NEŞE'DEN HABER VAR

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2016 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.10.2016 08:26

Doğal antibiyotik: Sarımsak

Kötü kokusuyla bilinen fakat vücudumuza olan faydaları saymakla bitmeyen sarımsak, doğal antibiyotik olarak nitelendirilmektedir.

Son yıllarda birçok uzman tarafından yapılan araştırmalarla kanıtlanan bu faydalar, birçok rahatsızlığa da iyi gelmektedir.

Peki sarımsak nelere iyi gelmektedir?

Sarımsak kalp ve damara iyi gelir: Sarımsak kalp ve damara iyi gelerek, bizi çeşitli rahatsızlıklardan da uzak tutmaktadır. Sarımsak özellikle damarların enflamatuar ve oksidatif stresten korunmasında oldukça etkilidir.  Sarımsağın kalp ve damarlar için önemli olmasının bir diğer nedeni de pıhtılaşmayı önleyen “alojene” içermesidir. Alojene, kanda bulunan bazı hücrelerin (trombositler) yapışkan hale gelmesini önler ve damar içinde topaklanma riskini düşürür. Son olarak sarımsakta bol miktarda bulunan B6 vitamini damalara zarar veren homosistein seviyesini düşürür.

Sarımsak tansiyona iyi gelir: Sarımsağa kokusunu veren “alliin” adlı bileşen, damarların daralmasına ve dolayısıyla kan basıncının yükselmesine neden olan “anjyotensin 2” adlı peptid hormonunu baskılar. Ayrıca kan inceltici özelliği ile kan dolaşımını kolaylaştırarak tansiyonun normal seviyelerde kalmasına yardımcı olur.

Sarımsak anti bakteriyel özelliğe sahiptir:  Sarımsak, bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır. Hatta bazı araştırmalarda, antibiyotiğe dirençli bazı bakteriyel enfeksiyonların sarımsak tozu kullanılarak tedavi edilebileceği sonucu elde edilmiştir.

Sarımsak iltihap sökücü olarak çalışır: Eğer iltihaplı bir ekleminiz ya da kasınız varsa, sarımsak yağı ile ovabilirsiniz.

Sarımsak saç ve deriye sağlık vermektedir: Sarımsağın antioksidan ve anti bakteriyel etkisi akne kaynaklı bakterileri yok ederek cildinizi temizler. Bazı veriler sivilcenize sarımsak sürdüğünüzde yok olduklarını göstermiştir. Sarımsak jellerinin saç dökülmelerine iyi geldiği de tespit edilmiştir.

Sarımsak yiyecekleri korur: Taze sarımsakta yer alan anti bakteriyel oluşumlar besin zehirlenmesine yol açan salmonella ve E coli gibi bakterileri öldürür.

Sarımsak mantar tedavisinde de kullanılır: Sarımsak, ayakta oluşan mantarların tedavi edilmesi amacıyla da kullanılmaktadır.

Sarımsak bunların yanı sıra; bağırsak parazitlerini temizler, antioksidandır, iyi kolesterolü yükseltir, kulak iltihaplanmasına iyi gelir, boğaz kaşıntısını alır, kilo kontrolüne yardımcı olur, vitamin ve mineral bakımından zengindir, mide gazına iyi gelir, sindirime yardımcı olur ve cilt yaralarında kullanılır.

SARIMSAK NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Uzmanlar, sarımsağın içerisinde bulunan tüm faydalardan yararlanabilmek için onu mutlaka çiğ olarak tüketmemizi tavsiye etmektedir. Özellikle çiğnenerek yutulan sarımsak vücuda yarar sağladığı için; cacık, salata gibi yiyeceklere ezilerek konulması gerektiği de belirtilmektedir. Sarımsak, çok sayıda hastalığın mikrobuna karşı vücudu dirençli tutar. Yalnız, sarımsağın koruyucu özelliğinden faydalanmak için mutlaka çiğnenmesi gerekir. Yutularak yenilen sarımsak insan vücuduna fayda sağlamaz, aksine zarar verir.

