Sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2024 08:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 08:54

Sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim”

Mustafa Kemal Atatürk

Düzenli yapılan spor insan ruhunda olumlu gelişmeler, beden sağlığı üzerinde pozitif etkiler yaptığı araştırmalar ile belgelendirilmiş. Her toplumda insanlar şu ya da bu biçimde spor yapar. Spor her yaştaki insan için hekimler tarafından da önerilir.

Spor yapan insanların kendine göre nedenleri var. Mutlu olmak, güvende olmak, sağlıklı yaşamak zayıflamak… Boş zamanı değerlendirmek için spor yapıyorum diyenler bile var. Sağlık amaçlı ya da fiziksel görünüm kazanmak amacıyla spora başlayan biri, bir süre sonra daha profesyonelce yapmaya başlar. O zamanda kendi performansını görmek ister.

Sanayi devrimiyle birlikte hızlı ve düzensiz kentleşmenin olduğu yerlerde gürültü kirliliği, sıkıntılı yaşam, ekonomik güçlükler, çeşitli hastalıkları da beraberinde getirmiştir. Kentlerde yaşayan nüfusun büyük bir bölümü sıkıntılı ve öfke içinde... Sporun gerçek amacı ve toplumsal işlevi, bir bakıma bireyi sıkıntılardan arındırarak onun enerjisini başka kanallara aktarmaktır. İnsan yaşamında oldukça önemli bir yeri var sporun.

Sporun gerilimi azaltıcı özelliği biliniyor. İşyerleri sporun bu özelliğinden yararlanarak çalışanlara spor yaptırtırlar. Üretimin artması, kalitenin yükselmesine katkıda bulunmak için beş yüz kişiden fazla eleman çalıştıran kuruluşlarda spor ortamı hazırlama zorunluluğu var.

Tüm dünyada olduğu gibi bizde Basketbol, Voleybol, Futbol, Hentbol, Yüzme, Atletizm, Bisiklet, Güreş, Jimnastik, Boks, Judo, Tekvando, Kayak, gibi spor yapan insan sayısının günden güne artma ve sevilmesinin nedenlerinden biri de toplumda, çoğunluğun bu dallar seviliyor olmasıdır. Futbol kitleleri peşinden sürüklemede başı çeker.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (Euro 2024) Avrupa’nın uluslararası futbol yönetim organı14 Haziran -14 Temmuz 2024 tarihleri arasında yapılacak olan 17. Avrupa Futbol Şampiyonası turnuvasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti Milli Takımı Avusturya’yı 2-1 yenerek çeyrek finale yükseldi. Milli takımımızı bu başarısından dolayı kutlarım.

Futbol bir takım oyunudur. Oyuncusundan, çalıştırıcısından, teknik adamından oluşan dişliler zinciridir. O dişliler koordine içinde birbirini sıkmadan, kırmadan dönmeli, birindeki bir aksama, takıma galibiyet değil mağlubiyeti getirir.

Arda Güler’in pasıyla Merih Demiral milli takımımıza galibiyeti getirdi, çeyrek finalin kapısını araladı. Genç futbolculara ders niteliğinde anlatılacak, Kaleci Mert’in son dakikadaki kurtarışını da unutmamak gerek. Merih Demiral, çeyrek final kapısını araladığı için bir kez daha kutluyorum.

Gol sonrası sevinç gösterisinde yaptığı simge hareket için Almanya İçişleri Bakanı futbolcumuzu hedef alarak (Almanya’da yasaklı bir simge değil) UEFA’ya şikâyet etti. UEFA tarafından futbolcumuz hakkında soruşturma başlatıldı.

Futbolcumuzun yaptığı simge hareket yanlış mıydı değildi, kendi düşüncesi altında ama yeri ve zamanı orası değildi. Oyuncunun yaptığı yanlışsa, Almanya İçişleri Başkanının yaptığı da o kadar yanlış. Avrupa’da çeşitli ülkelerde top oynayan futbolcular gol sevincinden sonra istavroz çıkardıkları olmuştur. Böyle zamanda herkes sessiz kalmıştır. Bu çifte standarttır.

Milli takımımız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti çatısı altında yaşayan, ben Türküm diyen, kendini Türk kabul eden yurttaşları, Türkiye Cumhuriyeti Devletini temsil eder. Milli Takım hiçbir zümreyi, cemaati, tarikatı, sınıfı, partiyi, derneği, kurumu, kuruluşu temsil etmez. Milli takımda her düşünceden, her siyasi görüşten, her dinden, her cemaatten oyuncu olabilir, olması mümkündür. Oyuncularının görüşü, düşüncesi, kimliği ne olursa olsun sahaya çıktıktan sonra milli takım oyuncusudur ve Türkiye Cumhuriyeti Devletini temsil eder. Çünkü üzerinde o devletin bayrağı olan formasını taşıyorlar.

Sonuç, Hollanda yenilgisiyle UEFA’nın yarı final, final hayallerine veda etti milli takımımız…

Yıllar önce, “Sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim.” demiş, Mustafa Kemal Atatürk.

Ne de güzel söylemiş…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.