TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şartlı borç vermek caiz mi?

Yazının Giriş Tarihi: 07.03.2024 09:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2024 09:20

İmkanlar dahilinde kişinin ihtiyacını görmek, yardımcı olmak, borç vermek dinen hoş ve güzel olan bir davranıştır. Ancak bu yardım veya borcu bir menfaat karşılığında yapmamak lazım. Hatta bir menfaat elde etmek karşılığında yapmak dinen caiz değildir. Fakat bir şart olmadan veya borç alırken bir fazlalık şartı koşulmadan ya da başka bir menfaat şart koşmadan ödemede verilen fazlalığın veya bir hediyenin bir sakıncası yoktur. Hatta Şafii mezhebine göre böyle bir davranış sünnettir. Zira kişi bir iyilik yapmıştır siz de pazarlık ve şart olmadığı halde gönlünüzden gelmiş ve borç verene bir jest yapmış olduğunuzdan caizdir. Ancak borcu verirken başta böyle bir fazlalığı şart koşmak caiz değildir. Çünkü böyle bir fazlalık faiz olur. Faiz ise İslam’ın yasakladığı ve haram kabul ettiği büyük günahlardan biridir.

İmanın altı şartını kapsayan Amentü’nün anlamı nedir?

Amentü, iman ettim anlamında, iman esasları hakkında kullanılan bir tabirdir. Zira Arapçada inanç esaslarını topluca bildiren cümleler “amentü” kelimesiyle başlamaktadır ki şu cümlelerdir: Amentü billahi ve melēiketihi ve kütübihi ve rusülihi ve’l yevmi’l-ahıri ve bi’l-kaderi hayrihi ve şerrihi mine’llahi teala ve’l-ba’sü ba’de’l mevti hakkun Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve rasulüh. Anlamı: “Ben, Allah-u Teala’ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere; hayır ve şerrin Allah-u Teala’nın yaratmasıyla olduğuna inandım. Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben, şehadet ederim ki, Allah-u Teala’dan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed Onun kulu ve peygamberidir.

Falcılık yapmak caiz mi?

İslam dini, fala bakmayı veya baktırmayı caiz görmemektedir. Fala bakma ve baktırmayı dinimiz şiddetle reddetmekte, fala bakmayı haram kabul edip yasaklamaktadır. Zira gayp ilmini yani gizli olan ilmi ve bilgiyi ancak Allah bilebilir. Allah’ın dışında hiç kimse bu ilmi bilemez, peygamberler bile ancak Allah’ın bildirdiği kadar bir bilgiye sahiptiler. Dolayısıyla peygamberlerin dahi bilmediği bir bilgiyi falcıların bilmesi düşünülemez. Bundan dolayı fala bakmak ve baktırmak İslam dininde haram kılınmıştır.

Yıkanmadan gömülen cenazeyi tekrar mezardan çıkarılıp yıkamak gerekir mi?

Cenazenin yıkanması ve namazının kılınması “farz-ı kifaye’dir. Yani birkaç kişinin bu cenazeyi yıkaması diğer Müslümanlardan bu görevi düşürmektedir. Meşru bir mazeret bulunmaksızın cenazenin yıkanmadan defnedilmesi durumunda o çevredeki cenazeden haberdar olan bütün Müslümanlar vebal altında kalmış olurlar. Bununla birlikte yıkanmadan defnedilen cenazenin eğer üzerine toprak atılmamışsa çıkartılıp yıkanır. Toprak örtülmüşse, yıkamak maksadıyla mezardan çıkarılmaz.

Günün Ayeti

Bir zamanlar Rabb’in meleklere: “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. (Melekler): “A!.. Orada bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksın? Oysa biz seni överek tesbih ediyor ve seni takdis ediyoruz” dediler. (Rabb’in): “Ben sizin bilmediklerinizi bilirim” dedi. Bakara, 2/30.

Günün Hadisi

Allah hayrını dilediği kimseyi günahlarını bağışlamak ve derecesini yükseltmek için sıkıntıya sokar. (Buhari, “Merda”, 1.)

Günün Sözü

Helal ile beslersen çocuğunu hürmet ile öder borcunu, haram ile beslersen o’nu hakaret ile öder borcunu. Necip Fazıl Kısakürek

Günün Duası

Allah’ım güne hayırla başlamayı ve hayırla bitirmeyi nasip eyle.

Bunları Biliyor Muyuz?

Haşr Nedir?

Bütün canlıların yeniden diriltilerek mahşerde, hesap vermek üzere toplanmasıdır.

Günün Nüktesi

İyilik ve Kötülük...

Abdullah İbn Mes’uddan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “Bir söz ve işte doğruluk varsa hayra ve üstün iyiliğe götürür. İyilik de cennete iletir. Kişi doğru söyleye söyleye Allah indinde sıddik (doğrucu) diye kaydedilir. Yalan söylemek yoldan çıkmaya (fucur) sürükler. Fucur da cehenneme götürür. Kişi yalancılığı meslek edinince Allah indinde yalancı (kezzab) diye yazılır” (Buhari, “Edeb,” 69.)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.