SARIMSAK TÜKETİRKEN DİKKAT EDİN!

Sarımsağın aşırı tüketiminin maalesef bazı yan etkileri var. Yapısında yer alan yüksek orandaki kükürt bileşikleri, alerjik reaksiyonlara yol açabilmekte, vücudu rahatsız etmektedir. Çok fazla çiğ sarımsak yenilmesi, bunların sindirilmesi sırasında oluşan gazların verdiği rahatsızlık dışında bağırsak mukozasındaki normal floranın zarar görmesine de neden olabilmektedir.

Günün Vegan Tarifi

Yeşil Mercimek Çorbası

Malzemeler

1 adet kuru soğan,

2 yemek kaşığı sıvı yağ

2 çorba kaşığı domates salçası

1 su bardağı yeşil mercimek

Kuru nane

Kekik

Karabiber

Pul biber

Tuz

8 su bardağı sıcak su

1 çay bardağı erişte

Tencere içerisinde, yeşil mercimekleri 15 dakika haşlıyoruz. Haşladığımız yeşil mercimeğin suyunu süzüyoruz. Soğanı ince ince doğruyoruz. Başka bir tencere içerisine 1 yemek kaşığı sıvı yağı ve doğradığımız soğanı ilave edip, soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz. Salçayı ilave edip karıştırıyoruz. Haşladığımız yeşil mercimeği ve sıcak suyu koyup pişiriyoruz. Çorbamızın pişmesine yakın erişteleri, tuzu, kekiği ve karabiberi ilave ediyoruz ve karıştırıp pişmeye bırakıyoruz. Çorbamız pişince, tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağı, naneyi, pul biberi ilave edip kavuralım. Hazırladığımız sosu mercimek çorbasının üzerine katalım ve iyice karıştıralım. Yeşil mercimek çorbası artık servise hazır. (Oktay Usta)

Günün Haberi

Mars’ta yılan iddiası

Günümüzün en çok merak edilen gezegeni olan Mars’a gitmenin planlarını yapıyoruz. Birçok şirket ürettiği teknolojiyi Mars şartlarına göre planlıyor.

Tüm bunlarla beraber Mars’ta bir zamanlar yaşam olup olmadığı ise halen tartışmalı. Son elde edilen verilere göre bilim insanların büyük bir çoğunluğu Mars’ta bir zamanlar göller ve nehirler olduğunu düşünüyor. Birçok bilim insanı daha da ileri giderek Mars’ın bir zamanlar yaşam barındırdığı görüşünde. Fakat zaman zaman Mars’tan elde edilen fotoğraflar Mars’ın bugünü hakkında da iddialara neden oluyor. Son ortaya atılan iddia ise, NASA’nın internet sitesinden yayınladığı bir Mars fotoğrafında yılan görüldü yönünde. Cismin yılan olup olmadığı bilinmiyor ancak konu meraklıların dikkatini çekti. (Haber Uzay)

Tarihte Bugün

1795 - Fransa, Belçika’daki Habsburg egemenliğine son vererek bu ülkeyi fethetti.

1908 - Ford, “Model T” otomobilini satışa sundu.

1936 - General Franco, İspanya milliyetçi hükümetinin başına geçti.

1949 - Mao Zedong önderliğinde Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu.

1956 - Yazar Eflatun Cem Güney, Andersen Masal Ödülü’nü kazandı.

1960 - Kıbrıs, İngiltere’den bağımsızlığını kazandı.

1977 - Pelé futbolu bıraktı.

1988 - Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği devlet başkanlığını üstlendi.

Günün Atasözü

Acıkan doymam (sanır), susayan kanmam sanır: Uzun süre bir şeyin yokluğunu çekip ona ihtiyaç duyan kimse, o şeyden ne kadar çok elde ederse etsin tatmin olmaz; kendisine yetmeyeceği duygusu içinde bulunur.

Günün Fotoğrafı

Cici kuş

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.