NEŞE'DEN HABER VAR

Yazının Giriş Tarihi: 16.04.2016 08:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.04.2016 08:39

Ötekileştirici ifadeler artıyor!

HDP İzmir’in Facebook sayfasından geçtiğimiz gün bir paylaşım yapıldı. Bu paylaşım daha öncelerde bir yazımda işlediğim Kahramanmaraş’ta kurulacağı iddia edilen mülteci kampı konusuyla ilişkili. Maraş’ta yaşayan Alevi halkın bir kısım gruplar tarafından mültecilere karşı kışkırtılması sonucu eylemler düzenlenmiş, bu eylemlerde de nefret söylemlerine yol açacak durumlar ortaya çıkmıştı. Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin İzmir İl Başkanlığı’nın Facebook sayfasında da mültecileri istemiyoruz minvalinde yapılan eylemlerin afişi paylaşılıp, üstüne yorum olarak “Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri Maraş'ta yaşam alanlarına cihatçı kampı yapılmaması için direnen Alevi halkına destek olmak için Narlıdere Demokrasi Meydanı’nda bir araya geliyor” ifadesi yazıldı. Çok kültürlü, mezhepli vs. olduğunu iddia eden bir partinin, mültecilerin barındırılacağı kampa “cihatçı kampı” demesi gerçekten çok vahim bir durum. Bu paylaşımla birlikte HDP’nin Kürt milliyetçiliği ve onun da ötesinde mezhepçilik yaptığını açıkça gördüm. Bu paylaşımın partinin genel merkezi ile ilişkisi var mıdır yok mudur onu bilemem ama birçok mülteciyi barındıran İzmir’de bir il başkanlığının bu tip söylemlerle Alevi halkını kışkırtması, dahası çok hassas bir konu olan “mülteciliğe” bu tip “cihatçı” vs. gibi atıflarda bulunması “halkların kardeşliği” ile ilgili bir durum değil!

Ayrımcı, ön yargılarla dolu bu söylemi geçtiğimiz günlerde Dikili’de de görmüş, yaşamıştık. Orada da CHP’li yöneticilerin kışkırttığı “laik” halk, tatil beldelerinin mahvolacağını öne sürerek, yaşam mücadelesi veren mültecileri ilçelerinde istemeyip, onlara birçok gerçekle ilgisi olmayan etiket yapıştırmıştı. Maalesef bu zihniyet Türkiye’nin genel bir problemi. Halkçı olduğunu iddia eden bir parti kendinden olmayanı dışlıyor, halkların kardeşliği naraları atan bir diğer parti de mültecilerin cihatçı olduğunu iddia ederek nefret söylemini halka aşılamaya çalışıyor. Bazı HDP’li vekiller de Kahramanmaraş’ta yaşayan insanlarla, Suriyeli mültecilerin inanç dokusunun farklı olduğunu ifade ederek, mültecileri bir nevi ötekileştiriyor!

Biz gazeteciler, dernekler, gönüllüler olarak 2011’den beri insanların mültecilere karşı ön yargılarını kırmaya çalışıyor, mültecileri kendi kültürlerinden, kimliklerinden uzaklaştırmadan bizim hayatımıza katmak, entegrasyonu sağlamak için çabalıyoruz. Ama partilerin bu tip söylemleri, zaten mültecilere karşı ön yargılarla dolu olan insanları daha çok endişelendiriyor, bizlerin bütün bu çabasını da deyim yerindeyse katlediyor!

Buradan tüm bu nefret söylemi yayan gruplara, partilere ve insanlara sesleniyorum: Mülteci kampları cihatçı kampları değildir. Bu kadar hassas bir konuda, ön yargılarla dolu, tek tipleştirici ve mültecileri hedef haline getiren bu söylem ve pratiklerden vazgeçin! Bu insanlara kucak açmalı, onları bu zor günlerinde daha da zor bir mücadeleye sürüklememeliyiz!

Mülteciler hoş geldiniz…

Vicdanlı kalın…

Günün Bilim Haberi

Şişirilebilir Uzay İstasyonu Üretilecek

SpaceX'in Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdiği araç gerecin yanında Bigelow Aerospace'in ürettiği şişirilebilir oda da uzaya gönderildi. Şu an uzay şartlarında denenen “oda” ilk etapta geçer not aldı. Elde edilen başarılı sonucun ardından United Lunch Alliance ile Bigelow Aerospace yaptığı anlaşmayla B330 ismi verilen daha büyük bir oda tasarlayacak.

Şişirildiği zaman 330 metre küp olacak olan oda, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun alanını yüzde 30 oranında arttıracak. Bu teknolojisinin Mars yolculuklarında da kullanılması hedefleniyor. Ayrıca geliştirilecek olan yeni “oda” geçtiğimiz gün uzaya gönderilenden tam 6 kat büyük olacak. B330'un 2020 yılında hazır olması planlanıyor. (Haber Uzay)

Günün Atasözü

Kurunun yanında yaş da yanar: Üzücü bir toplumsal olayda hiç suçu olmadığı halde masum insanlarda zarar görür.

Ne Nedir?

Sözel Düşünme: Küçük çocuklar sözcükleri kullanmaya başlamadan önce kavramları kullanmaya başlarlar. Örneğin “masa” sözcüğünden önce masa kavramı çocuklarda oluşmuştur. Konuşmaya başladıklarında ise yaptıkları şey daha önceden öğrendikleri kavramlarla yetişkinlerin kullandığı sözcükler arasında ilişki kurmaktır. Okul eğitiminin başlamasıyla beraber kavramsal düşünmenin sözel düşünmeye dönüşmesi hızlanır.

Tarihte Bugün

1917- Bolşevik lider Lenin sürgünde bulunduğu İsviçre’den Rusya’ya döndü ve Sosyalist Devrim’in başlatılması çağrısında bulundu.

1941- II. Dünya Savaşı: 500 Alman uçağı Londra’yı bütün gece bombaladı.

1945- II. Dünya Savaşı: Kızıl Ordu Berlin’e girdi ve Berlin Muharebesi başladı.

1972- İnsanoğlunun 5. ay yolculuğu ‘Apollo 16’ uzay aracı ile başladı.

1984- Orhan Pamuk “Sessiz Ev” adlı eseriyle Madaralı Roman Ödülü’nü aldı.

Günün Edebiyat Akımı

Sürrealizm

Gerçeküstücülük ya da sürrealizm, Avrupa’da birinci ve ikinci dünya savaşları arasında gelişmiştir. Temelini, akılcılığı yadsıyan ve karşı-sanat için çalışan ilk dadaistlerin eserlerinden alır. 1924'te “Manifeste du Surrealisme”i (Sürrealizm Manifestosu) hazırlayan şair Andre Breton'a göre gerçeküstücülük, bilinç ile bilinç dışını birleştiren bir yoldur. Gerçeküstücülük akımı, gerçek dışı anlamında değil aksine gerçeğin insandaki iz düşümü şeklinde bir yaklaşımdır. Bilinçaltının, bilinç alanına olan egemenliği savunulur. Ayrıca bilinç ile bilinç dışını birleştirme esas alınır. İçinden geldiği gibi yazmak bu akımın en belirgin özelliğidir. Akılcılığın karşısında olan sürrealistler, geleneksel ve biçime dayalı inanç ve değerleri düşünceden silmişlerdir.

Temsilcileri: André Breton, Paul Eluard, Louis Aragon, Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat Horozcu.

Günün Fotoğrafı

Finlandiya

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.