TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mayıs Ayında Kültür ve Sanat

Yazının Giriş Tarihi: 07.05.2024 08:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 09:51

Mayıs ayı kültür sanat etkinlikleri açısından oldukça önemli. Türkiye’nin 4 bir köşesinde olduğu gibi İzmir’de de kültür sanat etkinlikleri, mayıs ayında daha bir anlamlı ve keyifli. Bu ayın içindeki en önemli etkinlik ise şüphesiz ki Hıdırellez etkinlikleri.

Biliyorsunuz baharın coşkusu Hıdırellez şenlikleri ile tavan yaptı. Kentin 30 ilçesinde de Hıdırellez, etkinliklerle kutlanıyor. Fakat yeni nesil Hıdırellez’in ne olduğunu pek de bilmiyor. Şenlikleri dolaştığımda bunu fark ediyorum. Sizlere Hıdırellez’in ne olduğunu anlatayım biraz.

Hıdırellez, Türk ve bazı Orta Doğu ülkelerinde kutlanan bir bahar ve bereket bayramıdır. Genellikle 5-6 Mayıs tarihlerinde, baharın müjdecisi olarak kabul edilen bugün, özellikle Türk kültüründe önemli bir yer tutar. Hıdırellez, Hızır ile İlyas’ın buluştuğu gün olarak kabul edilir ve bu buluşmanın insanlara sağlık, mutluluk ve bereket getireceğine inanılır. Hıdırellez kutlamaları genellikle piknikler, açık hava etkinlikleri, şenlikler, danslar ve çeşitli ritüellerle gerçekleştirilir. Bugün, aynı zamanda dileklerin tutulduğu bir gün olarak da kabul edilir. Özellikle geleneksel inanışa göre, Hıdırellez gecesi denize, nehir kenarına ya da doğaya çeşitli dilekler yazılarak atılır ve bu dileklerin gerçekleşeceğine inanılır.

Hıdırellez’in kitabi tanımı budur. Tarihi şenliklerin nereden geldiğini iyi bilmek gerekir. Şenliklere salt, orada bulunmak ve ateşin üstünden atlamak için bulunmak, olayın özünü kavramamıza engel oluyor ve ne yazık ki kutlamaların coşkusunu tam manasıyla kavrayamıyoruz. Kutlamalar kapsamında denk geldiğim 18-20’li yaşlarda bir genç arkadaşımızın Hıdırellez’in ne olduğu ile ilgili hiçbir fikrinin olmaması, sadece insanların eğlendiğini gördüğü için katılma gereği duyduğunu ifade etmişti. Bu sözler bana bir yandan tuhaf gelse de diğer yandan Z kuşağının her şeye yüzeysel bakışını bildiğim için anlayabilmiştim.

O yüzden Hıdırellez’i iyi bilmek, gelecek nesillere iyi bir şekilde aktarmak, bugünün kültürel ve tarihi açıdan ne derece önemli olduğunun bilincini evlatlarımıza kavratmamız gerekiyor. Bu şekilde gelecek nesillere geleneği doğru bir şekilde aktarmış ve geleneğin devamını sağlıklı bir şekilde sağlamış oluruz.

Hepinizin Hıdırellez bayramını kutluyorum. Türk dünyası olarak barış ve kardeşlik içinde nice büyük güzel bayramlara ulaşmak dileğiyle. Hoşça kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.