Yerel Yönetimler ve Kültüre Bakış -1

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2024 08:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2024 12:13

Özel idare, merkezi yönetim siyasi anlayışı doğrultusunda hizmet sunar. Kaynaklarını o yönde değerlendirir.
Belediyelerse belirli nüfusu olan yerleşim yerlerinde kamu tüzel kişiliğine sahip karar organlarıdır ve halk tarafından seçilen yerel yönetimlerdir. Belediye meçlisi ve encümeninin kararları doğrultusunda, kanunlar çerçevesinde gerekli hizmetlerin yürütülmesini sağlarlar. Genel anlamda belediyelerin görev alanları; şehrin temizliğini sağlamak, yeni yerleşimler için arsa üretmek, sosyal yardım yapmak, şehir içinde yol ve kaldırım yapmak, ulaşımı düzenli ve sağlıklı kılmak, konut üretmek, itfaiye teşkilatı kurmak, alt yapı çalışmaları yapmak, kültür hizmetleri sağlamak, esnafı, yiyecek ve içecek satılan yerleri denetlemek park ve oyun bahçeleri yapmak, yeşil alanları korumak yenilemek ve çoğaltmak, inşaat ruhsatları vermek, kanalizasyonlar yapmak, kültürel ve sportif tesis yapmak yerleşim yerinin elektrik, su, doğal gaz ihtiyacını karşılamak gibi hizmetleri sayabiliriz...
Hizmetlerden kültür hariç hemen hemen hepsi görünen ve belediyeye dönütleri olan hizmetlerdir. Yatırımlar daha çok alt yapıya, gelecek seçimlerde seçmen sayısını artırmaya yönelik çalışmalardır. Çağdaş bir belediyecilik anlayışıyla elbette onlar da yapılmalı ama ne acıdır ki birçok belediyenin önemsemediği alan kültür alanıdır. Çünkü günü kurtarma oy alma gibi hesaplar yapıldığından “kültür” alanındaki yatırımlar, siyasiye gelecek, rant sağlamayacaktır.
Belediyede hizmet veren birimler, olsa da olmasa da değişen bir şey olmaz mantığıyla kültür alanını değerlendirdiklerini düşünüyorum. Neden önemsenmez, çünkü buradan beklenti yok, oy yok, geri dönüşüm yok.
Bir avuç yazar, çizer, ressam heykeltıraş, karikatürist, tiyatrocu, müzisyenden gelecek seçimlerde oy verse ne vermese ne? Devede kulak bile değil. Ne yazık ki bütünün tamamını göremezsek, bir parçasını görürsek hiçbir şey olmaz, ayağımızın altına bir sandalye alıp daha da ileriye bakıp göremezsek, bakış açımızı değiştirmezsek bir şey yapılamaz. Oysa bu alandaki hizmet savsaklanmaya ve ihmale gelmeyecek nitelikte ve büyüklüktedir.
Yüzyılın lideri Mustafa Kemal, “Kültür, okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinde mana çıkarmak, uyanık davranmak, düşünmek, zekayı terbiye etmektir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur.” derken sanata ve sanatçıya verdiği değeri yadsıyamayız. Durum bu kadar önemliyken neden belediyeler kültüre sanata önem vermezler? Seçilmiş bir belediye başkanı önce beldesini, kentini düşünmeli. Gelecek için kültüre yatırım yapmalıdır. Bir kenti ulusal, uluslararası alanda bir yere taşıyabildiği oranda o kentin adı duyulur ve diğerlerinin öncüsü olur. Dolaysıyla kültürel alandaki çalışmalara ağırlık vermeli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.