ulaşıldı. Nitekim elde edilen verilere göre, yüksek radyasyon hafıza kaybı, erken bunama, depresyon gibi hastalıklara neden olabiliyor.

Bu durumda bilim insanlarının radyoaktif ışık ve uzay radyasyonu üzerinde de düşünmesi gerekiyor. Nitekim bir Mars yolculuğu için yaklaşık 1 yıl gibi bir süreden bahsediliyor. (Haber Uzay)

Günün Sözü

Auschwitz, bir insan mezbahaya bakıp "ama onlar hayvan" dediği zaman başlar. (Adorno)

Tarihte Bugün

1905- Norveç, İsveç’ten bağımsızlığını ilan etti.

1951- 77 yaşındaki Winston Churchill yeniden Birleşik Krallık başbakanı oldu.

1994- İsrail ile Ürdün arasındaki 46 yıllık savaşa son veren tarihi barış anlaşması; iki ülke arasındaki sınırda, 5 bin kişinin katıldığı gösterişli bir törenle imzalandı.

Günün Fotoğrafı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.