NEŞE'DEN HABER VAR

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2016 08:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2016 08:41

Tuzun Zararları

Sofralarımızdan eksi etmediğimiz tuzun vücudumuza birçok zararı da bulunmaktadır. Özellikle içerdiği sodyum itibari ile aşırı tüketimi halinde vücutta dengesizliklere yol açan tuz, oldukça dikkatli kullanılmalıdır.

Tuzun zararları şu şekilde listelenebilir:

Yüksek Kan Basıncı: Vücuttaki kan hacmi vücut içindeki devir daim halinde olan kan miktarını ifade eder ve kan basıncını belirleyen önemli bir faktördür. Böbreklerin idare edebileceğinden daha fazla miktarda tuz tüketilmesi durumunda fazla tuz suyu tutar ve kan hacmi artar. Bu da kan basıncının artmasına neden olur. Yüksek kan basıncı ciddi problemlere de yol açabilmektedir.

Dehidrasyon: Fazla tuz tüketimi durumunda vücut dehidrasyona yani su kaybına uğrayabilmektedir. Bu durumda vücudunuza aldığınız fazla sodyum hala dengeleyebilmek için suya ihtiyaç duyar fakat yemeğinizde yeterli su yoksa vücudunuz bu su ihtiyacını hücrelerden çekerek karşılamaya çalışır. Bunun sonucu da aşırı susama, bulantı, halsizlik, mide krampları, kusma ve ishal vakaları görülür.

Kemik Erimesi: Sodyum vücudun kalsiyum emilimini ve kullanımını engeller. Bunun sonucu olarak da kemik kütlesinin kaybolmasına ve kemiklerdeki gözenek miktarının artmasına neden olur.

Kalp Hastalıkları: Çok fazla tuz tüketildiği zamana baskı damarları daha az elastik hale gelebilmekte ve plak adlı yağ tabakalarının veya çöküntülerinin oluşumuna neden olabilmektedir. Bu da damar sertleşmesine ve tıkanıklığına neden olur. Bunun sonucunda kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç riski artar.

Vücudun Su Tutması: Sodyum doğal olarak suyu çektiği için, fazla tuz tüketimi vücudun sıvıları tutmasına neden olur. Vücut su tuttuğu zaman ise; kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısı gün yüzüne çıkabilir.

Böbrek Sorunları: Vücutta kullanılmayan fazla sodyum ve kalsiyum idrara karışır. Bu da böbreklerin süzme yükünü artırır ve kristal oluşma ihtimalini yükseltir.

TUZ KULLANIMINI NASIL ENGELLERİZ?

Tuz kullanımını azaltmak için hekimlerin önerilerine dikkat etmeliyiz. İnteraktifdiyet adlı sitede tuz kullanımından kaçınmanın yolları şu şekilde anlatılmaktadır:

-Hekimlerin büyük çoğunluğu, yemeğin tuzsuz yapılıp, sofrada tuz eklemenin daha az tuz almaya yardım edeceği kanısındadır.

-Yemeklerin daha az tuzla yapılması ve sofrada yemeklere tuz eklemekten kaçınılması da ikinci bir yöntem olarak tavsiye edilmektedir.

-Satın alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, sodyumu (tuzu) azaltılmış veya tuzsuz ürünler tercih edilmelidir.

-Tuzluğun deliğinin küçük olması da yardımcı olabilir.

-Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi bitkilerle, baharatlar, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir.

-Tuzlanarak hazırlanan salam, jambon gibi besinler, konserveler, hazır çorbalar, hazır karışımlar, salamuralar (turşu, zeytin vb), hardal, ketçap, konserveler ve hazır sosların tuz içeriği çok fazladır. Bu besinlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.

-Bol su içilmeli, şişe ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir.

-Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.

-Daima taze ve az tuzlu veya tuzsuz besinler tercih edilmelidir.

Günün Haberi

Hawking’den uyarı

İngiliz bilim insanı Stephen Hawking yapay zekanın insanoğlu için büyük tehdit olabileceği hakkında birçok açıklama yapmıştı. Hawking bu açıklamalara biraz daha açıklık getirerek yapay zekanın faydalarını ve muhtemel zararlarını yeniden gündeme getirdi.

Cambridge Üniversitesinde düzenlenen bir konferansa katılan Hawking, yapay zekanın insanların tahrip ettiği doğayı yenilemede, hastalıkları ve fakirliği ortadan kaldırmada kullanılabileceğini bu bakımdan insanoğlu için büyük bir potansiyel taşıdığını dile getirdi. Fakat Stephen Hawking’in çekinceleri de oldukça mantıklı. Hawking’e göre, yapay zeka eğer azınlıkların çoğunluk üzerinde baskı kurması üzerine kullanılırsa tehlikenin büyük olur. Hawking, otonom silahlar eğer insanları baskı altında tutmak için kullanılırsa yapay zeka dünyaya felakat getirebilir yaklaşımının yanında, yapay zekanın ekonomik dengeleri de bozabileceğini dile getirdi.

Hawking genel olarak uzaylı araştırmalarının ve yapay zekanın muhtemel zararları hakkında açıklamalarıyla son yıllarda oldukça gündemde. (Haber Uzay)

Tarihte Bugün

1946 - Birleşmiş Milletler, ilk genel toplantısını New York’ta yaptı.

1954 – Almanya’nın NATO’ya girişiyle ilgili Paris Antlaşması imzalandı.

1993 - Karun Hazinesi, 28 yıl sonra Türkiye’ye getirildi.

Günün Sözü

Yeryüzündeki şartların düzelmesi, sadece bilimsel buluşlardan çok ahlaklı bir yaşama düzeninin gerçekleşmesine bağlıdır. (Albert Einstein)

Günün Atadözü

Tekkeyi bekleyen çorbayı içer: Bir işte sabırla direnen, türlü sıkıntılara katlanan kişi, sonunda iyi bir sonuç alarak bunun ödülünü görür.

Günün Fotoğrafı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.