Yaşlı Vatandaşlarımıza Saygıda Kusur Etmeyelim

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2024 12:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2024 15:45

Önümüzdeki günlerde (1 Ekim'de) Dünya Yaşlılar Günü'nü kutlayacağız. Yaşlılık insan hayatının evreleri içinde önemli bir dönem. Fiziksel açıdan eski görüntüsünü ve özelliklerinizi kaybediyorsunuz ama akıl ve bilgelik bakımından hayatınızın en olgun ve doğru kararları verdiğiniz döneminde oluyorsunuz. Bu dönemi sağlıklı geçirenler de var elden ayaktan düşerek bakıma muhtaç onlar da var.

Tüm dünyada yaşlı nüfus olarak kabul edilen yaş grubu 65 yaş ve üstü yaş grubu. Dünyada hali hazırda kaç tane yaşlı nufusunda yer alan kişi var diye soracak olursanız; Birleşmiş Milletlerin tahminine göre 2023 yılı için dünya nüfusunun 8 milyar 45 milyon 311 bin 448 kişi, yaşlı nüfusun ise 807 milyon 790 bin 294 kişi olduğu tahmin edildi. Yapılan tahmine göre dünya nüfusunun, yüzde 10,0'ını yaşlı nüfus oluşturdu.

Ülkemizdeki yaşlı nüfus sayısına ve oranına bakacak olursak; Türkiye İstastik Kurumunun (TÜİK) 2023 yılı verilerine göre ülkemizde 8 milyon 722 bin 806 yaşlı var. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise, 2. Türkiye için tahmin edilene göre önümüzdeki yıllarda doğum oranındaki artışın hızla düşmesinden mütevellit yaşlı nüfus oranının artacağı yönünde. Hükümet bu duruma önlem almak için doğum oranını artıracak politikalar gütmeye özen gösteriyor.

Bu hafta bu konuyu ele almamın sebebine gelecek olursak; hepimiz birer yaşlı adayıyız. Hayatımızın çocukluk, gençlik dönemi olduğu gibi yaşlılık dönemi de olacak. Çocukluk ve özellikle gençlik döneminde sahip olduğumuz fiziksel özellikleri kaybedeceğiz. Bu bakımdan yaş almış vatandaşlarımıza daha iyi koşulları sağlamamız gerekiyor. Yaşlı nüfusumuzu tırnak içerisinde "emekli, devlete maaş yükü" olarak görmememiz, aksine devlete çalışarak, üreterek fayda sağlamış ve ömrünün son döneminde hürmet edilmesi gereken bireyler olarak görmemiz gerekiyor.

Toplum olarak bu bilinci sağlayıp, çocuklarımızı bu bilinçle yetiştirmemiz gerekiyor. Her birimizin ailesinde hürmet gösterdiği yaşlı bireyler var. Hepimiz sadece kendi ailemizden yaşlı bireylere saygı duymak yerine tüm yaşlı vatandaşlara saygı duymamız gerekiyor.

Bu bilinci oluşturursak yarın bizler de yaşlandığımızda bizler de toplumdaki bireyler tarafından hürmet gören vatandaşlar oluruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.